Proiectat în anii 1980 pentru forțele armate franceze, Rafale este foarte manevrabil. Împerecherea aripii delta cu canard-urile a permis o structură cu o agilitate excepțională – și capacitatea de a rezista în siguranță la o forță între 3,6 g și 9 g. De fapt, Rafale poate gestiona 11 g, deși nu este recomandat acest lucru decât în cazuri de urgență.
Citește și: Șeful de la IPJ Călărași, săltat pentru un ceas de lux primit ca șpagă. DNA ia dat „ora exactă”
Agilitatea ridicată este de obicei o monedă cu două fețe. Pe de altă parte găsim instabilitatea aerodinamică. Pentru a ajuta piloții să opereze o astfel de aeronavă, Rafale se bazează pe comenzile digitale de zbor fly-by-wire, care ajută la menținerea stabilității. Rafale este, de asemenea, capabil să funcționeze la viteze mici. Viteza de aterizare este de doar 132 de mile pe oră. Prin comparație, F-16 aterizează cu aproximativ 185 de mile pe oră.
Dassault Rafale poartă o gamă diversă de armament. Variantele Air Force (Rafales B/C) au 14 puncte rigide, în timp ce varianta M a Marinei are 13. Rafale poate transporta o sarcină utilă de 20.900 și este compatibil cu o varietate de rachete și bombe – chiar și o rachetă nucleară ASMP-A - (ASMP-A este o rachetă de croazieră aer-sol cu rază medie de acțiune, care poartă un focos nuclear menit să servească drept „împușcătură de avertizare” de ultimă instanță înainte de desfășurarea la scară largă a armelor nucleare).
Citește și: Simona Halep, eliminată în semifinalele de la Wimbledon. Fără replică în fața lui Rybakina
Recent, Dassault Rafale a fost exportat către diverși cumpărători străini. Anul trecut, Grecia a primit livrarea primului său Rafale. Egiptul operează o flotă de 24 de Rafale. India are 35. Croația, Indonezia, Qatar și Emiratele Arabe Unite au toate comenzi Rafale în așteptare.