Ultra-dreapta franceză a încercat asasinarea lui Emmanuel Macron

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.11.2019 - 23:14

O rețea de ultra-dreapta se află în arest pentru tentativa de asasinarea a președintelui francez Emmanuel Macron, în noiembrie 2018, la festivitățile legate de Centenarul Primului Război Mondial.

SHARE

Doi bărbați, în vârstă de 30 și 45 de ani, au fost acuzați vineri ca parte a investigației privind tentativa de asasinat care l-a vizat pe Macron.

Ei sunt membri ai rețelei numită „Les Barjols” sau „Banda autohtonă”, cu referire la numele dat legionarilor francezi dislocați în Mali. Dar, în spatele patriotismului de fațadă, spun serviciilor antiteroriste franceze, se ascunde o rețea de ultra-dreaptă gata să comită acțiuni violente.

La un an de la prima arestare, Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI) a arestat luni dimineață doi noi suspecți în ancheta tentativei de asasinare a lui Emmanuel Macron la festivitățile Centenarului Primului Război Mondial.

Cei doi bărbați au fost arestați în Moselle și au compărut vineri în fața unui magistrat de instrucțiune pentru rechizitoriul ce acuză „conspirație teroristă criminală”.

Patru persoane sunt deja inculpate în acest caz, inclusiv Jean-Pierre B., un pensionar din Isère, liderul grupului.

În 2018, serviciile secrete îl monitorizau pe acesta, deoarece profera amenințări la adresa președintelui Republicii pe rețelele de socializare. Totodată, administra o pagină pe Facebook, „Les Barjols en Isère”, plină de remarci rasiste și xenofobe. Adițional, Jean-Pierre avea și contacte cu mișcarea ultra-dreapta, de asemenea monitorizată.

Conform unor mărturii, sexagenarul s-a exprimat că îl poate asasina pe Emmanuel Macron cu un cuțit ceramic, nedetectabil la verificarea de securitate.

Poliția a grăbit arestările când Jean-Pierre B. s-a dus, împreună cu un alt inculpat, la Moselle, pe unde era traseul șefului statului. Au fost arestați patru inși. În arest, unii au recunoscut că au plănuit o tentativă de asasinare a președintelui, atacul urmând să se petreacă la Charleville-Mézières, în Ardeni.

Cei doi noi suspecți arestați luni ar fi jucat un rol în organizarea tentativei. Bărbatul de 45 de ani este cunoscut Justiției pentru cinci infracțiuni de drept comun.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -