Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,92 %
Marcel Ciolacu 19,17 %
99,88 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO China a scos roboții în luptă împotriva coronavirusului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.03.2020 - 21:50
sursă: Getty Images
sursă: Getty Images

Roboți care dezinfectează, căști inteligente, drone echipate cu camere termice și software-ul avansat de recunoaștere a feței sunt desfășurate în lupta împotriva Covid-19, în centrul focarului, China.

SHARE

Președintele Xi Jinping a cerut sectorului tehnologic al țării să ajute în lupta împotriva epidemiei, iar companiile profită de ocazie să experimenteze tot felul de roboți pe profil de sănătate și nu numai.

Tehnologia este utilizată și în acordarea de asistență medicală, pentru identificarea simptomelor coronavirusului, pentru a găsi noi tratamente și pentru a monitoriza răspândirea bolii, care până acum a infectat peste 90.000 de oameni din întreaga lume.

Mai multe firme chineze au dezvoltat tehnologii automate pentru livrarea de pachete de mâncare fără contact, celor care se află în carantină, iar pulverizarea dezinfectanților și îndeplinirea funcțiilor de diagnostic de bază, pentru a reduce riscul de infecție, au deja rezultate foarte bune.

 

Tehnologia Pudu, firmă cu sediul în Shenzhen, care de obicei face roboți pentru industria de catering, și-a instalat mașinile în peste 40 de spitale din țară, pentru a suplini personalul medical.


MicroMultiCopter, de asemenea, cu sediul în Shenzhen, implementează drone pentru a transporta probe medicale și pentru a realiza imagini termice.

Între timp, tehnologia AI avansată este utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea bolii și pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin.

Alibaba, gigantul chinez al comerțului electronic, susține că noul său sistem de diagnoză bazat pe AI poate identifica infecțiile cu coronavirus cu o precizie de 96%.

Fondatorul său, Jack Ma, tocmai a anunțat că fundația sa va dona 2,15 milioane de dolari pentru dezvoltarea unui vaccin.

„În lupta împotriva Covid-19, tehnologiile emergente s-au remarcat prin faptul că au contribuit imens, într-un mod neașteptat, creativ și uimitor de receptiv în această criză”, a spus Lu Chuanying, un înalt funcționar din Shanghai.

Dincolo de roboți și drone, China și-a mobilizat, de asemenea, sistemul sofisticat de supraveghere pentru a ține evidența persoanelor infectate și a verifica dacă acestea respectă carantina impusă.

SenseTime, o firmă de top din domeniul AI, spune că software-ul său de detectare a temperaturii fără contact a fost implementat în stații de metrou, școli și centre comunitare din Beijing, Shanghai și Shenzhen. De asemenea, compania susține că are un instrument care poate recunoaște fețele, chiar dacă poartă măști, cu un „grad relativ ridicat de precizie”.

O altă firmă AI din China, Megvii, se mândrește cu un produs similar de detectare a temperaturii, care a fost desfășurat la Beijing.

Ziarul chinez Global Times raportează că oficialii din orașul Chengdu, provincia Sichuan, au fost dotați cu căști inteligente care pot măsura temperatura oricui pe o rază de 5 m, sunând o alarmă dacă se va constata că acea persoană are febră.


Pe măsură ce cetățenii chinezi se întorc încet la muncă în ciuda focarului de virus, telefoanele mobile îi ajută să urmărească răspândirea coronavirusului.

O aplicație numită Alipay Health Code atribuie persoanelor culorile verde, galben sau roșu, în funcție de faptul dacă au voie în spații publice sau trebuie să stea în carantină acasă.

Se bazează pe datele centralizate pentru a identifica potențiali purtători de virus, potrivit dezvoltatorului său Ant Financial. A fost deja adoptată în peste 200 de orașe din China.

Tencent, compania din spatele aplicației de mesagerie WeChat, a lansat o caracteristică similară de urmărire bazată pe coduri QR.

Aplicația „detector de contact apropiat” anunță utilizatorul dacă a fost în contact strâns cu un purtător de virus.

În timp ce aceste noi instrumente de supraveghere pot fi considerate eficiente și necesare în timpul unei crize de sănătate, au stârnit îngrijorări cu privire la confidențialitate.

Multe dintre aceste aplicații de sănătate cere utilizatorilor să se înregistreze cu numele, numărul de identificare național și numărul de telefon. De asemenea, autoritățile au cerut date de la operatorii de telefonie, agențiile de sănătate și transport și firmele de stat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te