Fujian - de departe cel mai mare, cel mai modern și cel mai puternic portavion chinezesc de până acum - este bijuteria de 80.000 de tone din coroana unei expansiuni militare care a făcut ca Beijingul să devină cea mai mare flotă din lume.
Noile sale sisteme de luptă - cum ar fi un sistem de lansare cu catapultare electromagnetică - arată că China recuperează rapid decalajul față de Statele Unite, spun experții, și îi va oferi capacitatea de a lansa mai multe avioane, mai repede și cu mai multă muniție.
Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a da de gândit oricărui adversar potențial, mai ales având în vedere agresivitatea crescândă a Chinei în disputele sale teritoriale cu Japonia în Marea Chinei de Est, cu o serie de națiuni din Asia de Sud-Est în Marea Chinei de Sud și hărțuirea repetată a insulei autonome Taiwan - unde a refuzat în mod clar să excludă o invazie.
PLA Navy Type 003 Aircraft Carrier Fujian (CV-18)being launched today. (clearer version) 🇨🇳 pic.twitter.com/c8OSIvxJNY
— 彩云香江 (@louischeung_hk) June 17, 2022
Portavionul Fujian - o adevărată problemă sau „propagandă chinezească”?
Cu toate acestea, deși lansarea Fujian pe fondul unei mari fanfare a fost, în mod clar, un mesaj pentru rivalii Beijingului, analiștii avertizează că nu trebuie să înghițim prea mult din această „publicitate chinezească”.
În primul rând, Fujian nu va fi probabil operațional decât peste trei-patru ani, a declarat Carl Schuster, fost căpitan al marinei americane și fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific.
Și chiar și atunci când va fi operațional, dimensiunea sa va face din el o țintă evidentă - orice inamic va fi foarte conștient de faptul că scufundarea unei astfel de nave emblematice ar fi la fel de mult o lovitură morală ca și un dezastru militar pentru China.
Apoi, există simplul fapt că, oricât de impresionante ar părea, portavioanele nu sunt neapărat cele mai potrivite pentru ceea ce experții consideră a fi cele mai plauzibile scenarii de conflict în viitorul apropiat - inclusiv confruntările din Mările Chinei de Est și de Sud și o invazie a Taiwanului.
Hi-res photos of China's 3rd aircraft carrier CV-18 Fujian pic.twitter.com/btajmzo1Me
— Fighterman_FFRC (@Fighterman_FFRC) June 18, 2022
În esență, spun experții, Fujian ar putea fi cea mai mare navă a Chinei, dar probabil că nu este cea mai mare problemă la care se gândesc comandanții navale americane în acest moment.
Iată două tipuri de nave aflate la dispoziția Chinei care, fără îndoială, reprezintă o amenințare mult mai mare la adresa dominației navale a SUA.
Distrugătorul „Type 055”
Lansate în 2017, aceste distrugătoare de rachete ghidate stealth de 13.000 de tone sunt considerate de mulți drept cele mai puternice nave de luptă de suprafață din lume.
Type 055, suficient de mare pentru a fi considerat un crucișător conform standardelor NATO, este echipat cu 112 tuburi de lansare verticală care pot fi folosite pentru a lansa orice, de la rachete anti-navă la rachete de atac terestru cu rază lungă de acțiune.
"Această navă, în special, are un design sofisticat, caracteristici stealth, radare și un inventar mare de rachete. Este mai mare și mai puternică decât majoritatea distrugătoarelor americane, japoneze și sud-coreene", a declarat Timothy Heath, analist senior al RAND Corp. pentru CNN în 2018, când Beijingul a lansat două dintre navele de război într-o singură zi - o dovadă a capacităților impresionante de construcție navală ale Chinei.
Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA din martie a declarat că cel puțin 10 Type 055 ar fi fost lansate sau sunt în construcție.
Desfășurarea navei Lhasa, a doua dintre cele cinci nave Type 055 active ale Beijingului, în Marea Japoniei pentru exerciții pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de Taiwan, a fost susținută săptămâna trecută de tabloidul de stat chinez Global Times.
"Nava a atins capacitatea operațională deplină și și-a demonstrat capacitățile de descurajare a unei posibile interferențe militare străine în strâmtoarea Taiwan, într-un moment în care SUA și Japonia au provocat în mod repetat China în legătură cu problema Taiwanului", a relatat Global Times.
Puterea navei Type 055 a fost subliniată în imagini apărute pe rețelele de socializare în luna aprilie. Aceasta a arătat unul dintre ele lansând ceea ce analistul naval H I Sutton a spus că este o rachetă balistică hipersonică anti-navă YJ-21 - o armă numită adesea "ucigaș de portavioane".
Global Times a minimalizat imaginile, descriind rachetele ca făcând parte din strategia defensivă a țării.
"Dacă SUA nu face provocări militare împotriva Chinei, inclusiv în legătură cu problema Taiwanului, nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu rachetele", a declarat acesta.
Submarinul „Type 039”
Aceste submarine din clasa Yuan sunt ambarcațiuni cu propulsie diesel-electrică aproape silențioase, cu capacități care s-ar putea dovedi greu de gestionat pentru planificatorii militari americani.
Beijingul a construit 17 dintre submarinele de tip 39A/B, cu planuri de a crește acest număr la 25 în următorii trei ani, potrivit raportului Departamentului american al Apărării pentru 2021 către Congres privind puterea militară a Chinei.
"SS-urile de tip 039 oferă o formidabilă 'apărare în adâncime'" în apele din apropierea Chinei, "și se pare că dezvoltă o anumită capacitate de a angaja" forțele americane mai departe în largul mării, a declarat Schuster.
Type 039 submarine (Song-class) seen is a class of diesel-electric submarines of People's Liberation Army Navy.
— AERIAL WARRIOR (@zspcl) July 14, 2022
It is the first diesel-electric submarine fully developed within China and also the first Chinese diesel-electric submarine to use the modern teardrop hull shape. pic.twitter.com/XhuK3OwVbz
Submarinele sunt echipate cu propulsie independentă de aer (AIP), ceea ce înseamnă că nu trebuie să iasă la suprafață la fel de des pentru a obține aerul necesar pentru combustia motorinei, care poate apoi să le alimenteze bateriile.
"Atunci când funcționează pe baterii, submarinele echipate cu AIP sunt aproape silențioase, singurul zgomot provenind de la rulmenții arborelui, de la elice și de la fluxul din jurul corpului", au scris ofițerii US Navy Michael Walker și Austin Krusz într-un raport din 2018 pentru revista Proceedings a Institutului Naval al SUA.
China face presiuni pentru a lansa mai multe submarine super-silențioase, care sunt înarmate cu rachete de croazieră anti-navă, se arată în raportul Departamentului Apărării.
O metodă puternică de atac folosită de Type 039 este de a lansa o torpilă "wake-homing" peste pupa, sau spatele unei nave țintă. Torpila urmează apoi în urma navei-țintă înainte de a exploda în apropierea sistemelor de propulsie și de direcție ale acesteia.
Deoarece navele de suprafață detectează submarinele și torpilele prin intermediul undelor sonore, torpilele wake-homing sunt deosebit de greu de apărat.