VIDEO Ce avion de luptă care costă 60.000.000 $ își ia Ungaria. Duce 6 tone de rachete

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.02.2024 - 18:37

Ce avion de luptă care costă 60.000.000 $ își ia Ungaria. Duce 6 tone de rachete. Forțele Aeriene Maghiare au 14 avioane Gripen în leasing (inclusiv două aparate de zbor cu două locuri, varianta C/D). Avioanele pot fi cumpărate de Ungaria.

SHARE

Ce avion de luptă care costă 60.000.000 $ își ia Ungaria. Duce 6 tone de rachete. Forțele Aeriene Maghiare au 14 avioane Gripen în leasing (inclusiv două aparate de zbor cu două locuri, varianta C/D). Avioanele pot fi cumpărate de Ungaria., la sfârșitul perioadei de leasing, de la concernul Saab.

Ultimele trei avioane au fost livrate în luna decembrie a anului 2007. Pe lângă faptul că poate transporta o încărcătură de 6,5 tone de rachete, bombe sau proiectile reactive nedirijate, bombardierul Gripen este dotat de asemenea cu un singur tun automat de calibrul 27 mm, Mauser BK-27.

Ce avion de luptă care costă 60.000.000 $ își ia Ungaria. Duce 6 tone de rachete

Colaborarea dintre Suedia şi Ungaria, în domeniul înzestrării militare, durează de mult timp.

La invitația prim-ministrului maghiar Viktor Orbán, Ulf Kristersson, omologul său suedez, s-a deplasat la Budapesta, pentru a discuta despre cooperarea în politica de Apărare și Securitate dintre cele două țări.

Miniștrii Apărării din cele două ţări au semnat două acorduri: unul era privind închirierea unor avioane JAS 39 Gripps, celălalt despre serviciul logistic al acestor avioane.

Citeşte şi: VIDEO Cum atacă rachetele aer-aer și elicoptere luate de Ungaria? De ce i-au lăsat SUA fără HIMARS?

Orbán a reamintit că Suedia a fost „un adevărat prieten al Ungariei în anul 1956” (anul în care în Ungaria a avut loc revolta cardinalului Jozsef Midszenty) și în timpul procesului de aderare a Ungariei la UE.

Orban a mai spus că, în timpul primului guvern Fidesz, între anii 1998 și 2002, a existat o dezbatere dacă Ungaria ar trebui să dezvolte o apărare aeriană independentă, deoarece acesta este un lucru extrem de costisitor.

Citeşte şi: VIDEO Piloții ucraineni au încheiat instruirea pe avioanele suedeze Gripen, „ucigătoarele de Sukhoi”

În timpul primei Administrații Orban, Ungaria a decis să aibă o apărare aeriană independentă pentru, bazată pe cooperarea tehnologică cu suedezii. Așa s-a decis Ungaria asupra sistemului suedez Gripen, conform 24.hu.

Foto: Profimedia Images

„De atunci, am urmat această cale”, a spus Orbán, adăugând că am ajuns la un punct important, deoarece contractele pentru aceste avioane vor expira în curând.

De asemenea, din moment ce eram mai subdezvoltaţi, ca să o spunem simplu, când am cumpărat primul Gripen nu am putut să cumpărăm atât de multe avioane câte aveam nevoie.

A sosit momentul să prelungim contractul nostru anterior și să-l completăm. Astăzi, s-a ajuns la un acord pentru extinderea flotei de avioane de luptă-bombardier Gripen, a Forțelor de Apărare Ungare, cu încă patru avioane, crescând astfel semnificativ capacitatea noastră militară și întărindu-ne și mai mult capacitatea de a juca un rol în afacerile militare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te