VIDEO Centrala nucleară Zaporojie, deconectată. Norul radioactiv ar acoperi jumătate din România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.09.2022 - 01:36
Posibil dezastru nuclear la Zaporojie/foto: twitter
Harta norului radioactiv/foto: pravda.com.ua

Oamenii de știință au publicat o nouă prognoză privind răspândirea radiațiilor în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, ținta unor atacuri neîntrerupte din partea forțelor ruse, chiar și în prezența inspectorilor ONU.

SHARE

În cazul unui accident la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), contaminarea radioactivă ar afecta în primul rând sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, și apoi s-ar muta în Turcia, Grecia, Bulgaria, Moldova și România (est, sud-est, centru), potrivit cercetătorilor de la Centrul Hidrometeorologic Ucrainean.

„Rezultatul simulării emisiei condiționate de la ZNPP începând cu ora 17:33 (Kiev) la 4/09/2022, care a durat 15 ore, arată că, la 4 septembrie, masele de aer pot transporta emisiile ZNPP spre sud pe teritoriul regiunilor Zaporojie și Herson și pe întregul teritoriu al Crimeii ocupate temporar.

După ce va trece deasupra Mării Negre, masele de aer vor începe să se deplaseze spre vest, pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și României”, se arată în comunicat.

Simularea deplasării maselor atmosferice, care sunt practic purtătorii produselor de emisie ale centralei ZNPP în cazul unui accident de radiații condiționat în decurs de 72 de ore, a fost realizată pe baza unei prognoze meteorologice globale.

 

Oamenii de știință au simulat accidente similare la centrala nucleară din sudul Ucrainei, la centrala nucleară din Rivne și la centrala nucleară din Hmelnițki.

Se remarcă faptul că fondul de radiații în zona de observare a centralei ZNPP în perioada 4 august - 5 septembrie 2022 a rămas stabil.

La 5 septembrie, patru dintre cei șase participanți la misiunea internațională a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-au încheiat activitatea și au părăsit teritoriul centralei ZNPP, doar doi reprezentanți ai organizației rămânând la centrală.

Imediat după plecarea inspectorilor ONU, a avut loc un incendiu din cauza unui atac al rușilor și ultima linie electrică care lega centrala ZNPP de sistemul energetic ucrainean a fost deconectată, existând riscul topirii reactorului din cauza disfuncției sistemului de răcire.

Energoatom anunță că, în ultimele trei zile, forțele de ocupație rusești au bombardat intens zona din jurul centralei ZNPP.

Ca urmare, liniile electrice ZNPP - Niprovska de 750 kW - Kahovska de 330 kW și Melitopol de 330 kW au fost avariate și deconectate. Centrala ZNPP JSC de 750/330 kW a fost avariată.

Alte linii electrice ale complexului ZNPP/ZTPP au fost avariate anterior.

Aceasta este a doua oară în istorie când centrala ZNPP este oprită. Prima dată a fost la 25 august.

Citește și

VIDEO Nimic nu stă în calea armatei ucrainene în sud: Doboară avioane, distruge depozite de muniții

Forțele de securitate ucrainene au distrus o bază a FSB din Zaporojie. Rușii impun stare de asediu

„Din cauza unui alt atac provocator al Rusiei, ultima linie de transmisie a energiei electrice care leagă Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) de sistemul energetic ucrainean a fost avariată”, a comunicat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Este pentru a doua oară când Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) este la un pas de un dezastru de radiații din cauza unei provocări rusești.

Cred că faptul că Rusia face acest lucru chiar acum, înainte ca raportul AIEA să fie publicat, este foarte elocvent.

Bombardarea teritoriului centralei nucleare înseamnă că statului terorist nu-i pasă de ceea ce va spune AIEA, nu-i pasă de ceea ce va decide comunitatea internațională”, a subliniat Zelenski.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te