Un urs alb, foarte rar, a apărut în fața unei case. Reacția poliției a revoltat o țară întreagă

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.09.2024 - 15:59
Un urs alb, foarte rar, a apărut în fața unei case. Reacția poliției a revoltat o țară întreagă - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
Un urs alb, foarte rar, a apărut în fața unei case. Reacția poliției a revoltat o țară întreagă - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

Un urs polar rar care a fost observat în fața unei cabane dintr-un sat izolat din Islanda a fost împușcat de poliție după ce a fost considerat o amenințare, au declarat vineri autoritățile.

SHARE

Ursul a fost ucis joi după-amiază în nord-vestul Islandei după ce poliția a consultat Agenția de Mediu, care a refuzat să relocheze animalul, a declarat șeful poliției Westfjords, Helgi Jensson, pentru The Associated Press.

Citește și: Minoră de 14 ani, însărcinată și un bărbat de 68 de ani, atacați de un urs într-o pădure din Brașov

„Nu este ceva ce ne place să facem”, a spus Jensson. „În acest caz, ursul era foarte aproape de o casă de vară. Era o femeie în vârstă acolo”.

Un urs alb, foarte rar, a apărut în fața unei case. Reacția poliției a revoltat o țară întreagă

Proprietara, care era singură, s-a speriat și s-a încuiat la etaj în timp ce ursul scotocea prin gunoiul ei, a spus Jensson. Ea și-a contactat fiica din Reykjavik, capitala țării, prin legătură prin satelit, și a cerut ajutor.

„Ea a rămas acolo”, a spus Jensson, adăugând că alți rezidenți de vară din zonă au plecat acasă. „Ea cunoștea pericolul”.

Urșii polari nu apar pe țrăm în Islanda, dar uneori ajung pe țărm după ce călătoresc pe banchize din Groenlanda, potrivit Annei Sveinsdóttir, director al colecțiilor științifice de la Institutul Islandez de Istorie Naturală. Numeroase aisberguri au fost observate în largul coastei de nord în ultimele săptămâni.

Citește și: Ce a pățit o femeie după ce a accidentat un urs pe un drum național. Jandarmii au intrat pe fir

Ursul alb nu atacă omul!

Deși atacurile urșilor polari asupra oamenilor sunt extrem de rare, un studiu publicat în Wildlife Society Bulletin în 2017 a afirmat că pierderea gheții marine ca urmare a încălzirii globale a determinat mai mulți urși înfometați să debarce, ceea ce îi pune într-o situație mai probabilă de conflict cu oamenii și duce la un risc mai mare pentru ambii.

Din cele 73 de atacuri documentate ale urșilor polari din perioada 1870-2014 în Canada, Groenlanda, Norvegia, Rusia și Statele Unite - care au ucis 20 de persoane și au rănit 63 - 15 au avut loc în ultimii cinci ani ai perioadei respective.
Ursul împușcat joi a fost primul văzut în țară din 2016. Observările sunt relativ rare, doar 600 fiind înregistrate în Islanda începând din secolul al IX-lea.

Deși urșii sunt o specie protejată în Islanda și este interzisă uciderea unuia pe mare, aceștia pot fi uciși dacă reprezintă o amenințare pentru oameni sau animale.

După sosirea a doi urși în 2008, o dezbatere privind uciderea speciei amenințate a determinat ministrul mediului să numească un grup de lucru care să studieze problema, a declarat institutul. Grupul de lucru a ajuns la concluzia că uciderea urșilor vagabonzi este cel mai adecvat răspuns, arată CNN

Întâmplare din aceste zile a stârnit revolta unei părți a locuitorilor din Finlanda.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te