VIDEO Cum a distrus Ucraina 15 nave rusești de război de 2.000.000.000$ cu drone de 100.000 $?

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.01.2024 - 21:01

Cum a distrus Ucraina 15 nave ruse de război de 2.000.000.000$ cu drone de 100.000 $?, s-au întrebat specialiștii care au susținut că un sfert din flota Mării Negre a Rusiei a fost doborâtă.

SHARE

Una dintre cele mai neașteptate evoluții ale invaziei la scară largă a fost numărul de nave rusești mari și costisitoare care au fost doborâte de Ucraina, o țară care, din punct de vedere tehnic, nu are armată.

Citește și: Flota Mării Negre a Rusiei a părăsit Crimeea. Rachete britanice și franceze au avariat multe nave

Aproximativ 20% din flota rusă din Marea Neagră a fost distrusă până în decembrie 2023, potrivit șefului Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov.

VIDEO Cum a distrus Ucraina 15 nave rusești de război de 2.000.000.000$ cu drone de 100.000 $?

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat la 17 noiembrie că forțele ucrainene au distrus 15 nave de război rusești în Marea Neagră și au avariat alte 12 de la începutul războiului total, în februarie 2022. La 26 decembrie, Ucraina a obținut ultima victimă, nava de debarcare Novocherkassk, scrie kyivindependent

Pe lângă faptul că și-au valorificat arsenalul sovietic, apărătorii au folosit rachete de croazieră Neptune dezvoltate pe plan intern și drone navale de ultimă generație, plus rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de aliați. 

Flota Mării Negre a avut trei sarcini principale în timpul invaziei la scară largă: atacuri amfibii, blocarea comerțului și atacarea Ucrainei cu rachete. Acum, ea nu o poate gestiona decât pe cea de-a treia, și chiar și aceasta a devenit mai dificilă, potrivit lui Dmitri Gorenburg, cercetător științific senior la Center for Naval Analyses (CNA), cu sediul în SUA.

De când Rusia și-a mutat navele de război mai la est, apărarea aeriană a Ucrainei are acum mai mult spațiu pentru a intercepta rachetele lansate de pe mare care vizează orașele și infrastructura sa.

Prin diminuarea Flotei Mării Negre, Ucraina a arătat că nu este atât de invincibilă pe cât a încercat să pretindă Moscova, demoralizând inamicul și expunându-i slăbiciunea. Iată o listă cronologică a celor mai importante nave scoase până acum.

Saratov. Preț: 160.000.000 $

Ambarcațiunea de debarcare Saratov a fost una dintre primele nave cu adevărat mari pe care Rusia le-a pierdut în timpul invaziei. Se pare că forțele ucrainene au scufundat-o cu o rachetă balistică sovietică Tochka-U la 24 martie 2022, în timp ce nava era ancorată în Berdiansk ocupat din regiunea Zaporizhzhia. Rusia folosea portul pentru a-și aproviziona trupele din Mariupol.

Rusia ar fi avut nevoie de nave precum Saratov pentru a-și executa asaltul amfibiu planificat asupra Odesa pentru a tăia complet accesul Ucrainei la mare. În cele din urmă, Moscova a fost forțată să renunțe la acest plan.

Potrivit armatei ucrainene, atacul a avariat, de asemenea, alte două nave de debarcare andocate în apropiere, Novocherkassk, pe care ucrainenii au scufundat-o mai târziu, și Caesar Kunikov.

Comandat în anii 1960, Saratov a fost folosit pentru a sprijini operațiunile Rusiei în Siria și Georgia, precum și anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Nava poate transporta până la 400 de soldați, plus 20 de tancuri de luptă principale sau 45 de vehicule blindate.

Moskva. Preț: 750.000.000 $

CrucișătorulMoskva a fost nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre și un simbol mândru al puterii navale a Rusiei în regiune, până când a fost scufundat la 14 aprilie 2022.

Ucraina a declarat că a lovit crucișătorul cu două rachete Neptun, ceea ce a dus la pierderea totală a mașinii de război de 750 de milioane de dolari și la un număr necunoscut de victime din echipajul său de 500 de persoane. Rusia a încercat să le ascundă soarta și să minimalizeze importanța navei.

Nu ar fi fost atât de ușor. Moskva a fost prima navă amiral rusă care a fost scufundată după Războiul ruso-japonez din 1904-1905. Aceasta a jucat un rol cheie în asaltul naval al Rusiei asupra Ucrainei la începutul invaziei din 2022. A ajutat la asigurarea unei acoperiri aeriene pentru alte nave rusești în Marea Neagră și la capturarea Insulei Șerpilor.

