VIDEO Liderul Houthi din Yemen amenință SUA și Marea Britanie: „Vor urma repercusiuni grave”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.01.2024 - 11:25
Liderul Houthi din Yemen amenință SUA și Marea Britanie: „Vor urma repercusiuni grave” - Foto: Profimedia images

Liderul Houthi din Yemen amenință SUA și Marea Britanie. Atacurile aeriene americano-britanice nu vor rămâne fără "pedeapsă sau represalii", amenință purtătorul de cuvânt militar al grupării. Navele care trec prin Marea Roșie și Marea Arabiei, în mare pericol.

SHARE

Loviturile aeriene efectuate în cursul nopții de SUA și Marea Britanie împotriva unor obiective militare houthi din Yemen nu vor rămâne fără "pedeapsă sau represalii", a declarat purtătorul de cuvânt militar al grupării.

Liderul Houthi din Yemen amenință SUA și Marea Britanie: „Vor urma repercusiuni grave.”.

Într-o declarație pe X, Mohammed Ali al-Houthi, șeful comitetului revoluționar suprem al grupului militant, a declarat că loviturile au fost "barbare, teroriste și reprezintă o agresiune deliberată și nejustificată care reflectă o psihologie brutală".

MIlitanții din Yemen sprijiniți de Iran au afirmat că loviturile au ucis cinci combatanți și au rănit alți șase în urma bombardamentelor americao-britanice.

Mai mult, aceștia au spus că militanții vor continua să blocheze trecerea navelor în Marea Roșie și Marea Arabiei, relatează Reuters.

Citește și: Iranul avertizează SUA după loviturile asupra grupării Houthi din Yemen: Alimentați instabilitatea!

Atacurile au arătat că Statele Unite sunt cele care "gestionează agresiunea" în Gaza, precum și în Yemen, a mai afirmat el. Anterior, ministrul adjunct de externe houthi a avertizat că SUA și Marea Britanie se vor confrunta cu repercusiuni grave pentru ceea ce el a numit un act flagrant de agresiune.

Atacurile de joi marchează un răspuns semnificativ după ce SUA și aliații săi au avertizat gruparea militantă susținută de Iran că va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care Houthis afirmă că sunt o răzbunare împotriva Israelului pentru campania sa militară din Gaza.

Franța spune că Houthi sunt responsabili pentru escaladarea situației în Marea Roșie

Franța a condamnat atacurile Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie, cerând ca acestea să înceteze imediat, în urma atacurilor SUA și Marii Britanii împotriva țintelor militare Houthi din Yemen.

"Prin aceste acțiuni armate, Houthis poartă responsabilitatea extrem de gravă a escaladării situației din regiune", a declarat Ministerul francez de Externe într-o declarație, potrivit Reuters.

Citește și: VIDEO Peste 60 de centre de comandă Houthi, distruse de aviația americană și britanică în Yemen

Iranul, despre care se crede că i-a înarmat și antrenat pe militanții Houthi, a condamnat, de asemenea, atacurile comune, afirmând că acestea încalcă dreptul internațional și "suveranitatea și integritatea teritorială a Yemenului" și avertizând că vor alimenta instabilitatea regională.

Citește și: SUA somează Iranul să elibereze imediat petrolierul "Sfântul Nicolae",sechestrat în Golful Oman

Arabia Saudită, un partener militar apropiat al SUA, care se află într-un armistițiu negociat cu grijă cu Houthis după ani de război, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația de securitate din Marea Roșie și a îndemnat la reținere, potrivit The Telegraph.

Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul din Yemen

Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre loviturile militare efectuate de Statele Unite și Marea Britanie asupra Yemenului.

"Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pe 12 ianuarie în legătură cu loviturile SUA și Marii Britanii asupra Yemenului", a declarat misiunea permanentă a Rusiei la ONU.

Cine sunt rebelii Houthi

Rebelii Houthi reprezintă o organizație politică și militară șiiță, susținută de Iran, implicată într-un război civil în Yemen împotriva unei coaliții sprijinite de Arabia Saudită. Grupul desfășoară acțiuni militare, inclusiv lansarea de drone și rachete asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Aceste atacuri au fost direcționate și către Israel, în susținerea mișcării palestiniene Hamas.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție condamnând atacurile repetate ale Houthi asupra navelor comerciale și solicitând încetarea imediată a acestor acțiuni. SUA au sprijinit rezoluția, iar patru țări, inclusiv China și Rusia, s-au abținut de la vot. SUA au desfășurat acțiuni militare anterioare în Yemen, iar oficialii au subliniat că nu doresc extinderea conflictului în regiune, având în vedere situația din Gaza.

Această mișcare a generat un context complicat și tensiuni în regiunea Mării Roșii, iar comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluțiile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te