VIDEO China, gata de război. A trimis de Crăciun 71 de avioane și 7 nave de război spre Taiwan

DE Daniel Toșa | 27.12.2022 - 10:18

Armata chineză a trimis 71 de avioane și șapte nave spre Taiwan într-o demonstrație de forță de 24 de ore îndreptată spre insulă, a declarat luni Ministerul Apărării din Taiwan.

SHARE

China și-a exprimat furia față de prevederile legate de Taiwan într-o lege a cheltuielilor anuale de apărare din SUA, adoptată sâmbătă.

Hărțuirea militară a Chinei față de Taiwanul autoguvernat, pe care îl revendică drept teritoriu propriu, s-a intensificat în ultimii ani, iar Armata Populară de Eliberare a Partidului Comunist a trimis aproape zilnic avioane sau nave spre insulă.

Între orele 6.00 duminică și 6.00 luni dimineața, 47 de avioane chinezești au traversat mediana strâmtorii Taiwan, o graniță neoficială acceptată cândva tacit de ambele părți, potrivit Ministerului Apărării Naționale din Taiwan.

Citește și: Șeful Direcției de Informații a Ucrainei: Putin nu mai are rachete. Vom elibera Crimeea cu armele

Arsenal de război trimis spre Taiwan

Printre avioanele trimise de China spre Taiwan se numără 18 avioane de luptă J-16, 11 avioane de luptă J-1, 6 avioane de luptă Su-30 și drone.

Taiwanul a declarat că a monitorizat mișcările chinezești prin intermediul sistemelor sale de rachete terestre, precum și de pe navele marinei proprii.

"Acesta este un răspuns ferm la actuala escaladare și provocare a SUA-Taiwan", a declarat Shi Yi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al APL, într-o declarație făcută duminică seara. Acesta a anunțat că APL a organizat patrule de luptă și exerciții de atac comune în apele din jurul Taiwanului.

Citește și: VIDEO Cum arată elicopterul Black Hawk S în valoare de 13 milioane de dolari pe care îl ia România

Shi se referea la legea americană privind cheltuielile pentru apărare, care numește China o provocare strategică. În ceea ce privește regiunea Indo-Pacific, legislația autorizează o cooperare sporită în domeniul securității cu Taiwanul și cere o cooperare extinsă cu India în ceea ce privește tehnologiile de apărare emergente, pregătirea și logistica.

Un pas mai aproape de „Marele Război”

Armata chineză a folosit deseori exerciții militare de amploare ca o demonstrație de forță ca răspuns la acțiunile guvernului SUA în sprijinul Taiwanului.

Aceasta a desfășurat exerciții militare de amploare cu focuri reale în luna august ca răspuns la vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Beijingul consideră că vizitele guvernelor străine pe insulă reprezintă o recunoaștere de facto a independenței insulei și o provocare la adresa revendicării de suveranitate a Chinei, potrivit MSN.

Statele Unite au avertizat China că vor interveni direct în război dacă Taiwanul este atacat. Acest lucru a putea duce inevitabil la declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial între 2 mai puteri nucleare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te