Uniunea Africană: „Contractorii străini, mercenarii, să iasă din Africa”. Vizați, rușii de la Wagner

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.02.2022 - 23:05
Mercenarii ruși Wagner, vizați de Uniunea Africană/foto: infoeuropa

Uniunea Africană (UA) caută modalități de a expulza contractorii militari privați, mercenarii și luptătorii străini din zonele de conflict din Africa, a declarat un înalt oficial.

SHARE

„Forțe paramilitare externe s-au implicat din ce în ce mai mult în diferite conflicte din Africa, accentuând tensiunile și complicând eforturile de soluționare pașnică”, a declarat Bankole Adeoye, comisarul UA pentru Afaceri politice, pace și securitate.

„Există o expansiune fenomenală a terorismului, a extremismului violent și a radicalizării în toate regiunile noastre și trebuie să facem față acestui flagel”, a spus Adeoye la o conferință de presă în marginea summitului UA care se desfășoară în capitala Etiopiei, Addis Abeba.

„Ar trebui ca acești luptători, contractori, să iasă din Africa și lucrăm la asta ca o problemă importantă”, a afirmat el.

Uniunea Africană, formată din 55 de membri, a decis „să formuleze o foaie de parcurs” în lupta împotriva terorismului, extremismului și conflictelor regionale.

„În acest scop, UA va avea un summit special al șefilor de stat și de guvern la Malabo, capitala Guineei Ecuatoriale, în luna mai”, a adăugat Adeoye.

Citește și

Putin ține în șah Europa și ia cu asalt Africa. Tentativă de puci în Guineea-Bissau

Junta din Mali l-a expulzat pe ambasadorul francez pentru „declarații ostile” de la Paris

 


În timp ce atenția lumii e îndreptată spre situația tensionantă din Ucraina, Moscova acționează aproape nebăgată în seamă în Africa, unde mercenarii Wagner cuceresc zonă după zonă, împingând afară forțele coordonate de Franța care luptă împotriva terorismului în fâșia Sahel.

Potrivit Agenția Bloomberg, mercenarii ruși Wagner au fost dislocați în mai multe țări africane, în ultimii ani, cu țintă pe zona Sahel, unde Franța coordona operațiuni antiteroriste cu forțe din mai multe țări.

Grupul Wagner se află acum în Sudan, Republica Centrafricană, Libia, Zimbabwe, Angola, Madagascar, Guineea, Guineea Bissau, Mali, Mozambic și, posibil, în Burkina Faso.

Trei țări din Africa de Vest – Mali, Guineea Bissau și Burkina Faso – au avut lovituri de stat militare în ultimele 18 luni.

În conformitate cu viziunea geostrategică a Rusiei de a-și extinde influența pe continentul Africa, unele țări acordă o prioritate mai mare pentru prezența mercenarilor ruși Wagner, cu care autoritățile locale se înțeleg perfect în a jefui resursele naturale sau a gestiona traficul de droguri.

UE a sancționat grupul Wagner și 11 dintre asociații săi pentru „activitățile sale destabilizatoare”.

„Grupul Wagner a recrutat, instruit și trimis agenți militari privați în zonele de conflict din întreaga lume pentru a alimenta violența, a jefui resursele naturale și a intimida civilii, încălcând dreptul internațional, inclusiv drepturilor omului”, a declarat Consiliul UE într-un comunicat.

Cele opt persoane aflate pe lista neagră sunt „implicate în abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv în tortură, execuții și crime extrajudiciare, sumare sau arbitrare, sau în activități destabilizatoare”, se arată în document.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te