Citește și: VIDEO Nava rusă Moskva, scufundată de sistemul de rachete Neptun al Ucrainei. Cum funcționează

Este celebru faptul că este aceeași navă care a ordonat pușcașilor marini ucraineni de pe insulă să se predea, doar pentru a primi răspunsul lor acum iconic: "Navă de război rusă, du-te dracului!".

Olenegorskiy Gornyak. Preț: 200.000.000 $

Cu o lungime de 113 metri și un deplasament de 3.600 de tone, nava de debarcare din clasa Ropucha Olenegorskiy Gornyak a devenit a doua cea mai mare navă rusă care a fost schilodită sau distrusă după Moskva.

Redislocată în Marea Neagră în 2022, aceasta a transportat adesea trafic militar și civil între Rusia și Crimeea ocupată în timp ce podul Kerch era întrerupt din cauza atacurilor ucrainene, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

După ce atacurile asupra Crimeei au devenit mai frecvente, Rusia a mutat Olenegorskiy Gornyak la Novorossiysk, în regiunea Krasnodar. Acest lucru nu a salvat nava de o dronă maritimă ucraineană, care a trebuit să parcurgă cel puțin 600 de kilometri pentru a-și livra încărcătura de 450 de kilograme. Atacul a degradat și mai mult capacitățile Rusiei de a transporta echipamente militare și de a desfășura operațiuni amfibii.

Minsk și Rostov-on-Don. Preț: 300.000.000 $

Atacul din 13 septembrie, care a dezactivat nava de debarcare Minsk din clasa Ropucha și a paralizat submarinul Rostov-on-Don din clasa Kilo, a fost, de asemenea, primul atac cu rachete reușit al Ucrainei asupra Sevastopolului din Crimeea ocupată.

Citește și: VIDEO Submarin rus din flota Mării Negre, făcut praf de rachete ucrainene. Daună totală

Rachetele au vizat șantierul naval Sevmorzavod, unde cele două nave se aflau în doc uscat pentru reparații sau întreținere. Ulterior, rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadows ar fi fost folosite pentru a lovi cartierul general al Flotei Mării Negre din Sevastopol și alte obiective militare rusești din Crimeea.

La peste o lună de la atacul din 13 septembrie, imaginile din satelit au arătat că Minskul a fost demontat, Ucraina afirmând că atacul l-a deteriorat iremediabil. Rostov-on-Don, unul dintre cele patru submarine capabile de rachete ale flotei rusești, a suferit "daune catastrofale", potrivit Ministerului britanic al Apărării, care a scris că orice eforturi pentru a-l repune în funcțiune ar dura probabil ani de zile și sute de milioane de dolari.

Atacul asupra Sevmorzavodului a provocat, de asemenea, 62 de victime rusești, după cum au raportat Forțele de Operațiuni Speciale din Ucraina, și a avariat infrastructura instalației, lăsând-o, probabil, indisponibilă pentru luni de zile.

The Askold. Preț: 200.000.000 $

Askold, o corvetă de rachete construită cu tehnologie stealth avansată, a fost distrusă chiar înainte de a intra în serviciu. Un atac ucrainean asupra unui șantier naval din Kerch a făcut probabil ca nava să nu mai poată fi reparată.

Cel puțin trei rachete Storm Shadow/SCALP ar fi lovit șantierul naval situat la puțin peste șase kilometri sud de podul Kerch la 4 noiembrie 2023, ceea ce face ca atacul să fie "cel mai îndepărtat la est de Crimeea decât majoritatea atacurilor anterioare cu rază lungă de acțiune revendicate de Ucraina", potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Novocherkassk. Preț: 85.000.000 $

Novocherkassk din epoca sovietică a fost proiectat pentru debarcări amfibii, dar Rusia a refuzat în cele din urmă să debarce trupe în sudul Ucrainei, folosindu-l în schimb pentru a transporta trupe și echipamente militare în partea ocupată a regiunii Zaporizhzhia, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat.

Ucraina a lansat o rachetă de croazieră asupra navei în timp ce aceasta era ancorată la Feodosia, în Crimeea ocupată de Rusia, pe 26 decembrie. Potrivit oficialilor militari ucraineni, o explozie secundară puternică a sugerat că Novocherkassk transporta explozibili, iar detonarea acestora a făcut-o inoperabilă, ceea ce susțin dovezile din surse deschise.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te