VIDEO EXCLUSIV Garry Kasparov: M-aș întreba ce-o fi în dosarul Angelei Merkel de la STASI

DE Newsweek România | Actualizat: 16.05.2022 - 09:47

Cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai regimului de la Kremlin, Garry Kasparov a acordat Newsweek România un interviu despre războiul din Ucraina și despre regimul lui Vladimir Putin. 

SHARE

Marele maestru international de șah Garry Kasparov a venit în România între 4-15 mai pentru a participa la turneul Grand Chess Tour 2022.

Cu câteva zile înainte de a ajunge în țara noastră, legendarul șahist a împlinit vârsta de 59 de ani.

Cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai regimului de la Kremlin, Garry Kasparov a acordat Newsweek România un interviu despre războiul din Ucraina și despre regimul lui Vladimir Putin. 

Vă prezentăm un scurt fragment din interviul realizat de jurnalistul Sabin Orcan, director al Newsweek România, în care Kasparov vorbește despre reacția liderilor occidentali față de agresiunea rusă din Ucraina și despre lipsa de acțiune a unora din trecut, printre care și Angela Merkel, pentru a-l opri pe Vladimir Putin.

Click aici pentru a vedea tot interviul

Sabin Orcan: Ați spus într-un interviu recent acordat televiziunii publice românești că Occidentul este mai unit împotriva agresiunii lui Putin după acest război din Ucraina. Dacă ne uităm la sondajele europene, pare că aveți dreptate.

O largă majoritatea a europenilor condamnă războiul și așa mai departe. Dar haideți să ne uităm la politicieni. Avem Germania, Austria, Ungaria care nu-și doresc să pună mai multă presiune, mai multe sancțiuni, se discută despre gazul rusesc.

Viktor Orban a spus că nu va accepta mai multe sancțiuni, pe motiv că poporul ungar va avea de suferit și așa mai departe.

Credeți că politicienii sunt răspunzători pentru ce se întâmplă acum? Nu în trecut, vreau să spun, știu opinia dvs. despre Merkel și Obama și alți lideri mondiali care nu au făcut suficient pentru a-l opri pe Putin să ajungă în acest punct.

Dar vreau să spun astăzi credeți că acești lideri sunt răspunzători pentru că nu vorbesc pe o singură voce împotriva lui Putin?

Garry Kasparov: Cred că nimeni nu se aștepta acum trei luni ca Europa să fie atât de agresivă, de beligerantă și de unită în confruntarea cu Putin.

Nu cred că Olaf Scholz, actualul cancelar al Germaniei, visa în cele mai rele coșmaruri ale lui situația din prezent. În care el trimite armament greu Ucrainei și dezbate când, nu dacă, ci când Germania va putea tăia petrolul și gazul rusesc.

Asta este o schimbare uriașă. Nu este dacă ar trebui s-o facem, da, trebuie s-o facem, dar durează. Este o mare transformare.

De aceea, aș vrea să spun că, spre meritul lui, Olaf Scholz nu a fost ales să fie un lider mondial. Este un succesor al politicilor lui Gerhard Schröder și Angela Merkel, care au fost atât de prietenoase și de corupte în relație cu Putin. Iar el răspunde la presiunea publică.

Cât despre președintele Macron, încă o dată, multe lucruri negative pot fi spuse despre comportamentul lui. Dar este președintele unei țări unde 65 la sută dintre votanții din primul tur au susținut, au votat pentru candidați care erau deschis pro-Putin.

Din nou, rezultat al multor ani de propagandă a lui Putin, care au distorsionat judecata poporului francez.

Cât despre Viktor Orban, uitați, este o poveste lungă. Și probabil ar trebui să așteptăm până când Putin nu va mai fi la putere. Și vom afla exact ce i-a arătat Putin lui Orban în 2009 când a fost în Rusia și s-a întors un om schimbat(…)

Dar pe Merkel, nu o poți acuza pe Merkel că nu ar fi înțeles această amenințare. Ea este din Germania de Est. Adică știa ce au reprezentat KGB și STASI.

Și de aceea nu înțeleg care au fost motivele pentru ea să ignore amenințarea și să facă tot ce Putin avea nevoie pentru a face Europa ostatică a aprovizionării cu gazul lui.

Prin urmare, când Merkel insista de exemplu că Nord Stream 2 are legătură cu afacerile, nu cu politica, i-aș fi chestionat inocența. Și din nou, nu este ca în cazul Schröder, nu ne așteptăm ca ea să accepte o slujbă de la Putin, dar m-aș întreba totuși ce o fi în dosarul ei de la STASI.

 

Interviul va fi publicat vineri, 20 mai, în ediția tipărită a „Newsweek” și contra-cost pe www.newsweek.ro . El este disponibil gratuit pentru abonații Newsweek România.


ALEGE ABONAMENTUL CARE ȚI SE POTRIVEȘTE

DIGITAL 

- abonament pe o lună, pentru 18 lei, click pe acest link;

- abonament pe 3 luni, pentru 49 lei, click pe acest link;

- abonament pe 6 luni, pentru 89 lei, click pe acest link;

- abonament pe 12 luni, pentru 169 lei, click pe acest link.

PRINT

- abonament pe 3 luni, pentru 58 lei, click pe acest link;

- abonament pe 6 luni, pentru 113 lei, click pe acest link;

- abonament pe 12 luni, pentru 220 lei, click pe acest link.

PRINT + DIGITAL (cea mai bună variantă)

- abonament pe 3 luni, pentru 97 lei, click pe acest link;

- abonament pe 6 luni, pentru 182 lei, click pe acest link;

- abonament pe 12 luni, pentru 350 lei, click pe acest link.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te