Ucraina lansează drone asupra avioanelor strategice Tupolev în nordul Rusiei din Finlanda?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.09.2024 - 08:59
Avion Tupolev la baza strategică din nordul Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Avion Tupolev la baza strategică din nordul Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina lansează drone asupra avioanelor strategice Tupolev în nordul Rusiei din Finlanda? Specialiștii militari ruși acuză Finlanda că permite Ucrainei atacuri de pe teritoriul său către bazele nordice unde Moscova își ține avioanele strategice Tupolev.

SHARE

Ucraina lansează drone asupra avioanelor strategice Tupolev în nordul Rusiei din Finlanda? 

Canalul rus de socializare SHOT a declarat că aeroporturile Murmansk și Apatiti au fost închise joi dimineață, când autoritățile ruse au instituit „Planul Covor”, după ce trei vehicule aeriene fără pilot (UAV/drone) au fost detectate în zonă.

Miercuri, alte două drone au fost observate, toate apropiindu-se din direcția Arkhangelsk spre sud-est.

Ucraina lansează drone asupra avioanelor strategice Tupolev în nordul Rusiei din Finlanda? 

Potrivit canalului MASH Telegram, citându-l pe guvernatorul regional Andrei Chibis, două dintre drone au fost doborâte la șapte kilometri de aerodromul militar Olenia.

Mass-media rusă a raportat, de asemenea, o creștere a zborurilor de recunoaștere în apropierea zonei cu avioanele NATO din Finlanda, Suedia și Norvegia.

Aerodromul militar, care se află la 1.800 de kilometri de Ucraina și aproape de granița finlandeză, este baza pentru un număr mare de bombardiere strategice Tu-22M3.

Acesta a fost atacat de dronele ucrainene și la 27 iulie, timp în care cel puțin două dintre bombardierele înarmate cu rachete supersonice cu rază lungă de acțiune au fost avariate. Un al doilea atac a fost organizat la 21 august, posibil implicând un UAV A22 Flying Fox, fără rezultate raportate, potrivit Kyiv Post.

„Planul Covor” a fost instituit în februarie 2023 pentru a interzice activitatea aviației pe o rază de 200 de kilometri de punctele de control al aerodromului militar în cazul unei amenințări la adresa spațiului său aerian.

Acestea pot include condiții meteorologice severe sau încălcarea spațiului aerian de către aeronave neautorizate sau neidentificate.

Planul a fost aplicat de mai multe ori ca urmare a atacurilor ucrainene cu drone în jurul Moscovei, Sankt Petersburg, Voronej și în alte orașe depărtate, până în Tatarstan, unde dronele au lovit bazele asociate cu fabricarea de drone kamikaze Shahed/Geran II în aprilie și mai.

Miercuri, aeroportul din Murmansk nu a funcționat jumătate de zi, iar joi, Murmansk și Kibinîi au fost scoase din funcțiune din cauza dronelor ucrainene. Experții militari ruși se întreabă de unde au venit dronele?

Aceștia sugerează că dronele ar fi putut fi lansate de pe teritoriul unei „terțe părți”, și anume Finlanda. 

Citește și: Ucraina poate lovi, în premieră, Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. SUA închid ochii

Potrivit expertului Vladimir Popov, pilot militar, generalul-maior, dronele ar fi putut fi lansate fie de pe teritoriul Rusiei, fie de pe teritoriul unui „stat vecin”. Acesta este de părere că două drone au zburat din regiunea rusească Arhangelsk, iar a treia, cel mai probabil, din Finlanda.

„Nu uitați că Finlanda se învecinează cu Karelia”, a declarat generalul.

Citește și: Putin a dus corvete cu rachete Kalibr în coasta Finlandei, lângă reședința sa. Lovesc la 2.500 km

„Cea mai lungă graniță a noastră de nord cu o țară NATO este aici. Prin urmare, este posibil ca, de exemplu, un grup de sabotori ucraineni să fi trecut granița. Teoretic, o astfel de posibilitate există, mai ales în Karelia de Nord, unde sunt multe lacuri, dealuri, aflorimente stâncoase, râuri și pădure foarte deasă. Toate acestea fac posibil ca grupurile de sabotaj și recunoaștere să fie localizate în secret și pe teritoriul nostru. Sabotorii pot lansa drone în așa fel încât s-ar putea crede cu adevărat că sunt efectuate de pe teritoriul unui stat vecin, adică Finlanda”, a declarat generalul rus.

„Acesta este un pas foarte periculos, care ne determină să luăm acțiuni de răzbunare împotriva Finlandei, care a devenit recent o țară NATO. O astfel de provocare este plină de consecințe foarte grave.”

Finlanda neagă orice implicare în războiul Rusia-Ucraina

Statul Major al Forțelor de Apărare finlandeze a negat oficial informațiile difuzate de mass-media rusă conform cărora dronele au fost lansate de pe teritoriul finlandez pentru a ataca regiunea Murmansk din Rusia, potrivit European Pravda, citând Yle, radiodifuzorul național al Finlandei.

„Teritoriul Finlandei nu a fost și nu va fi folosit pentru presupuse acțiuni împotriva Rusiei”, se arată în comunicat.

Statul Major a adăugat că Finlanda și aliații săi monitorizează situația și nu vor comenta mai departe.

„Trebuie remarcat că acesta este un caz de posibilă interferență informațională a Rusiei, iar acuzațiile făcute trebuie privite critic”, a comunicat Statul Major finlandez.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te