Vaccinarea redeschide Europa. 325 de milioane de doze disponibile. România rămâne în urmă

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.05.2021 - 23:44
Vaccinarea redeschide Europa. 325 de milioane de doze disponibile. România rămâne în urmă
Rata de vaccinare în Europa, raportat la 100 de locuitori. Grafic The Guardian

Cea mai mare problemă din primele luni ale anului în campania de vaccinare anti-COVID-19 nu ar trebui să mai fie un obstacol în calea accelerării imunizării.

SHARE

Terasele restaurantelor și cafenelelor care se întind până în străzile frumosului oraș medieval olandez Sluis au fost pline, în acest weekend, cu oameni zâmbitori care ciocneau pahare sub soarele primăverii.

Olanda a redeschis industria ospitalității în aer liber încă de miercurea trecută, iar belgienii, ignorând sfaturile oficiale, au parcurs în număr mare o mică distanță peste graniță pentru a se bucura de libertatea vecinilor lor în lungul weekend al Zilei muncii. „Am fi putut umple 400 de mese”, a spus un chelner de la Resto de Eetboetiek, în timp ce întorcea ultima familie care sosea fără rezervare, scrie The Guardian.

În ciuda îngrijorărilor din partea guvernului olandez cu privire la rata de infecție din țării, faptul că administrarea vaccinului anti-COVID-19 a prins viteză în ultimele săptămâni, cu impact clar asupra transmisiei bolii, a fost cheia deciziei prim-ministruui Mark Rutte de a redeschide economiei.

Potrivit celor mai recente date oficiale, o doză de vaccin este administrată în Olanda, țară cu o populație de 17,2 milioane, la fiecare jumătate de secundă, o rată uriașă în comparație cu primele luni în care lipsa de organizare în administrarea injecțiilor nu era încurajatoare.

Citește și: VIDEO Primul lot de autostradă în construcție spre Valea Oltului. Imagini cu tronsonul cap-coadă

Belgia a pornit greu, dar prinde viteză

Guvernul belgian, deși mai precaut, având în vedere lunile deosebit de întunecate cu care s-a confruntat țara în timpul pandemiei, a declarat că intenționează să redeschidă restaurantele în aer liber pe 8 mai. Iar decizia este întărită din nou prin viteza pe care o prinde campania de vaccinare și aici, scrie The Guardian.

La fel ca Țările de Jos, deși din diferite motive, imunizarea prin vaccin a început în Belgia greu în primele luni din acest an. Confruntat cu unele dintre cele mai proaste rate privind decesele din Europa, guvernul s-a concentrat pe administrarea injecțiilor pentru cei mai vulnerabili: 86,8% dintre cei peste 80 de ani sunt complet vaccinați, la fel și 84,18% dintre cei cu vârste cuprinse între 65 și 84 de ani. Acum s-a trecut la grupele de vârstă mai tinere, mai ușor accesibile, reducând timpul dintre primirea dozelor și administrare lor de la 18 zile în martie la aproximativ patru în ultima săptămână.

Rata de vaccinare în Europa, raportat la 100 de locuitori. Grafic The Guardian

Această evoluție este observată și în alte părți ale UE. În afară de cetățenii Bulgariei, Letoniei, Croației și României, peste 20% din populația din fiecare dintre celelalte state membre ale UE a primit două doze de vaccin, iar micul stat insular Malta este lider cu 52,43% și pe măsură ce grupele prioritare dificil de accesat sunt bifate. Ritmul campaniei crește.

Citește și: Moroșanu, după ce „călărețul” Sergiu a vândut casa: Mă duc să vorbesc cu el, de ce vrea iar sărac?

325 de milioane de doze în mai și iunie

Dintre cele 23 de state membre ale UE care au raportat la centrul european pentru controlul și prevenirea bolilor, rata medie de imunizare în rândul celor peste 80 de ani este de 73,1%.

Germania a marcat o etapa importantă a administrării dozelor - 1 milion într-o zi, joi, iar Franța și-a doborât recordul la sfârșitul săptămânii trecute, oferind 545.000 de injecții joi și 549.000 vineri.

„Vedem cu adevărat că în UE ritmul vaccinării crește dramatic", a declarat un oficial al Comisiei Europene, pentru The Guardian, deoarece au fost anunțate luni planurile de redeschidere a granițelor către turiștii din afara UE, inclusiv din Marea Britanie până în iunie.

Comisia se așteaptă la aproximativ 125 de milioane de doze în această lună și 200 de milioane în iunie, punând UE pe cale să aibă o capacitate anuală de 4 miliarde de doze pe an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te