VIDEO 3.000 de mercenari ruși Wagner au fost uciși în Ucraina. Mai sunt 5.000

DE Elena Andrei | Actualizat: 21.04.2022 - 08:18
3.000 de mercenari ruși Wagner au fost uciși în Ucraina/foto: twitter

Aproape 8.000 de mercenari din notoriul grup de mercenari ruși Wagner au fost desfășurați de Rusia în Ucraina fiind socotiți „veterani”, cu experiență a luptelor din Siria, unde au fost de partea regimului dictatorului Bashar al-Assad. Însă au suferit pierderi grele.

SHARE

Christo Grozev, director executiv al site-ului de investigații Bellingcat, audiat în Comitetul pentru Afaceri Externe, a spus că există informații că 3.000 de membri ai companiei militare private Wagner - din 8.000 desfășurați în Ucraina - au fost uciși pe câmpul de luptă.

Grupul - care a fost legat de o serie de crime, violuri și crime de război în întreaga lume pe unde au fost desfășurați - este cunoscut drept „armata privată a lui Putin”.

Înainte de Ucraina, aceștia erau activi în Siria unde și-au creat o reputație de criminali, fiind responsabili de o serie de atrocități comise asupra civililor și asupra dezertorilor din armata dictatorului Assad.

În privința experienței, aceștia au fost retrași după luptele de la Khasham din 2018, unde au americanii au ucis peste 400 în câteva ore, când grupul Wagner a încercat să preia o zonă bogată în petrol controlată de trupele kurde și SUA.

Grozev, citând surse din interiorul grupului, spune că numărul care luptă alături de forțele ruse în Ucraina este mult mai mare decât se așteptase.

Aceștia au inclus 200 de mercenari trimiși la Kiev înainte de conflict într-o misiune eșuată de „cercetare și asasinare” a unor personalități politice, inclusiv a președintelui Zelenski și a familiei acestuia, în timp ce câteva sute au fost desfășurați cu convoaiele care au avansat spre capitală din Belarus.

Citește și

VIDEO Eroul de la Mariupol, maiorul Serghei Volina: „Ne trăim poate ultimele ore. Salvați civilii!”

Danemarca, discuții cu Rwanda pentru o schemă de transfer migranți ca cea a Marii Britanii

Mercenarii Wagner au fost prezenți și în Bucea, unde au fost descoperite unele dintre cele mai grave dovezi ale crimelor de război.

Un fost membru al Grupului Wagner, sursă a lui Grozev, a dezvăluit că mulți dintre acești mercenari luptă pentru că le place să ucidă, potrivit Daily Mail.

„10% până la 15% sunt sociopați, oameni care merg acolo doar pentru că vor să omoare. Sunt însetați de sânge, nu sunt doar drogați de adrenalină”, a spus Grozev Comisiei.

Dr. Sean McFate, un membru senior al think tank-ului Atlantic Council și profesor la Universitatea Națională de Apărare din SUA, este de părere că brutalitatea grupului în conflicte precum războiul civil din Siria a fost o parte din „pachetul” lor de vânzare a serviciilor.

„Dacă te uiți la Bucea și în alte locuri unde au fost prezenți, există același model pe care l-ai văzut în Siria, unde interogau, torturau și decapitau oamenii”, a spus el.

„Un motiv pentru care cred că a devenit una dintre armele preferate de Putin este că permite o negare plauzibilă între excesele pe teren, eșecurile pe teren și politica oficială”.

Dr. McFate a spus că, până în prezent, țările occidentale nu au luat amenințarea grupului foarte în serios și nu au urmărit mișcările membrilor săi.

„Acest lucru a încurajat Rusia să-i folosească pentru expansiunea intereselor naționale”, a spus el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te