VIDEO Ciucă: „Solidaritatea cu Ucraina, o prioritate absolută pentru România”

DE Daniel Toșa | 16.09.2022 - 10:48
Ciucă: „Solidaritatea cu Ucraina, o prioritate absolută pentru România” - FOTO: Facebook/Nicolae Ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, venieri la Bucharest Security Conference că după ce Rusia a adus războiul în casele tuturor prin manipulare și crize alimentare, solidaritatea cu Ucraina a devenit o absolută pentru România.

SHARE

"Rusia a adus deja războiul în casele noastre. Aici, în Europa, în SUA, în democraţiile consolidate, prin propagandă, manipulare, manipularea informaţiilor, atacuri cibernetice şi nu în ultimul rând criza alimentară. Trebuie să recunoaştem realitatea încercărilor Rusiei de a folosi energia şi aprovizionarea cu alimente în sprijinul politicilor sale agresive.

Agresiunea rusă a dus la provocări masive în materie de securitate alimentară, deoarece a perturbat într-o măsură semnificativă sezonul agricol din Ucraina.

Rusia a amplificat criza alimentară la nivel mondial

Blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene a întrerupt exporturile de cereale, exacerbând astfel criza alimentară în zone importante din întreaga lume", a spus şeful Guvernului

Premierul a precizat că, în acest context, România şi-a activat propriile mecanisme de sprijin.

Citește și: Tentativă de asasinat asupra lui Putin? Limuzina sa a fost lovită, zgomote puternice și fum gros

"În ultimele luni, România a pus în acţiune propriile mecanisme naţionale de sprijin direct, alături de asistenţa partenerilor şi aliaţilor noştri. Criza generată de Rusia este de asemenea o oportunitate pentru comunitatea transatlantică de a sprijini o recalibrare globală pe termen lung a lanţurilor de aprovizionare, a conexiunilor comerciale şi a parteneriatelor strategice", a completat premierul.

Marea Neagră, un punct strategic pentru Europa

El a amintit că Marea Neagră şi-a dovedit "mai mult ca niciodată" relevanţa strategică în acest context, iar România a devenit o ţară de tranzit importantă pentru cerealele provenite din Ucraina.

Citește și: Rusia, supărată că nu a fost invitată la funeraliile Reginei Elisabeta: Atitudine blasfematoare a UK

Potrivit lui Nicolae Ciucă, în actuala situaţie, menţinerea solidarităţii şi a unităţii europene "rămâne un element esenţial pentru articularea unui răspuns adecvat la agresiunea rusă".

Războiul hibrid al Rusiei condus prin minciuni și maniulări

"Campaniile hibride conduse de Rusia legate de război nu se limitează la Ucraina şi nici la ţările occidentale. Acestea sunt operaţiuni de manipulare la nivel mondial şi trebuie abordate ca atare", a punctat şeful Guvernului.

Premierul a subliniat, în acest sens, importanţa rezilienţei vecinilor UE şi NATO.

"Rezistenţa forţelor armate şi a societăţii civile din Ucraina împotriva agresiunii ruseşti este o demonstraţie a importanţei cruciale a rezilienţei militare şi societale în faţa provocărilor externe", a susţinut acesta. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te