VIDEO Contraofensiva ucraineană. Kievul a distrus 44 de sisteme de artilerie rusești într-o zi

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.10.2023 - 15:31
Contraofensiva ucraineană. Kievul a distrus 44 de sisteme de artilerie rusești într-o zi - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski - Caracter ilustrativ

Rusia pierde totmai mult teren și echipamente de zeci de milioane de dolari în fața controfensivei ucrainene. Numai într-o singură zi, armata lui Putin a pierdut 44 sisteme de artilerie în războiul care durează de aproape 2 ani de zile.

SHARE

Ucraina a distrus echipamente rusești în valoare de 25 de milioane de dolari pe liniile de front din sudul țării în ultima săptămână, a anunțat miercuri Kievul, în timp ce pierderile de artilerie ale Moscovei cresc în această țară devastată de război.

Contraofensiva ucraineană. Kievul a distrus 44 de sisteme de artilerie rusești într-o zi

Soldații ucraineni au distrus un BM-21 Grad, un BM-27 Uragan și un lansator multiplu de rachete TOS, precum și unul dintre sistemele de radar de contracarare a bateriilor Zoopark, atât de apreciate de Rusia, în sudul regiunii Zaporojie, în ultima săptămână, au precizat forțele de operațiuni speciale ucrainene într-o declarație.

Artileria a dominat războiul din Ucraina, care durează de 20 de luni. Puterea de foc, cum ar fi lansatoarele multiple de rachete, este esențială, iar capacitatea de a elimina armata adversă cu artilerie și lansatoare de rachete este chiar mai importantă decât manevrele, a declarat în septembrie pentru Newsweek.com Frederik Mertens, analist strategic la Centrul de Studii de Securitate de la Haga.

Citește și: VIDEO Volodimir Zelenski: Ucraina îşi va recâştiga teritoriul şi oamenii. Nu vom lăsa pe nimeni

Ucraina a declarat duminică că a distrus un sistem Zoopark, folosit pentru a căuta și ținti sistemele de artilerie ale Kievului.

"Soldații noștri au descoperit și identificat echipamentul greu al inamicului și au ajustat focul de artilerie asupra acestuia", au declarat miercuri forțele de operațiuni speciale ucrainene. "Valoarea totală estimată a echipamentelor distruse este de aproximativ 25 de milioane de dolari".

Citește și: VIDEO Forțele aeriene ucrainene i-au făcut knockout pe ruși. Le-au doborât toate dronele Shahed

Colonelul Oleksandr Shtupun, un purtător de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Tavria, a declarat duminică că numai sistemul Zoopark distrus a fost "evaluat la peste 10 milioane de dolari".

Într-un clip partajat de forțele de operațiuni speciale ale Kievului, dronele ucrainene par să fi filmat sistemele care operau în regiunea anexată de Rusia, înainte de a fi vizate. Rusia nu controlează în totalitate regiunea Zaporojie, deși a revendicat oficial controlul regiunii sudice în septembrie 2022. Împreună cu regiunea Donetsk din estul Ucrainei, Zaporojie a fost în centrul eforturilor de contraofensivă ucrainene de la începutul lunii iunie.

Liniile de apărare rusești, distruse cu o ploaie de focuri de artilerie 

Într-o declarație separată de miercuri, Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că forțele sale au doborât 44 de sisteme de artilerie rusești în ultima zi. Conform numărătorii Kievului, Rusia a pierdut acum 7.125 de sisteme de artilerie de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Trupele rusești au bombardat cu focuri de artilerie peste 100 de așezări din estul, sudul și nordul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a adăugat Statul Major General.

Ucraina a pierdut 6.865 de tunuri de artilerie de câmp și mortiere în cele 20 de luni de război, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării, adăugând că, după numărătoarea sa, soldații de la Kiev au pierdut și 1.169 de vehicule de luptă care transportă sisteme de rachete cu lansare multiplă.

De cealaltă parte a frontului, în Zaporojie, Rusia a distrus două sisteme de artilerie M777 operate de ucraineni, două obuziere remorcate Msta-B și D-20, precum și un obuzier ușor M119 în ultimele 24 de ore, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te