VIDEO 8 minute și 46 de secunde care au șocat lumea. „Nu pot să respir!”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.06.2020 - 18:03

Filmul în care ofițerul Derek Chauvin, de la Poliția din Minneapolis, îl ucide pe George Floyd în timpul arestării, presând genunchiul pe gâtul bărbatului încătușat timp de 8 minute și 46 de secunde, a devenit viral și a stârnit proteste de solidaritate în întreaga lume.

SHARE

„Nu pot să respir” n-au fost ultimele cuvinte doar ale lui George Floyd, ci și ale altor victime, decedate tot în timpul intervenției poliției, presiunea pe gât făcând parte din procedura învățată în școli de poliție. Dar nu timp de 8 minute!

Derek Chauvin și ceilalți polițiști prezenți la intervenție au exercitat presiune pe trupul culcat la pământ și nu s-au lăsat înduplecați nici de rugămintea lui Floyd, nici de martorii care atrăgeau atenția că bărbatul poate muri, potrivit The Times.

Și când au constatat că nu mai are puls, polițiștii nu au aplicat proceduri de reanimare, de asemenea învățate în școli de poliție, ci au chemat o ambulanță, Chauvin continuând să preseze cu genunchiul gâtul lui Floyd.

Au venit doctorii și el tot nu se ridica de pe arestatul care nu mai mișca. Doar la intervenția personalului medical, s-a ridicat.

Procurorii susțin că fapta ofițerului Chauvin se înscrie la omor de gradul trei sau omor prin imprudență, depinde cum va încadra judecătorul, dar nici familia Floyd, nici protestatarii nu sunt e acord cu aceasta, pentru că, din filmul făcut de martorii oculari, s-ar putea constata intenția de a ucide a ofițerului.

Rezultatul autopsiei efectuată de legiștii de stat a pus și mai mult gaz pe foc, manifestanții susținând că e vorba de o mușamalizare. Raportul susține omuciderea, dar enumeră o serie de posibile cauze ale decesului, cum ar fi stop cardiopulmonar, pe fondul unei arteroscleroze, hipertensiune, intoxicația cu fentanil și utilizarea recentă a metamfetaminei, „complicate de compresia gâtului”.

Raportul individual cerut de familia Floyd indică clar „asfixiere din cauza unei presiuni susținută în partea dreaptă a arterei carotide, ceea ce a împiedicat fluxul de sânge către creier, iar presiunea pe spate i-a împiedicat capacitatea de a respira.”

De la Sydney la Paris, modul cum a acționat Chauvin a stârnit indignare și prilej de aducere aminte a unor cazuri autohtone, protestatarii cerând să fie scoasă această procedură din antrenamentul poliției.


Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că statele membre au fost „șocate și îngrozite” de modul brutal în care a acționat polițistul american, pe care l-au catalogat ca un caz clar de „abuz de putere”.

„Suntem la fel ca oamenii din Statele Unite, suntem șocați și îngroziți de moartea lui George Floyd. Europenii susțin dreptul la protest pașnic și, de asemenea, condamnăm rasismul și violența de orice fel și, cu siguranță, apelăm la o detensionare a situației”, a declarat Borrell.

Scandând „Black Lives Matter” și „Nu pot să respir”, peste 3.000 de protestatari au manifestat marți la Sydney.

Aceștia au reamintit că „Nu pot să respir” au fost ultimele cuvinte și ale lui David Dungay, un aborigen de 26 de ani, care a murit în 2015, în timp ce cinci gardieni se așezaseră pe el. 432 de indigeni australieni au murit în detenție din 1991.

În Franța, protestele au fost planificate pentru marți seara la Paris și în toată țara, după apelurile familiei unui bărbat de culoare, Adama Traore, care a murit la scurt timp după ce a fost arestat de poliție în 2016.

Cazul Traore a devenit emblematic pentru lupta împotriva brutalității poliției din țară. Circumstanțele decesului bărbatului francez, de 24 de ani, originar din Mali, sunt încă anchetate de către autoritățile franceze.

Într-un mesaj video postat pe social media, sora lui Traore, Assa Traore, a spus că fratele ei și Floyd „au avut aceleași ultime cuvinte: Nu pot să respir”.

Proteste au fost planificate pentru marți seara și la Haga, Olanda.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te