Un deținut condamnat la moarte descrie cum arată o zi din viața sa în spatele gratiilor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.06.2023 - 15:35
Jeffery Lee Wood - Foto: Profimedia Images

Un deținut din Texas care a petrecut 25 de ani în rândul condamnaților la moarte a dezvăluit cum este viața sa în spatele gratiilor, în timp ce așteaptă execuția.

SHARE

Jeffery Lee Wood a fost condamnat la moarte pentru complicitate în uciderea lui Kriss Keeran, un angajat al unei benzinării, la 2 ianuarie 1998.

Condamnat la moarte din 1998 pentru o crimă pe care nu a comis-o

Wood, pe atunci în vârstă de 22 de ani, pusese la cale un plan pentru a jefui o benzinărie din Kerrville, Texas, alături de complicele său, Daniel Reneau, dar în timp ce Wood aștepta afară într-o camionetă, complicele său intra stația peco pentru a lua seiful, Reneau a sfârșit prin a-l împușca mortal pe lucrător.

Wood s-a grăbit să intre în magazin, unde Reneau a amenințat apoi că-și va împușca două femei dacă nu-l ajută să ridice banii. Cei doi au reușit să fure suma de 11.350 de dolari.

Deși Wood nu a fost cel care a apăsat pe trăgaci, o lege controversată din Texas a spune că ar putea fi tras la răspundere în egală măsură pentru crima complicelui său.

În 1998, a fost găsit vinovat de crimă deosebit de gravă conform legii statului american și a fost condamnat la moarte alături de complicele său care a apăsat pe trăgaci.

Criminalul a fost executat în 2002

Reneau a fost executat în 2002 pentru crimă, iar Wood și-a petrecut fiecare zi din ultimii 25 de ani așteptându-și rândul la injecția letală.

În timpul încarcerării sale, el a evitat la limită două date de execuție, una oprită la câteva ore de la ora programată, iar cealaltă anulată cu doar câteva zile înainte.

Cum arată o zi de închisoare pentru un condamnat la moarte

Bărbatul, acum în vârstă de 49 de ani, își petrece în continuare viața de zi cu zi în închisoare, așteptându-și ziua în care va fi ucis.

Wood a dezvăluit că rutina zilnică monotonă începe atunci când este forțat să se trezească la primele ore ale dimineții.

Citește și: Salvarea turiștilor dispăruți de pe submarinul Titan, imposibilă. Nava e la mii de metri în Atlantic

 "Întreaga fermă (închisoare) începe la 1.30 dimineața, deținuții primesc un timp limitat să mănânce, apoi vine rândul următoarei celule să iasă la masă și tot așa.

Acum, în rândul condamnaților la moarte încep să ne hrănească la aceeași oră, dar o fac într-un mod diferit. Unii deținuții nu mai prind mâncare până la ora 3:00 dimineața când se termină programul de masă.

Este obligatoriu să te trezești pentru asta. Dacă nu, așa cum o fac eu, nu mai mănânci până la prânz. Apoi, prânzul este la fel, suntem hrăniți la ora 9/9.30, dacă celălalt capăt merge primul, suntem hrăniți în jurul orei 10:30/11:00, și la fel cu cina, la 2.30/4.30, în funcție de cine merge primul”, spune deținutul condamnat la moarte.

Citește și: Care au fost ultimele cuvinte ale miliardarului dispărut cu submarinul în drum spre Titanic

În afara orelor de masă programate, nu există prea multe lucruri de făcut în viața lui Wood.

El a adăugat: "În ceea ce privește ziua mea, mă duc la culcare, mă trezesc pentru un duș sau pentru recreere la 6/7 dimineața. Ar trebui să am două ore...Apoi, le scriu oamenilor dacă primesc corespondență sau e-mailuri, dacă nu, ascult radioul sau stau la ușa mea și mă uit la televizor în camera de zi din fața celulelor noastre.

Pot să citesc, să desenez sau să pictez, în funcție de starea mea de spirit, dar așa îmi trec zilele, apoi o iau de la capăt - plictisitor, nu?”, spune deținutul.

Așteptarea pe „culoarul morții”

În timp ce majoritatea oamenilor ar fi îngroziți în timp ce își așteaptă pedeapsa cu moartea, Wood a susținut că nu se lasă afectat de sentință și refuză să lase „culoarul morții” să îl transforme într-un „zombie” din punct de vedere mental.

Până în prezent, el a trecut cu bine de o dată de execuție stabilită pentru 21 august 2008 și o alta pentru 24 august 2016.

Amintindu-și experiențele descurajante, el a spus: "Prima dată când am avut o dată de execuție am venit pe „culoarul morții” în trei sau patru ore. Așteptam să îmi aducă telefonul și ultima mea masă. A doua a fost anulată cu patru sau cinci zile înainte.

"Chiar nu am fost atent. Nu las acest loc să mă afecteze ca pe unii, dar nici nu trăiesc într-o lume fantastică. Fie ne vor ucide, fie vom primi dreptul la viață", spune deținutul.

„Cum pot să-mi dea pedeapsa cu moartea când nu am ucis pe nimeni?”

Wood crede că, în cele din urmă, ar putea fi scos din rândul condamnaților la moarte, deoarece continuă să insiste că nu își merită pedeapsa, dar nu își face prea multe speranțe.

El a spus: "Înțeleg de ce mă aflu aici? Nu, și nu o voi face niciodată, pentru că nu am comis această crimă, așa că întrebați-vă, puteți înțelege cum pot să-mi dea pedeapsa cu moartea când nu am ucis pe nimeni?

"Dacă totul merge bine, voi ieși din rândul condamnaților la moarte - am sprijin din partea procurorului, judecătorului, șefului poliției, reprezentantului Texasului... și a familiei victimei care încearcă să mă scoată din rândul condamnaților la moarte, dar după 28 de ani știu că nu trebuie să îmi fac speranțe, potrivit DailyStar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te