Victorie, pentru premierul pro-rus Robert Fico. Populistul Pellegrini e noul președinte al Slovaciei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.04.2024 - 08:11
Victorie, pentru premierul pro-rus Robert Fico. Populistul Pellegrini e noul președinte al Slovaciei - Foto: Profimedia Images

Aliatul populist al guvernului din Slovacia, Peter Pellegrini, a câştigat alegerile prezidenţiale din Slovacia, ceea ce reprezintă și o victorie pentru premierul pro-rus Robert Fico.

SHARE

Peter Pellegrini, candidatul guvernului naţionalist de stânga din Slovacia, a câştigat sâmbătă, 6 aprilie 2024, alegerile prezidenţiale din această ţară, consolidând controlul premierului pro-rus Robert Fico asupra puterii, relatează News.ro, citând Reuters.

Victorie, pentru premierul pro-rus Robert Fico. Populistul Pellegrini e noul președinte al Slovaciei

Peter Pellegrini a obţinut 53,26% din voturi, faţă de 46,73% pentru candidatul opoziţiei pro-occidentale, Ivan Korcok, conform rezultatelor din 99,66% din circumscripţiile de vot.

Robert Fico, care în octombrie anul trecut a preluat puterea pentru a patra oară, a orientat politica externă a ţării către viziuni mai pro-ruse şi a iniţiat modificări în dreptul penal şi al mass-media, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de slăbirea statului de drept.

Citește și: Țara din est care ar fi dispusă să-l susțină pe Iohannis la șefia NATO: „Candidatura lui e legitimă”

Preşedinţii slovaci nu au multe prerogative executive, dar pot să se opună prin veto legilor sau să le conteste la Curtea Constituţională. Aceştia numesc judecătorii Curţii Constituţionale, ceea ce ar putea deveni important în conflictul politic legat de soarta reformelor lui Fico, care urmăreşte să uşureze drastic pedepsele pentru corupţie.

Coaliţia lui Fico, care include un partid condus de Pellegrini, a oprit livrările de arme ale statului slovac către Ucraina, iar Fico a vorbit despre ceea ce a numit influenţa occidentală în război, care ar fi dus doar la uciderea reciprocă a naţiunilor slave.

Peter Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, a declarat că victoria sa însemnă că guvernul va avea susţinere în obiectivele sale şi nu se va confrunta cu un "centru de putere oportunist, de opoziţie", o referire la preşedinta liberală acum în funcţie Zuzana Caputova.

Citește și: Putin, un nou aliat în inima Europei. De ce se opune Slovacia intrării Ucrainei în NATO?

 

Pellegrini: „Voi fi un preşedinte care va sprijini guvernul în eforturile sale”

"Voi fi un preşedinte care va sprijini guvernul în eforturile sale pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor", a declarat Pellegrini la sediul său de campanie.

"Voi face totul pentru ca Slovacia să rămână pentru totdeauna de partea păcii şi nu de partea războiului", a promis el.

Pellegrini l-a portretizat pe rivalul său Korcok ca fiind un susţinător al războiului, pentru că sprijină înarmarea Ucrainei şi a sugerat că ar putea trimite trupe slovace în războiul din ţara vecină, ceea ce Korcok neagă.

Pellegrini, văzut ca fiind totuşi mai moderat decât Fico, a declarat anterior, sâmbătă, că alegerea sa nu va însemna nicio grabă de schimbare fundamentală în politica externă a ţării.

"Nu este vorba despre viitoarea direcţie a politicii externe. Garantez, de asemenea, ca şi celălalt candidat, că vom continua să fim un membru puternic al UE şi al NATO", a promis el după ce a votat la Rovinka, la periferia capitalei.

La rândul său, Korcok, fost ministru de externe al ţării într-un guvern prooccidental, şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Pellegrini, dar i-a reproşat acestuia că a câştigat datorită răspândirii fricii.

"O campanie poate fi câştigată făcându-l pe celălalt drept un candidat al războiului. Nu voi uita acest lucru", a declarat Korcok la sediul său de campanie.

"Factorul decisiv a fost prezenţa mare la vot, respect acest lucru, dar a fost frica cea care a decis, răspândirea fricii şi a urii", a comentat el.

Korcok, la fel ca aliaţii occidentali ai Kievului, susţinuse că o oprire a aprovizionării Ucrainei nu ar duce la pace, ci la victoria Rusiei.

Independentul Korcok, în vârstă de 60 de ani, a fost trimisul Slovaciei la UE şi apoi ambasador în SUA, înainte de a prelua portofoliul afacerilor externe în guvernele de centru-dreapta în 2021-2022. La acea vreme, Slovacia era un aliat ferm al Ucrainei, furnizându-i apărare aeriană şi avioane de luptă.

Pellegrini, în prezent preşedinte al parlamentului, este un aliat de lungă durată al lui Fico. Acesta din urmă l-a desemnat pentru a fi prim-ministru după ce a fost forţat să demisioneze pe fondul demonstraţiilor în masă împotriva corupţiei, în urma asasinării unui jurnalist de investigaţie în 2018.

Ulterior, Pellegrini s-a despărţit de Fico pentru a-şi înfiinţa propriul partid, Hlas (Vocea), mai centrist şi mai liberal decât partidul populist de stânga SMER-SSD al lui Fico, dar a format un guvern cu Fico şi cu SNS, o forţă politică naţionalistă, în octombrie anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te