Alegeri parlamentare LIVE

Rezultatele votului în timp real
Camera Deputaților
21,96 %
18,01 %
13,20 %
12,40 %
7,36 %
6,46 %
6,34 %
2,99 %
100.00 %
Senat
22,30 %
18,30 %
14,28 %
12,26 %
7,76 %
6,39 %
6,38 %
2,84 %
100.00 %
Click aici pentru statistici complete

VIDEO Ciocniri violente între polițiști și demonstranți în Georgia. „Vrem în UE, nu legea Rusiei”

DE Adina Mutăr | 02.12.2024 - 17:28
Ciocniri violente între polițiști și demonstranți în Georgia. „Vrem în UE, nu legea Rusiei” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Ciocniri violente între polițiști și demonstranți în Georgia. „Vrem în UE, nu legea Rusiei” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ciocniri violente între polițiști și demonstranți în Georgia. „Vrem în UE, nu legea Rusiei”. Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat că întreaga țară protestează după ce poliția a bătut și a dispersat protestatarii din capitala Tbilisi

SHARE

Ciocniri violente între polițiști și demonstranți în Georgia. „Vrem în UE, nu legea Rusiei”.

Pentru a patra noapte, pe fondul demonstrațiilor furioase din cauza planurilor guvernului de a suspenda discuțiile de aderare la UE până în 2028, georgienii au ieșit în stradă.

Poliția s-a ciocnit cu demonstranții pe străzi și în stația de metrou din centrul Rustaveli după ce a folosit tunuri cu apă pentru a preveni un protest în apropierea Parlamentului, a făcut mai multe arestări și a folosit gaze lacrimogene și spray chimic într-o altă represiune lansată în jurul orei 2 dimineața, la 2 decembrie.

Ciocniri violente între polițiști și demonstranți în Georgia. „Vrem în UE, nu legea Rusiei”

Cel puțin 200 de persoane au fost reținute până acum, dar numărul deținuților din ultima noapte de proteste nu este încă declarat.

„Aceasta este revolta unei țări întregi”, a declarat Zurabișvili pentru France Inter.

„Alegerile au fost încălcate și furate. Nu sunt recunoscute de nimeni, ne confruntăm cu un regim care este în afara legii constituționale. Mandatul meu continuă până în ziua în care un președinte este ales în mod legitim", a precizat aceasta.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze susține că Zurabișvili trebuie să părăsească funcția la sfârșitul mandatului său, la sfârșitul acestei luni.

O dispută constituțională continuă în urma alegerilor naționale de luna trecută revendicate de Visul Georgian, care a condus țara de peste un deceniu.

Zurabișvili și opoziția au denunțat fraudă și alte infracțiunin și refuză să recunoască noul Parlament, care săptămâna trecută a stabilit alegeri indirecte pentru un nou președinte pentru 14 decembrie, în ciuda provocărilor legale în curs.

Majoritatea georgienilor susține aderarea la UE, iar eforturile de aderare la bloc sunt prevăzute în Constituția Georgiei.

Dar promulgarea în acest an de către partidul de guvernământ a ceea ce Zurabișvili și opoziția  numesc „Legea rusă”  - ce restrânge ONG-urile și mass-media finanțate din străinătate - precum și un proiect de lege controversat privind drepturile LGBT și atacurile publice împotriva Occidentului de către Kobakhidze și alți oficiali, au stârnit îngrijorări că actualul guvern va conduce țara înapoi pe orbita Rusiei.

Guvernele occidentale au pus sub semnul întrebării alegerile parlamentare din octombrie - în care Georgian Dream a revendicat 54 la sută din voturi -- argumentând că alegerile au fost afectate de încălcări și de influența rusă.

Citește și: VIDEO Revoluție în Georgia și lupte de stradă. Premierul pro-rus cere demisia președintelui pro-UE

Georgia a primit statutul de candidat la UE în decembrie 2023, dar relațiile cu Bruxelles-ul s-au înrăutățit în ultimele luni, începând cu adoptarea controversatei legi a „agenților străini”, de sorginte rusească, ce amenință mii de instituții de presă și grupuri ale societății civile sub acuzația că „servesc puterile străine”.

În iulie, Statele Unite au anunțat că vor întrerupe asistența de peste 95 de milioane de dolari pentru guvernul georgian, dacă se continuă pe această cale nedemocratică. 

Citește și: Georgia în flăcări politice: Mii de protestatari denunță fraude și cer anularea alegerilor

Zurabișvili, care s-a aliat cu opoziția pro-europeană, a afirmat că Parlamentul nu are dreptul de a-și alege succesorul după încheierea mandatului în decembrie și a promis că va rămâne în funcție.

„Nu există un Parlament legitim și, prin urmare, un parlament ilegitim nu poate alege un nou președinte”, a declarat aceasta la 30 noiembrie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te