VIDEO Avionul Dassault Rafale al Franței, echipat cu armament nuclear, între cele mai bune din lume

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.07.2022 - 21:26
VIDEO Avionul Dassault Rafale al Franței, echipat cu amament nuclear, între cele mai bune din lume / Defence Turkey News

Un fost membru al Forțelor Aeriene SUA explică dedesubturile puternicului Dassault Rafale al Franței: „Un puternic avion de luptă care este cu siguranță printre cele mai bune din lume.”

SHARE

Proiectat în anii 1980 pentru forțele armate franceze, Rafale este foarte manevrabil. Împerecherea aripii delta cu canard-urile a permis o structură cu o agilitate excepțională – și capacitatea de a rezista în siguranță la o forță între 3,6 g și 9 g. De fapt, Rafale poate gestiona 11 g, deși nu este recomandat acest lucru decât în ​​cazuri de urgență.

Citește și: Șeful de la IPJ Călărași, săltat pentru un ceas de lux primit ca șpagă. DNA ia dat „ora exactă”

Agilitatea ridicată este de obicei o monedă cu două fețe. Pe de altă parte găsim instabilitatea aerodinamică. Pentru a ajuta piloții să opereze o astfel de aeronavă, Rafale se bazează pe comenzile digitale de zbor fly-by-wire, care ajută la menținerea stabilității. Rafale este, de asemenea, capabil să funcționeze la viteze mici. Viteza de aterizare este de doar 132 de mile pe oră. Prin comparație, F-16 aterizează cu aproximativ 185 de mile pe oră.

Dassault Rafale poartă o gamă diversă de armament. Variantele Air Force (Rafales B/C) au 14 puncte rigide, în timp ce varianta M a Marinei are 13. Rafale poate transporta o sarcină utilă de 20.900 și este compatibil cu o varietate de rachete și bombe – chiar și o rachetă nucleară ASMP-A - (ASMP-A este o rachetă de croazieră aer-sol cu ​​rază medie de acțiune, care poartă un focos nuclear menit să servească drept „împușcătură de avertizare” de ultimă instanță înainte de desfășurarea la scară largă a armelor nucleare).

Citește și: Simona Halep, eliminată în semifinalele de la Wimbledon. Fără replică în fața lui Rybakina

Recent, Dassault Rafale a fost exportat către diverși cumpărători străini. Anul trecut, Grecia a primit livrarea primului său Rafale. Egiptul operează o flotă de 24 de Rafale. India are 35. Croația, Indonezia, Qatar și Emiratele Arabe Unite au toate comenzi Rafale în așteptare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.