Veste proastă pentru Putin: Sancțiunile UE scad producția de petrol a Rusiei cu 1,4 mil. barili/zi

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.11.2022 - 11:34
Sancțiunile UE scad producția de petrol a Rusiei cu 1,4 mil. barili/zi. / Foto: Profimedia

Producţia de petrol din Rusia va scădea cu 1,4 milioane de barili pe zi (bpd) în 2023, după intrarea în vigoare a interdicţiei Uniunii Europene privind exporturile maritime de ţiţei rusesc, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

SHARE

Măsura care are rolul de a priva Moscova de venituri va crea mai multă incertitudine pentru pieţele petroliere şi va creşte presiunea asupra preţurilor, inclusiv ale motorinei, a afirmat pentru energie din Paris în raportul său lunar privind petrolul.

Embargourile UE asupra importurilor de ţiţei şi produse petroliere din Rusia şi interzicerea serviciilor maritime vor adăuga şi mai multă presiune asupra echilibrului pe piaţa mondială a petrolului şi, în special, asupra pieţelor diesel deja extrem de strânse”, a spus AIE.

Citește și: Cresc temerile unui nou război mondial după ce două rachete rusești au căzut în Polonia

”O propunere de plafonare a preţului petrolului poate ajuta la atenuarea tensiunilor, totuşi rămân o mulţime de incertitudini şi provocări logistice... intervalul de incertitudine nu a fost niciodată atât de mare”.

UE interzice importurile de ţiţei ruseşti începând cu 5 decembrie şi cele de produse petroliere ruseşti începând cu 5 februarie

UE va interzice importurile de ţiţei ruseşti începând cu 5 decembrie şi cele de produse petroliere ruseşti începând cu 5 februarie, privând Rusia de venituri din petrol şi forţând unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de petrol din lume să caute pieţe alternative, relatează News.ro, citând Reuters.

În plus, un plan al G7, care va veni ca un supliment la embargoul UE, va permite furnizorilor de servicii de transport maritim să ajute la exportul petrolului rusesc, dar numai la preţuri scăzute impuse. Acest lucru este programat să intre în vigoare pe 5 decembrie.

Citește și: Soloviov amenința România și NATO cu arma nucleară cu câteva ore înainte de atacul din Polonia

Aceasta înseamnă că UE va trebui să înlocuiască 1 milion de barili pe zi de ţiţei şi 1,1 milioane de bari pe zi de produse petroliere, cu motorină rară şi scumpă, cu preţuri cu 70% mai mari decât anul trecut, contribuind la alimentarea inflaţiei globale, a spus AIE.

Agenţia a spus că o redirecţionare a fluxurilor comerciale globale, pe măsură ce Rusia încearcă să exporte mai mult petrol pe pieţele din afara UE şi pe măsură ce UE cumpără din altă parte, ar putea reduce această presiune asupra ofertei de petrol şi produse, dar cererea puternică pentru produsele petroliere rare ar putea reprezenta provocări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te