VIDEO Ce conține „paragraful 7” secret din ordinul de mobilizare. Cum își minte Putin poporul

DE Elena Andrei | Actualizat: 22.09.2022 - 18:37
Mobilizare în Rusia/foto: Profimedia Images

Al 7-lea paragraf, ținut secret, din decretul președintelui rus privind mobilizarea parțială permite Ministerului Apărării al Rusiei să mobilizeze un milion de persoane, nu 300.000, cum au susținut oficialii Kremlinului.

SHARE

O sursă din cadrul administrației lui Vladimir Putin a declarat pentru Novaia Gazeta Europe că, inițial, s-a discutat despre clasificarea întregului decret. Ulterior, au decis să marcheze doar al 7-lea paragraf, unde era scris numărul celor care vor fi mobilizați, ca fiind „doar pentru uz oficial".

„Numărul a fost schimbat de mai multe ori, dar, în cele din urmă, s-au oprit la un milion", a precizat sursa.

Postul de știri a încercat să contacteze organele executive pentru confirmarea acestei informații, deoarece de obicei mass media primește textele complete ale decretelor președintelui, inclusiv cele „pentru uz oficial”.

Potrivit unor surse din câteva ministere, acestea nu au primit versiunea integrală a decretului și nu o pot vedea în sistemul de gestionare a documentelor interministeriale.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a declarat pentru agenția de știri  RIA Novosti că afirmația referitoare la un milion de cetățeni mobilizați din paragraful 7 al decretului nu este adevărată. „Este o minciună", a dezmințit acesta.

Citește și

VIDEO Putin rămâne singur. Rușii fug, sar pe geam, își rup mâinile, ca să scape de înrolare

VIDEO Rușii sunt speriați de mobilizarea lui Putin și caută pe Google „cum să fugi din Rusia”

Putin a ordonat „mobilizarea parțială” a Rusiei, spunând că 300.000 de persoane cu experiență de luptă vor fi recrutate, dar nimeni, în afară de conducerea armatei, nu are cum să țină socoteala bărbaților care au primit ordinul de mobilizare.  

Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin, a refuzat să dezvăluie conținutul paragrafului 7 al decretului lui Putin privind mobilizarea parțială, recunoscând că acesta se referă la numărul de recruți.

După ce a fost anunțată mobilizarea parțială, au avut loc proteste în orașele rusești. Agențiile de aplicare a legii au raportat că cel puțin 1.176 de persoane au fost reținute.

La Moscova și Voronej, au fost înmânate avize de mobilizare celor care au fost reținuți la protestele împotriva mobilizării parțiale, deși aceștia nu făceau parte din „cei cu experiență de luptă”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.