Cresc temerile unui nou război mondial după ce două rachete rusești au căzut în Polonia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.11.2022 - 09:35
Cresc temerile unui nou război mondial după ce două rachete rusești au căzut în Polonia - FOTO: Pixabay

După ce marți au apărut informații potrivit cărora o rachetă rusă a lovit un sat polonez, omorând două persoane, unii utilizatori de rețele sociale au împărtășit îngrijorări cu privire la posibilitatea unui al treilea război mondial.

SHARE

Un oficial american a confirmat , atacul pentru Associated Press marți după-amiază, dar mai multe detalii despre atac au rămas necunoscute. Autoritățile poloneze au organizat o reuniune de urgență din cauza unei "situații de criză", dar nu au comentat imediat rapoartele. Presa poloneză a relatat că două persoane au murit în urma loviturii din satul Przewodów, situat în apropiere de granița dintre Polonia și Ucraina, potrivit AP.

Polonia este un stat membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Orice stat membru NATO poate invoca articolul 5 în cazul unui atac, ceea ce ar atrage un răspuns internațional din partea altor membri, inclusiv a Statelor Unite.

Loviturile au marcat prima dată de când președintele rus Vladimir Putin a lansat războiul, în februarie, când rachetele au trecut granițele într-un stat membru NATO. Aceasta vine după ce un oficial ucrainean din domeniul energiei a avertizat că ultimele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii Ucrainei ar putea afecta vecinii națiunii est-europene.

"WW III" a început rapid să fie în trend pe Twitter pe fondul acestor informații, unii utilizatori exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui răspuns militar sporit. Cu toate acestea, Polonia nu a invocat articolul 5 - și dacă ar face acest lucru nu ar declanșa automat al treilea război mondial.

Citește și: BREAKING Rachetele lui Putin cad în Polonia. Cel puțin doi morți. Forțele armate, în alertă maximă

"Nu am avut WWIII pe lista mea de crize existențiale din această săptămână", a scris pe Twitter reporterul Jesse Aaron Paul de la Colorado Sun.

"Poate că izbucnește al treilea război mondial, iar eu sunt aici făcând verificări ale conturilor pentru a vedea dacă sunt oficiali sau abonați "albaștri" (cu bifă n.red) la Twitter", a scris pe Twitter reporterul Buzzfeed David Mack.

Citește și: Donald Trump anunţă o nouă candidatură la Casa Albă. „Votul va fi mult diferit".

Alții au încurajat o abordare mai răbdătoare, îndemnându-i pe oameni să nu tragă concluzii pripite cu privire la faptul că atacul va duce la o escaladare a conflictului militar.

"Provocarea Twitter de astăzi: Nu preziceți cel de-al treilea război mondial și, în schimb, lăsați diplomații să-și facă treaba", a scris pe Twitter Hank Green, CEO al Complexly.

"Important pe articolul 5. Se spune adesea că un atac asupra unui aliat NATO ar putea "declanșa" un răspuns A 5, dar oficialii NATO subliniază cu adevărat că Articolul 5 este o conversație, nu o mașină. 'Un răspuns Articolul 5' poate lua tot felul de forme. Nu este un buton pentru al treilea război mondial", a scris pe Twitter editorul Defense One, Patrick Tucker.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te