VIDEO Văduva lui Navalnîi: „Soțul meu a fost torturat la ordinul monstrului care conduce Kremlinul”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.02.2024 - 14:34
Văduva lui Navalnîi: „Soțul meu, torturat la ordinul monstrului care conduce Kremlinul” - Foto: X/ @Europarl_EN - Captura video

Văduva lui Navalnîi: „Soțul meu, torturat la ordinul monstrului care conduce Kremlinul”. Iulia Navalnaia, soția celui mai important critic al Kremlinului a acuzat că acesta a fost supus torturii și apoi ucis la ordinele dictatorului rus Vladimir Putin.

SHARE

Într-un discurs emoționant susținut în fața Parlamentului European, Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, a acuzat că acesta a fost supus torturii și apoi ucis la ordinele președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a numit "un monstru" care conduce o organizație criminală.

Văduva lui Navalnîi: „Soțul meu, torturat la ordinul monstrului care conduce Kremlinul”

Ea a adus în atenția parlamentarilor europeni că Aleksei Navalnîi a fost înfometat și ținut într-o celulă izolată timp de 3 ani, înainte de a fi ucis, subliniind că această crimă arată perfect imaginea lui Putin.

„Sâmbătă s-au împlinit doi ani de când Putin a atacat Ucraina. S-au folosit bani, sancţiuni şi lumea pare obosită de acest război. La ordinele lui Putin, Aleksei a fost înfometat timp de 3 ani, a fost pus într-o celulă mică, izolat de toată lumea, iar apoi a fost ucis. Această crimă publică a demonstrat că Putin poate face orice şi că nu se poate negocia cu el”, a spus Iulia Navalnaia.

Ea a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie „tras la răspundere pentru ce a făcut în Rusia, pentru ce a făcut ţării vecine Ucraina şi pentru tot ce i-a făcut soţului, Aleksei”.

Citește și: Pe „urmele” lui Navalnîi. Unul dintre ultimii critici ai lui Putin, condamnat la închisoare în Rusia

Navalnaia s-a arătat îngrijorată că înmormântarea lui Aleksei Navalnîi, programată pentru 1 martie după-amiază la cimitirul Borisovski din Moscova, s-ar putea să nu se desfăşoare paşnic şi că poliţia ar putea aresta persoane care vor veni să îşi ia adio de opozantul rus.

„Răul se va prăbuşi şi va veni un viitor mai frumos”, a încheiat Iulia Navalnaia, care a fost aplaudată îndelung de eurodeputaţi.

Citește și: Putin își premiază „călăii” după moartea lui Navalnîi. Directorul închisorii, avansat în grad

În deschiderea şedinţei, preşedinta PE, Roberta Metsola, a făcut un apel la apărarea democraţiei şi a cerut o anchetă internaţională pentru uciderea opozantului rus.

„Suntem aici pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi, în prezenţa curajoasei sale soţii, Iulia. În 16 februarie am primit vestea tragică a morţii lui Aleksei Navalnîi. Uciderea sa este o crimă care trebuie să fie anchetată internaţional.

Vreau să transmit condoleanţe Iuliei, copiilor Daria şi Zahar, tuturor celor care l-au cunoscut şi iubit din întreaga lume. Nu trebuie să uităm şi nu trebuie să cedăm. Democraţia cere curaj, de aceea Aleksei s-a întors în Rusia.

Citește și: Opozantul lui Putin, Ilia Iașin, despre moartea lui Navalnîi: A avut motivul și ocazia de a-l ucide

Oamenii care au ieşit în stradă după moartea sa ne arată că autoritarismul este fragil”, a spus Metsola.

În intervenţiile lor, majoritatea liderilor grupurilor politice europarlamentare au evocat personalitatea lui Aleksei Navalnîi şi şi-au reafirmat ataşamentul faţă de valorile fundamentale ale UE, similare celor pentru care a luptat şi opozantul regimului de la Kremlin.

Citește și: Soarta celor mai vocali critici ai lui Putin: Otrăviri, accidente de avion și căderi de la ferestre

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuţi activişti anticorupţie din Rusia, laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2021, acordat de Parlamentul European, şi critic virulent al preşedintelui Vladimir Putin, a murit în circumstanţe misterioase într-o colonie penitenciară îndepărtată din regiunea arctică rusă la 16 februarie, în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea pe baza unor acuzaţii false.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te