VIDEO Avionul de luptă invizibil rusesc Su-75 Checkmate nu va zbura niciodată. Materiale ieftine

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.08.2022 - 19:48
VIDEO Avionul de luptă invizibil rusesc Su-75 Checkmate nu va zbura niciodată. Materiale ieftine/FOTO: Profimedia

Rusia a prezentat avionul Su-75 Checkmate ca fiind un avion de luptă invizibil cu costuri reduse. Cu toate acestea, șansele de a-l vedea vreodată zburând par a fi aproape nule.

SHARE

De când a fost prezentat în urmă cu un an, au existat multe speculații cu privire la momentul în care Sukhoi Su-75 "Checkmate" - un avion de vânătoare invizibil de generația a cincea de preț redus - va efectua zborul de debut. Oricine a pariat că va fi undeva în această vară (chiar în acest an) trebuie acum să plătească.

Marți, ministrul adjunct al Federației Ruse, Denis Manturov, a declarat reporterilor că primul zbor nu va avea loc probabil până în vara anului viitor.

"Au fost făcute modificări la design, care au corectat momentul primului zbor. Dar, în același timp, principiul modularității și tehnologiile digitale moderne au făcut posibilă efectuarea acestor modificări în cel mai scurt timp posibil, iar încă din 2024 plănuim să începem testele de zbor", a explicat Manturov, care ocupă funcția de ministru al Industriei și Comerțului.

Citește și: VIDEO Psiholog israelian: probabil 25% dintre ucraineni vor suferi efecte posttraumatice după război

"În timpul care a trecut de la prezentarea proiectului la MAKS 2021, am primit feedback din partea potențialilor clienți", a adăugat ministrul. "De asemenea, s-a lucrat la optimizarea costurilor și la analiza soluțiilor tehnice individuale, ceea ce a făcut posibilă creșterea semnificativă a competitivității, a atractivității comerciale și reducerea riscurilor tehnice în crearea unui motor monomotor intern."

Citește și: VIDEO Taiwanul răspunde după tensiunile cu China: Demonstrație de forță cu avionul de luptă F-16V

Oficialul rus nu a precizat dacă aceste "schimbări de design" vor avea un impact asupra calendarului de producție a avionului, care era programat anterior să înceapă la mijlocul anului 2027. Cu toate acestea, ca în cazul a aproape tot ceea ce se produce în Rusia, există de obicei întârzieri. Ar fi un miracol absolut - egal cu înfrângerea de către prințul rus Alexandru Nevski a cavalerilor teutoni în Bătălia de pe gheață din 1242 - ca Checkmate să facă vreo mișcare reală înainte de sfârșitul deceniului.

Su-75 "Checkmate" - Avion de ultimă generație cu materiale ieftine

Su-75 a fost dezvoltat pentru a fi un avion low-cost de generația a cincea pentru piața externă. Rusia a lăudat pe larg raportul greutate-putere, subliniind în același timp că fiecare avion are un preț de doar 25-30 de milioane de dolari.

Având în vedere sancțiunile economice globale impuse Rusiei, de când a lansat invazia neprovocată și nejustificată a Ucrainei, este puțin probabil ca Moscova să fie capabilă să producă în serie Checkmate în număr semnificativ și rămâne neclar dacă vreo națiune ar fi dornică să îl achiziționeze. Un factor care ar putea juca un rol ar fi dacă Moscova ar fi capabilă să furnizeze piesele necesare pentru a menține aeronava pe cer.

O altă problemă este că palmaresul Rusiei în materie de echipamente militare a fost cu siguranță pătat din cauza eșecului său de a învinge Ucraina, în timp ce avioanele presupus avansate ale Kremlinului nu au reușit să obțină superioritate aeriană.

Ultimul considerent este dacă Su-75 "Checkmate" poate fi cu adevărat descris ca un avion de luptă de generația a cincea. Acesta se bazează pe Sukhoi Su-57, pe care mulți analiști l-ar defini ca fiind un avion de generația a patra plus (sau de generația 4,5) în ceea ce privește performanța.

Corporația United Aircraft Corporation, o filială a Rostec, a prezentat oficial Checkmate la expoziția aeriană MAKS-2021 de lângă Moscova în luna iulie. Acesta a fost dezvoltat din programul Sukhoi Light Tactical Aircraft (LTS) și se pare că utilizează o tehnologie avansată, inclusiv o arhitectură deschisă pentru a satisface cerințele clienților și o tehnologie unică de inteligență artificială.

Se presupune că avionul de luptă folosește tehnologia stealth, în timp ce este echipat cu un compartiment interior pentru muniții aer-aer și aer-sol. Se presupune că este capabil să țintească și să distrugă până la șase ținte simultan, dar rămâne încă nedovedit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te