VIDEO Assad și Putin trimit mii de refugiați via Damasc la granița Belarus-Polonia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.11.2021 - 22:42
Assad și Putin trimit mii de refugiați la granița cu Polonia/foto: captura video

Un videoclip postat online, filmat cel mai probabil în seara de 6-7 noiembrie, arată sute de oameni care așteaptă la aeroportul din Damasc pentru a se îmbarca spre Belarus, de unde urmează a fi „distribuiți” la granița cu Polonia.

SHARE

Potrivit comentariului la videoclip, cei mai mulți sunt kurzi irakieni din orașele Duhok și Zaxo.

Zborurile spre Belarus sunt coordonate spre Belarus de regimul Assad, cu acordul Rusiei, care are prezență militară în Damasc, și sunt operate în principal de compania siriană Cham Wings.

La 8 noiembrie, pentru prima dată de când a început criza migranților, în august, la granița dintre Belarus cu Lituania și Polonia, migranții din Orientul Mijlociu au forțat trecerea în masă spre Polonia.

Potrivit agenției de presă din Belarus BelTA, grupul număra aproximativ 1.500 de persoane și era format în principal din kurzi irakieni, în timp ce Polonia spune că erau 3.000-4.000 de migranți.

Nereușind să treacă granița, migranții și-au instalat tabăra acolo, iar spre seară, surse de pe ambele părți ale graniței au relatat că au auzit împușcături.

Citește și

Germania va recunoaște Bucureștiul ca „ghetou deschis” în cel de-al Doilea Război Mondial

Lituania mobilizează armata la granița cu Belarus de teama intrării în țară a miilor de refugiați

 

Într-un filmuleț postat pe rețelele de socializare de către oameni din tabără se spune că au tras forțele din Belarus pentru a-i împiedica pe migranți să se retragă.

Într-o asemenea tensiune provocată de Belarus și Rusia, nu este exclus ca forțele poloneze și cele din Belarus să aibă ciocniri la graniță, ambele țări comasând trupe în zonă.

Un grup mare de forțe din Belarus se deplasa spre tabăra migranților de la granița cu Polonia, a anunțat marți Ministerul Polonez al Apărării Naționale într-un comunicat.

„Un grup mare de forțe de securitate din Belarus se apropie de tabăra de migranți din Kuznitsa”, a comunicat ministerul pe Twitter.

Ministerul de Externe al Poloniei a declarat pe Twitter că „trebuie introduse imediat sancțiuni” împotriva tuturor persoanelor și entităților din Belarus care sunt responsabile de criza de la granița polono-belarusă.

Polonia a desfășurat echipament militar la granița cu Belarus, a anunțat marți Comitetul de Frontieră de Stat din Belarus într-un comunicat pe Telegram.

„Ofițerii polonezi de aplicare a legii s-au aliniat în fața taberei de refugiați, aducând cu ei echipament, inclusiv echipament militar”, se arată în comunicat.

Având în vedere alianța militară dintre Rusia și Belarus și apartenența Poloniei la NATO, prețul unor astfel de provocări poate fi foarte mare.

Din 2021, peste 30.000 de migranți au căutat să treacă granița polono-belarusă. Polonia a declarat stare de urgență în zonele care se învecinează cu Belarus, împiedicând intrarea nerezidenților.

Varșovia crește numărul personalului militar la graniță, având în prezent 12.000 de soldați. Două batalioane de trupe de apărare teritorială - unități de voluntari după modelul Gărzii naționale - au fost mobilizate.

De asemenea, a fost desfășurată sârmă ghimpată, avându-se în vedere transformarea într-o barieră înaltă de 5 metri, echipată cu detectoare de mișcare și alte echipamente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te