UE: acord preliminar pe Nord Stream 2

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.02.2019 - 13:54
Infografie: Petroleum Economist

Reprezentanții celor 28 de state membre au convenit cu Comisia Europeană și Parlamentul European asupra regulilor pe care trebuie să le respecte operatorii conductelor utilizate la importurile de gaze naturale, cu trimitere directă la gazoductul rusesc Nord Stream 2.

SHARE

Acordul preliminar va încetini proiectul, dar nu îl va opri, deoarece statele-membre vor avea nouă luni la dispoziţie  pentru a transpune prevedereile acordului în legislaţia naţională, potrivit Reuters.

Operatorul conductei care va lega Rusia și Germania prin Marea Baltică, s-ar putea confrunta cu noi reglementări, însă proiectul nu este amenințat, scrie mediafax.ro. Proiectul este condus de grupul rus Gazprom, în parteneriat cu cinci firme occidentale, companiile germane Uniper şi Wintershall, divizie a BASF, grupul anglo-olandez Shell, grupul austriac OMV şi compania franceză Engie.

Săptămâna trecută, Rusia a reclamat noile obstacole puse proiectului de către legislația comunitară, dar Berlinul a reușit să ajungă la un compromis cu Franța şi alte state membre ale UE în ceea ce privește adoptarea unor reglementări mai stricte.

În baza acestui compromis, o directivă a UE va fi modificată astfel încât să permită Comisiei Europene un control mult mai strict asupra conductelor de gaz, deci și asupra proiectului germano-rus.

UE va putea aplica mai strict normele referitoare la piaţa internă a gazelor asupra conductelor către şi din ţările din afara UE. În plus, statele membre va trebui să solicite aprobarea UE când negociază modificări ale acordurilor privind gazele cu ţările din afara UE.

"Noile reguli asigură că legislaţia UE va fi aplicată conductelor care transportă gaze în Europa şi că toate părţile interesate de vânzarea de gaze în Europa trebuie să respecte legislaţia europeană în domeniul energiei", se arată într-un comunicat al comisarului responsabil cu Energia, Arias Canete.

În plus, operatorii conductelor prin care se importă gaze naturale trebuie să aplice tarife nediscriminatorii şi raportări transparente şi să permită ca cel puţin 10% din capacitate să fie disponibilă unor terţe părţi.

Conducta ar urma să asigure anual transportul a 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia către Germania. Ea urmează să fie pusă în funcţiune de la sfârşitul acestui an și are o lungime de 1.225 de kilometri. 

Contestatarii Nord Stream 2 susţin că această conductă sporeşte dependenţa Europei de Rusia. Nord Stream 2 a divizat Uniunea Europeană, opoziţia Germaniei faţă de proiectul de lege blocând discuţiile de la propunerea acestuia de către Comisia Europeană, în noiembrie 2017.

Citește și SUA: România contribuie la securitatea energetică. Germania, nu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te