VIDEO Blindate de „colecție”, donate pentru front. Daimler Ferret a ajuns în Ucraina

DE Elena Andrei | 18.08.2022 - 18:01

Fel de fel de tipuri de armament greu și echipamente furnizate de țări aliate Ucrainei au ajuns pe front, pentru a sprijini rezistența la invazia rusă. Printre acestea, un veteran al Războiului Rece: Daimler Ferret.

SHARE

Un exemplar al mașinii de recunoaștere Daimler Ferret de fabricație britanică a fost observat în Ucraina, fiind furnizat, potrivit unei postări pe Twitter, printr-o inițiativă finanțată din fonduri private.

Mașina de război ar fi aparținut unui colecționar privat, dar a fost donată pentru a sprijini forțele ucrainene. Alte exemplare sunt pe drum.

Un scurt video postat de @UAWeapons arată un Ferret care ar fi într-un depozit ucrainean.

Ferret este un model vechi, aspectul său având mai multe în comun cu mașinile blindate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial decât cu vehiculele de luptă moderne.

Vehiculul a avut un succes uriaș, peste 4.400 de exemplare fiind construite până la încheierea producției în 1971.

Citește și

VIDEO China trimite soldați în Rusia sub pretextul unui exercițiu militar comun

VIDEO Cel mai nou super-portavion al US Navy intră în „pâine” pe conceptul „Pregătiți de război”

Ferret a participat la lupte în zeci de conflicte și insurgențe. În mâinile britanicilor, au participat la campania din Aden, menținerea păcii în Cipru, operațiuni de urgență în Malaezia, Irlanda de Nord și criza Suezului.

Au existat unele discuții cu privire la varianta care apare în videoclipul ucrainean, deși lipsa aparentă a turelei sugerează un Ferret Mk 1, sau cel puțin un model ulterior la care turela a fost îndepărtată.

Ferret Mk 1 are o carcasă deschisă în partea superioară, din care se poate trage cu o mitralieră Browning sau Bren de calibrul 30, montată pe pivoți. Ferret Mk 1/2 are un echipaj format din trei oameni, o turelă cu profil redus și o mitralieră montată în exterior.

Un videoclip publicat de canalul Tanks-A lot pe YouTube în luna mai, sub titlul „Pregătirea și lista de cumpărături pentru Ucraina”, oferă o privire atentă asupra unui anumit Ferret care este pregătit pentru transferul în Ucraina, specificându-se că „va face cuiva un mare bine”, referitor la capacitățile vehiculului pe front.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.