Uniunea Europeană se alătură Coaliției din Marea Roșie. Cine va trimite nave de război?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.01.2024 - 21:03
Uniunea Europeană se alătură Coaliției din Marea Roșie - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Uniunea Europeană se alătură Coaliției din Marea Roșie. La momentul anunțării creării coaliției navale „Gardienul Prosperității”, sub comanda americană, mai multe țări membre ale Uniunii Europene au fost invitate să participe. Cine va trimite, până la urmă, nave de război?

SHARE

Uniunea Europeană se alătură Coaliției din Marea Roșie. Cine va trimite nave de război, peste lista inițială de țări europene invitate să participe, printre care Franța, Italia, Olanda și Spania?

Parisul și Roma au decis să-și mențină navele desfășurate în Marea Roșie, dar sub comanda națională, în timp ce Guvernul spaniol a refuzat orice participare. 

Grecia și Danemarca s-au înscris în cele din urmă la această inițiativă și chiar au anunțat o viitoare desfășurare de nave.

Uniunea Europeană se alătură Coaliției din Marea Roșie. Cine va trimite nave de război

Alte țări UE s-au alăturat Statelor Unite pentru a opri acțiunile destabilizatoare ale  rebelilor Houthi din Yemen, care amenință traficul maritim comercial din Marea Roșie, printre care Belgia, Germania și Olanda.

Temându-se de consecințele economice ale atacurilor Houthi din Marea Roșie, Germania sprijină participarea UE.

„Este important ca UE să poată acționa cât mai repede posibil, având în vedere atacurile în curs”, a declarat Ministerul german de Externe.

„Lucrăm intens la modul în care putem consolida situația din Marea Roșie și să contribuim la stabilizare. Trebuie să decidem împreună în cadrul european. Lucrăm din greu la asta”, a confirmat Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, la 12 ianuarie.

Citește și: O navă care transporta petrol rusesc, atacată din greșeală de rebelii Houthi. Luată la țintă

„Houthi sunt responsabili pentru consecințele acțiunilor lor. Trebuie să înceteze imediat atacurile asupra navelor civile”, a insistat ea.

UE are deja EUNAVFOR Atalanta în regiune. Dar această forță navală, aflată în prezent sub comanda spaniolă, se concentrează în principal pe misiuni de combatere a pirateriei și a traficului în Golful Aden.

Este, de asemenea, responsabilă pentru protejarea navelor Programului Alimentar Mondial [WFP] prin care transportă ajutor umanitar în Somalia.

Citește și: VIDEO Liderul Houthi din Yemen amenință SUA și Marea Britanie: „Vor urma repercusiuni grave”

Partea cea mai dificilă rămâne definirea formatului și componenței acestei posibile noi operațiuni navale europene.

Spania a transmis deja că nu va participa.

„Nu știm încă dacă Uniunea Europeană va efectua o nouă misiune, dar dacă este cazul, Spania nu va lua parte la Marea Roșie, deoarece participă deja la 17 misiuni”, a declarat Margarita Robles, ministrul spaniol al Apărării.

Se pare că adevăratul motiv al neparticipării este faptul că unul dintre partidele colaiției de guvernare, Sumar, un partid de stânga radical, este ostil politicii externe americane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te