Un ONG a pus „pe picioare” un tren spital secret care să acorde ajutor răniților din prima linie

DE Daniel Toșa | 16.05.2022 - 11:44

Din exterior, vagoanele albastre și galbene sunt imposibil de distins de zecile de trenuri din epoca sovietică care transportă milioane de refugiați care fug din regiunile din Ucraina devastate de război.

SHARE

Acesta este un tren medical care transportă o încărcătură și mai vulnerabilă la atacurile aeriene ale Rusiei asupra căilor ferate ale țării.

La bord se află copii, femei și pensionari nevinovați, grav răniți de gloanțe și explozii de bombe în timpul asaltului mortal al lui Vladimir Putin asupra caselor și satelor lor cândva pașnice.

Daily Mail s-a alăturat trenului săptămâna trecută, în timp ce acesta a oprit într-un loc secret de la periferia orașului Lviv, unde zeci de paramedici așteptau pe peron în soarele de primăvară.

Un sentiment de speranță și ușurare persista în aer. În cele din urmă, după o călătorie dificilă de 24 de ore, care a acoperit 700 de mile, pacienții epuizați și cu răni îngrozitoare au fost scoși în grabă din tren, încărcați pe targă și în scaune cu rotile, urcați în ambulanțe și duși la spitalele din apropiere pentru a primi îngrijiri vitale.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Garry Kasparov: M-aș întreba ce-o fi în dosarul Angelei Merkel de la STASI

Guvernul ucrainean afirmă că armata rusă a ucis sau a rănit zeci de mii de civili de la începutul invaziei sale, la sfârșitul lunii februarie.

Kremlinul neagă că ar fi vizat civili, dar spitalele se luptă să facă față volumului uriaș de răniți de război din estul țării.

Citește și: OFICIAL Premierul suedez va cere luni sprijinul parlamentului pentru candidatura ţării sale la NATO

Acesta este motivul pentru care organizația caritabilă Medecins Sans Frontieres (Medici fără frontiere) a găsit o soluție remarcabilă, aceea de a pune la dispoziție un tren medical pentru a-i evacua în relativa siguranță din Lviv.

Echipe de medici neobosiți și curajoși lucrează 24 de ore din 24 pentru a îngriji pasagerii, sub amenințarea constantă a atacurilor aeriene rusești.

Trenul a salvat aproximativ 400 de persoane de când a început să circule luna trecută.

"Nu am mai făcut niciodată așa ceva", a declarat Christopher Stokes, liderul britanic al echipelor de urgență ale organizației caritabile din Ucraina.

'Nu cred că au mai fost folosite trenuri medicalizate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial'. Domnul Stokes explică modul în care cele opt vagoane au fost transformate în doar trei săptămâni, fiind reconvertite într-un spital mobil de ultimă generație. Au fost instalate cinci paturi de terapie intensivă.

Există două vagoane de opt paturi și un altul pentru transportul răniților ambulanți și al membrilor de familie.

Podelele au fost întărite pentru a face față unui generator diesel de două tone, plus combustibilul, și unui alt pachet de baterii de 1,9 tone pentru a menține în funcțiune toate echipamentele medicale.

Unul dintre vagoane a fost dotat cu șapte generatoare de oxigen care purifică aerul. Cu toate acestea, cu toate aceste echipamente ultramoderne, sistemul de încălzire învechit al vechiului tren este încă alimentat cu cărbune de către un sobar la bordul fiecărui vagon.

Căile ferate ucrainene asigură personalul și o locomotivă electrică care trage vagoanele la o viteză constantă de 100 km/h.

Nu există dușuri, dar există suficiente paturi pentru ca cei 20 de membri ai personalului să poată dormi câteva ore în timpul călătoriei de 48 de ore dus-întors spre Zaporoije.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te