Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei a declarat că experiența reală a Ucrainei pe câmpul de luptă poate fi baza unei noi armate europene, care să înlocuiască prezența americană, foarte aproape de o retragere extrem de periculoasă pentru securitatea Europei.
Citește și: Trump retrage trupe din România. Marea Britanie: Intrăm în război cu Rusia și apărăm Europa de Est
Shymal a declarat că experiența Ucrainei, în special în manevrarea dronele, ar putea consolida în mare măsură apărarea europeană și „ar putea deveni coloana vertebrală a unei armate europene unificate”, deoarece „nicio altă țară din comunitatea europeană nu are o astfel de experiență militară modernă”.
Ucraina, propunere șoc pentru înlocuirea prezenței SUA în Europa
„Ucrainenii sunt cei care au făcut imposibilul construind aproape de la zero infrastructura necesară pentru a produce drone - „noua artilerie a secolului XXI”, spune premierul ucrainean, potrivit KievPost.
Dacă până înainte de invazia rusească din 2022 nu se produceau mult de 5.000 de drone militare în Ucraina, la sfârșitul anului 2024 au fost trimise pe linia frontului peste 1 milion de drone FPV, care au blocat avansul Rusiei”, a scris Shymal într-un articol pentru Politico.
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Citește și: Propagandiștii ruși jubilează după ce JD Vance a pus tunurile pe UE: „Reflectă exact poziția Rusiei”
Potrivit lui Shmyhal, trupele ucrainene pot, de asemenea, să înlocuiască cei 65.000 de militari ai Statelor Uniteîn Europa, ceea ce ar putea fi o opțiune reală în condițiile în care noua administrație intenționează să își reducă implicarea în Europa.
„Armata pregătită de luptă a Ucrainei ar putea deveni o alternativă la armata americană, care are în prezent peste 65.000 de militari în UE, cele mai mari desfășurări ale sale fiind staționate în Germania, Italia și Spania”, a declarat Shmyhal.
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Citește și: Scholz îl pune la zid pe JD Vance după declaraţiile sale pro-extrema dreaptă de la München
„În plus față de semnificația sa practică, această decizie ar putea consolida relațiile cu SUA, în condițiile în care Washingtonul pune din ce în ce mai mult sub semnul întrebării necesitatea staționării armatei sale în străinătate”, a adăugat el.
Trump pregătește retragerea trupelor din Europa, inclusiv din România
Miercuri, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a lăsat să se înțeleagă că noua administrație și-ar putea muta resursele din Europa pentru a-și proteja interesele în alte teatre de operațiuni.
Premierul ucrainean a pledat, de asemenea, pentru aderarea rapidă a Ucrainei la UE, spunând că Ucraina este plină de resurse și este „o țară care își cunoaște valoarea și este onestă cu aliații săi”.
„UE este alegerea noastră conștientă, nu un capriciu temporar. Iar noi dovedim sinceritatea intențiilor noastre, cu armele în mână”, a adăugat el.
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Citește și: Europa accelerează transportul militar feroviar pentru un război cu Putin. Ce face România
Franța susține de ani de zile crearea unei armate europene
Crearea unei armate a UE nu este o noutate, unele state membre convenind să formeze Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) în 2017, o inițiativă de securitate care consolidează colaborarea militară între statele membre prin dezvoltarea de proiecte comune de apărare și îmbunătățirea interoperabilității.
Președintele francez Emmanuel Macron a fost un susținător puternic al inițiativei și a lansat ideea unei armate „adevărate, europene” în timpul ultimei președinții a președintelui american Donald Trump în 2018.
Reamintim că Europa a găzduit primul său exercițiu militar comun în octombrie 2023.