VIDEO Distrugător american luminat de „drone misterioase” în Pacific, 116 de rapoarte, „clasificate”

DE Elena Andrei | 17.10.2022 - 19:18
Distrugător american luminat de „drone misterioase” în Pacific/foto: the war zone

Marina americană a publicat 35 de rapoarte succinte privind diverse incidente în care au fost implicate navele sale și „sisteme mici de aeronave neidentificate fără echipaj”, sau UAS, pe întreaga întindere a Pacificului între 2016 și 2021.

SHARE

Nu toate rapoartele par a fi notabile, iar unele sunt în mod clar inofensive, dar altele oferă în mod excepțional dovezi suplimentare ale unor tendințe îngrijorătoare despre care The War Zone a raportat în mod activ în ultimii ani.

Printre rapoartele publicate recent, se numără unul referitor la o întâlnire îngrijorătoare pe care distrugătorul USS Paul Hamilton din clasa Arleigh Burke a avut-o cu patru drone în Pacific, în largul coastei sudului Californiei, în 2019.

The War Zone a obținut aceste înregistrări ca răspuns la o cerere în temeiul Freedom of Information Act (FOIA) adresată Flotei din Pacific a Marinei SUA (PACFLT) pentru rapoartele de incidente UAS prin raportare OPREP-3 între 2017 și 22 aprilie 2021.

Rapoartele publicate de Marina Militară, ce includ incidente petrecute din 2016, sunt neclasificate și au doar redactări legate de confidențialitate. PACFLT a reținut în întregime alte 116 rapoarte, despre care a spus că sunt clasificate.

Toate cele 35 de rapoarte publicate acoperă ceea ce este descris ca fiind întâlniri cu "sisteme de aeronave fără pilot la bord/tehnologii de aviație neconvenționale (UAS/NTAT)".

NTAT este un termen utilizat cu precădere de Departamentul pentru Securitate Internă, mai degrabă decât de Departamentul Apărării.

Niciunul dintre rapoarte nu menționează Obiecte Zburătoare Neidentificate (OZN) sau Fenomene Aeriene Neidentificate (UAP), acesta din urmă fiind termenul preferat în prezent de armata americană pentru astfel de lucruri.

Un incident ce a implicat USS Paul Hamilton în noaptea de 30-31 iulie 2019 este inclus printre rapoarte.

A fost una dintr-o serie de întâlniri cu roiuri de drone pe care echipajele mai multor nave ale Marinei Militare le-au raportat în timp ce operau în apropierea Channel Islands din California, în largul coastelor San Diego, în acel an.

Acest raport recent publicat spune următoarele despre această întâlnire:

„PHM [USS Paul Hamilton] a observat patru UAS-uri cu un CPA [cel mai apropiat punct de apropiere] la aproximativ 200 de yarzi de prova, la babord și la tribord. UAS-urile au avut o durată de staționare de aproximativ 2 ore și 20 de minute.

Primul UAS a fost reperat de către observatori la ora 0240L - a fost observat ca o singură lumină albă solidă la prova babord. La 0326L, în timp ce PHM vira la cursul 180T, un al doilea UAS a fost observat luminând prova și puntea cu ceea ce părea a fi un reflector sau un dispozitiv fotografic.

UAS s-a apropiat la mai puțin de 500 de yarzi de PHM, manevrând în mod repetat de la pupa la pupa. La ora 0330L, un UAS cu patru lumini albe și o lumină roșie intermitentă a plutit la aproximativ 200 de yarzi deasupra PHM și a efectuat manevre de la pupa la prova.

La 0332L, un alt UAS a plutit fără lumini la aproximativ 300-500 de yarzi de prova PHM și a luminat din nou prova și puntea cu ceea ce părea a fi un reflector sau un dispozitiv fotografic.

PHM s-a îndreptat spre est, după care UAS a efectuat manevre pentru a se alinia la cursul și viteza PHM, înainte de a părăsi zona la babordul PHM.

UAS-urile au fost observate în imediata vecinătate a PHM de la 0240L până la 0530L. Punctul de origine al tuturor UAS-urilor este necunoscut.

Citește și

VIDEO Iranul a tras 70 de rachete și drone asupra kurzilor din Irak, pentru protestele de la Teheran

Cum mor sabotorii războiului lui Putin: împușcați, spânzurați, aruncați de la balcon sau înecați

UAS-urile au fost observate vizual, cu ajutorul sistemului optică și al ochelarilor de vedere pe timp de noapte. Trei UAS-uri au fost identificate vizual ca fiind quadcoptere.”

O mare parte din aceste informații sunt în concordanță cu detaliile care au apărut deja despre acest incident, în special faptul că dronele au fost identificate în mod pozitiv de către distrugător vizual și prin utilizarea altor senzori.

Însă faptul că aceste drone aveau „un reflector sau un dispozitiv fotografic" cu care au iluminat prova și puntea navei de mai multe ori este o informație nouă. Nu este clar ce s-ar fi putut întâmpla, dar este cu siguranță un alt semn că UAS-urile ar fi putut fi angajate într-un fel de activitate de supraveghere sau de colectare de informații.

Marina a raportat incidentul, dar a stabilit că nu a existat niciun impact asupra capacității navei de a-și îndeplini misiunile atribuite sau de a opera în siguranță.

Alte servicii au raportat incidente cu drone în regiunea Pacificului care nu sunt incluse în aceste rapoarte publicate recent. The War Zone a raportat alte incidente îngrijorătoare cu drone care au avut loc la Baza Andersen a Forțelor Aeriene ale SUA din Guam în 2019 și în care mai multe drone au zburat deasupra bateriei Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), operată de armata SUA.

Rapoartele publicate de Marina Militară subliniază faptul că întâlnirile cu drone au devenit „ceva obișnuit” și că unele dintre acestea se încadrează în eforturile adversarilor sau ale potențialilor adversari de a spiona, supraveghea sau hărțui forțele americane din țară și din străinătate.

De subliniat faptul că aceste incidente nu se încadrează în genul de observații OZN/UAP raportate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te