VIDEO Contraofensiva ucraineană. Unitățile de elită ale lui Șoigu, nimicite pe frontul din Zaporojie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.10.2023 - 16:00
Contraofensiva ucraineană. Unitățile de elită ale lui Șoigu, nimicite pe frontul din Zaporojie - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Contraofensiva ucraineană continuă să avanseze în pozițiile pe care rușii și le-au consolidat de mai bine de un an de zile de când Vladimir Putin a ordonat invazia țării vecine.

SHARE

Capacitățile de luptă ale unităților rusești, care se află în luptă în mod constant în direcția Orikhiv (regiunea Zaporojie), au fost în mare parte spulberate, iar cele care au mai rămas nu mai pot efectua contraatacuri și nu mai pot rezista forțelor ucrainene, se arată într-un nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în SUA.

Contraofensiva ucraineană. Unitățile favorite ale lui Șoigu, nimicite pe frontul din Zaporojie

Analiștii militari subliniază că, în timpul unei recente teleconferințe cu conducerea militară rusă, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a evidențiat un grup de formațiuni armate rusești care operează în vestul regiunii Zaporojie.

În special, Șoigu a atribuit operațiunile defensive rusești de succes din jurul Robotine și Verbove unităților Regimentului 70 de pușcași motorizați din cadrul Gărzii, Brigăzii 56 aeropurtate, Armatei 56 aeropurtate, Regimentului 56 de asalt aeropurtat și altele. Ciudat este faptul că Șoigu nu a mai evidențiat și alte formațiuni cărora li se atribuie, de obicei, menținerea liniei Robotine-Verbove, cum ar fi Regimentele 108 și 247 (Divizia a 7-a aeropurtată).

Imagine

"ISW apreciază că participarea Regimentului 70 de pușcași motorizați de gardă la contraatacuri indică faptul că efectivele de luptă ale unităților active ale Diviziei a 7-a aeropurtate au fost nimicite în luptele cu forțele militare ucrainene și că aceste grupări de soldați ruși care au scăpat cu viață sunt puternic deteriorate și nu mai pot conduce toate contraatacurile de-a lungul întregii străpungeri ucrainene în direcția Orikhiv", se arată în raport.

"Alegerea unităților de către Șoigu poate indica faptul că acesta caută să evidențieze comandanții ruși care continuă să urmeze ordinele conducerii militare ruse în ceea ce privește contraatacurile necruțătoare", sugerează ISW.

Harkovul este crucial pentru menținerea "întregului nostru est puternic", spune Zelenski

Orașul Harkov și regiunea mai largă sunt de o importanță crucială pentru a menține "întregul nostru est puternic" în contextul atacurilor rusești în curs de desfășurare, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară, după o vizită în regiune. 

"Există multe chestiuni care sunt importante pentru regiune. Mai ales înainte de iarnă. Mai ales având în vedere teroarea rusă constantă împotriva Harkovului, împotriva regiunii și încercările ocupanților de a intensifica atacurile asupra pozițiilor noastre", a declarat Zelenski, după ce a avut întâlniri cu autoritățile regionale și cu oficiali militari. 

"Este extrem de important ca Harkovul să nu reziste doar împotriva tuturor greutăților, ci să contribuie la menținerea forței întregului nostru est. Este un oraș mândru și strălucitor, care va fi întotdeauna un oraș puternic pentru Ucraina și pentru întreaga Europă."

Protecția împotriva bombardamentelor rusești, eforturile de deminare și de reconstrucție, ajutorul umanitar și protecția infrastructurii energetice s-au numărat printre subiectele pe care Zelenski le-a discutat cu oficialii. De asemenea, el s-a întâlnit cu soldați și comandanți și a înmânat premii membrilor armatei și medicilor de luptă. 

"Ca întotdeauna, am vorbit cu comandanții de batalion. Despre nevoile specifice ale unităților. Am vorbit despre arme și provizii și despre dotarea brigăzilor. Sunt lucruri care trebuie făcute, în special, pentru a ne asigura că brigăzile noastre au mai multă motivație, mai multe capacități de luptă", a spus el. "Vă mulțumesc tuturor pentru că apărați Ucraina, pentru încrederea pe care o aveți în Ucraina!".

Marți, Zelenski s-a deplasat în zonele de est ale liniei frontului, în apropiere de direcția Kupiansk-Liman, apoi a vizitat orașul Harkov, a precizat el. Este cea mai îndepărtată zonă din estul Ucrainei în care Zelenski a călătorit de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te