Ultimul producător de oţel virgin din UK, naționalizat. E deținut de chinezi. Ce se întâmplă?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 13.04.2025 - 08:20
Ultimul producător de oţel virgin din UK, naționalizat. E deținut de chinezi. Ce se întâmplă? - Foto: Profimedia Images
Ultimul producător de oţel virgin din UK, naționalizat. E deținut de chinezi. Ce se întâmplă? - Foto: Profimedia Images

Ultimul producător de oţel virgin din UK, British Steel, ar putea fi naționalizat de guvernul de la Londra. E deținut de chinezi, iar negocierile cu aceștia privind tranziția ecologică sunt în impas.

SHARE

Guvernul britanic a decis sâmbătă să preia controlul de urgenţă asupra companiei British Steel şi să menţină în funcţiune furnalele sale, în contextul în care naţionalizarea completă a ultimului producător de oţel virgin din Regatul Unit devine o opţiune tot mai probabilă, transmite News.ro, citând Reuters.

Citește și: Combinatul Siderurgic Galaţi, mare producător de oțel, are datorii uriașe. Mii de slujbe în pericol

Ultimul producător de oţel virgin din UK, naționalizat. E deținut de chinezi. Ce se întâmplă?

British Steel, deţinută de grupul chinez Jingye, are aproximativ 3.500 de angajaţi la uzina din Scunthorpe, a cărei soartă era incertă după eşecul negocierilor dintre companie şi guvern privind finanţarea tranziţiei către o producţie de oţel mai ecologică.

Executivul a convocat Parlamentul din vacanţa de Paşte pentru a adopta o lege care îi oferă autoritatea de a dirija consiliul de administraţie şi angajaţii companiei, de a asigura plata salariilor şi aprovizionarea cu materii prime pentru menţinerea activităţii furnalelor.

Premierul Keir Starmer a declarat că a fost nevoie de această intervenţie pentru a preveni închiderea iminentă a furnalelor, care înregistrează pierderi de aproximativ 700.000 de lire pe zi.

Citește și: 1200 de salariaţi, în pericol. O mare companie siderurgică din România cere protecţia statului

”Legea va fi adoptată astăzi... ceea ce înseamnă că vom prelua controlul asupra uzinei”, a spus Starmer în timpul unei vizite la Scunthorpe. El a recunoscut că măsura este ”fără precedent”, dar a subliniat că este în interesul naţional şi că asigură un viitor pentru industria oţelului în Marea Britanie.

Convocarea parlamentului într-o zi de sâmbătă, în timpul unei vacanţe parlamentare, este o premieră de la Războiul din Insulele Falkland din 1982.

Ministrul afacerilor Jonathan Reynolds a declarat în faţa parlamentarilor că legea oferă timp suplimentar pentru negocierea unei soluţii permanente.

”Transferul de proprietate către stat rămâne pe masă şi, având în vedere comportamentul companiei, este foarte posibil ca aceasta să fie opţiunea cea mai probabilă”, a afirmat el.

Proiectul de lege a trecut fără opoziţie prin Camera Comunelor.

Închiderea British Steel ar transforma UK în singura ţară din G7 incapabilă să mai producă oţel virgin

Închiderea furnalelor ar transforma Regatul Unit în singura ţară din G7 incapabilă să mai producă oţel virgin din minereu de fier şi cocs. British Steel se confrunta deja cu dificultăţi într-o piaţă globală suprasaturată, accentuate de creşterea costurilor energetice din ultimii ani. Impunerea, în martie, a unor tarife de 25% pentru importurile de oţel britanic în SUA a agravat situaţia.

SUA reprezintă aproximativ 5% din exporturile de oţel britanic, în valoare de 400 de milioane de lire pe an, potrivit asociaţiei UK Steel. Reynolds a menţionat că problemele British Steel depăşesc aceste tarife, dar că va încerca totuşi să le elimine prin negocieri.

Guvernul a alocat deja 2,5 miliarde de lire pentru sprijinirea industriei siderurgice şi a anunţat că va publica o strategie sectorială în primăvara anului 2025. Finanţarea pentru menţinerea în funcţiune a uzinei va proveni din bugetele existente.

Dacă furnalele de la Scunthorpe ar fi închise, Marea Britanie ar deveni dependentă de importuri, a avertizat Reynolds. Atât UK Steel, cât şi sindicatele muncitorilor din oţel au salutat noua lege.

Dacă British Steel va fi naţionalizată, aceasta ar fi cea mai mare intervenţie a statului în economie de la salvarea sistemului bancar din 2008.

Între timp, la Port Talbot, Tata Steel construieşte cu sprijin guvernamental cuptoare electrice, mai puţin poluante, pentru reciclarea oţelului vechi. Furnalele tradiţionale de acolo au fost închise anul trecut, iar producţia cu noile tehnologii nu va începe mai devreme de sfârşitul lui 2027 sau începutul lui 2028.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te