Un miliardar, condamnat pentru corupție în România, pune mâna pe cea mai mare rafinărie a Italiei

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.11.2023 - 11:09
Beny Steinmetz - Foto: Profimedia Images
Beny Steinmetz - Foto: Profimedia Images

Beny Steinmetz, un miliardar condamnat pentru corupție în România, pune mâna pe cea mai mare rafinărie a Italiei. SUA au condamnat vehement decizia luată la Roma.

SHARE
Beny Steinmetz, un miliardar condamnat pentru corupție în România, pune mâna pe cea mai mare rafinărie a Italiei. SUA au condamnat vehement decizia luată la Roma.
 
Compania aleasă de guvernul italian pentru a prelua cea mai mare rafinărie de petrol din țară de la proprietarul rus are legături cu afaceristul Beny Steinmetz, care a fost condamnat pentru corupție.
 
 
Omul de afaceri Beny Steinmetz este la o singură decizie distanță să fie adus în România pentru a-și executa pedeapsa după ce, astăzi, justiția din Cipru a decis să-l predea autorităților române, a scris Newsweek în octombrie 2023. El fusese condamnat la 5 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional.
 
 
Legăturile dintre miliardarul franco-israelian și GOI Energy, care a cumpărat rafinăria siciliană de la Lukoil în acest an, cu sprijinul traderului de mărfuri Trafigura, ridică semne de întrebare cu privire la vânzarea și deținerea unui activ considerat strategic de Roma, scrie ft.com
 

Un miliardar condamnat pentru corupție în România, pune mâna pe cea mai mare rafinărie a Italiei

 
Steinmetz, care a fost condamnat pentru corupție în Elveția și România, a călătorit la Roma și Milano, în noiembrie și decembrie 2022, pentru a discuta cu avocați și consilieri despre o ofertă de 1,5 miliarde de euro pentru rafinărie, potrivit a patru persoane care au cunoștință de aceste întâlniri.
 
Steinmetz a fost însoțit de Alexia Bakoyannis în aceste călătorii, potrivit a trei dintre aceste persoane. Aceasta este nepoata premierului grec Kyriakos Mitsotakis și deține acțiuni la GOI Energy, cu sediul în Cipru, la care a fost, de asemenea, membru al consiliului de administrație pentru o scurtă perioadă de timp, potrivit înregistrărilor companiei.
 
O fundație a familiei Steinmetz este, de asemenea, un investitor în Argus New Energy Fund, cel mai mare acționar al GOI Energy, potrivit documentelor clasificate folosite de guvernul italian pentru a aproba tranzacția.
 
O altă legătură este directorul executiv al GOI Energy, Michael Bobrov, care deține o participație în compania cipriotă și este, de asemenea, acționar la o rafinărie deținută de ginerele lui Steinmetz în Israel.
 
Vânzarea forțată a uzinei siciliene, care reprezintă o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei, a avut loc în momentul în care UE se pregătea să interzică importurile de produse petroliere și maritime rusești în decembrie anul trecut. Roma și-a exercitat puterile de aur, care îi conferă dreptul de veto asupra tranzacțiilor sau de a impune cerințe privind achiziționarea de active strategice.
 

Semne de îngrijorare

 
În ciuda îngrijorărilor exprimate de SUA, guvernul condus de Giorgia Meloni a aprobat vânzarea către GOI Energy, după ce compania a depășit oferta firmei americane de private equity Crossbridge și a traderului elvețian de mărfuri Vitol. De asemenea, aceasta a oferit asigurări mai puternice în ceea ce privește locurile de muncă și operațiunile, a declarat guvernul la momentul respectiv.
 
"Rafinăria ISAB este o parte esențială a sistemului de rafinare din Italia, reprezentând 30% din aprovizionarea cu motorină și 20% din capacitatea totală", a declarat Viktor Katona, analist la furnizorul de date Kpler. "Când a treia cea mai mare rafinărie din Europa ajunge să fie vândută unei companii în mare parte necunoscute, acest lucru ridică cu siguranță semne de întrebare".
 
În septembrie, Steinmetz a fost arestat în Cipru în baza unui mandat european de arestare emis de România, unde a fost condamnat în 2020 la cinci ani de închisoare pentru corupție într-un caz de fraudă imobiliară. Executivul, în vârstă de 67 de ani, a fost eliberat în această lună, după ce Curtea Supremă cipriotă a anulat o decizie anterioară de extrădare.
 
Steinmetz a declarat că procesul și sentința din România au fost motivate politic. Italia și Grecia au refuzat, de asemenea, să pună în aplicare mandatul de arestare emis de București.
 

Condamnat și în Elveția

Miliardarul a primit o altă condamnare pentru luare de mită în 2021 de la un tribunal elvețian, în urma unui caz minier, care a implicat achiziționarea unor zăcăminte de minereu de fier din Guineea. Steinmetz a făcut apel împotriva acestei decizii.
 
Descendent al unei dinastii de afaceri cu diamante, Steinmetz a extins averea familiei la sfârșitul anilor 1980. BSG Resources operează în 25 de țări, cu activități care acoperă mineritul, petrolul și gazele și metalele.
 
GOI Energy a precizat că "o fundație, printre ai cărei beneficiari efectivi finali se numără membri ai familiei domnului Steinmetz (dar nu și domnul Steinmetz), este un investitor minoritar în fondul Argus, așa cum, evident, a fost pe deplin dezvăluit autorităților italiene competente".
 
Toate investigația pe larg AICI
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te