Occidentul se pregătește ca Vladimir Putin să folosească orice unelte i-au mai rămas în Ucraina

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.04.2023 - 13:33
Summitul G7 de la Tokio - Foto: Profimedia Images

NATO şi Uniunea Europeană se pregătesc ca Vladimir Putin să folosească orice unelte care i-au mai rămas în Ucraina. Oficialii occidentali sunt pregătiți pentru amenințări nucleare și atacuri cibernetice, ca parte a răspunsului Rusiei la contraofensivă.

SHARE

Oficialii britanici de la summitul miniștrilor de externe G7, din Japonia, au spus că se așteaptă ca Rusia să riposteze și trebuie să fie pregătită pentru tactici extreme, în încercarea de a se menține pe teritoriul ucrainean.

Occidentul, pregătit pentru tactici extreme ale Rusiei

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a declarat luna trecută că Moscova este pregătită ca ucrainenii să riposteze, avertizând că țara sa va folosi absolut orice armă, dacă Kievul ar încerca să intre în Crimeea, anexată de Rusia, în anul 2014.

La Moscova, părea să existe o recunoaștere a faptului că forțele sale s-ar putea găsi în curând în defensivă, în Ucraina, deoarece ofensiva de iarnă a Rusiei părea să încetinească.

Retorica nucleară a Rusiei i-a unit pe miniștrii G7, care au emis o declarație, după întâlnirea lor de două ore, de luni, condamnând amenințările ca fiind inacceptabile și criticând planul lui Putin, de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

Citeşte şi: Statele G7 au convenit reducerea consumului de gaze şi accelerarea utilizării energiei regenerabile

Oficialii G7 au declarat că a existat un schimb deschis de opinii, în discuțiile cu privire la abordarea conflictului ucrainean, inclusiv cu privire la perspectivele de viitor pentru încheierea războiului, despre care premierul britanic Rishi Sunak a spus că va fi în cele din urmă un subiect de tratative.

Cu toate acestea, surse din ministerul de Externe britanic au sugerat că singura modalitate de a rezolva definitiv conflictul ar fi ca Putin să-și retragă trupele din Crimeea și ca Occidentul să ofere Kievului instrumentele necesare pentru a termina treaba.

Citeşte şi: Veste proastă pentru Putin: G7 și Australia s-au alăturat UE la plafonarea petrolului rusesc

În ciuda presiunilor din partea Ucrainei și a altora, inclusiv fostul prim-ministru britanic Boris Johnson, de a spori sprijinul militar – inclusiv mai multe tancuri și avioane de luptă – Marea Britanie crede că oferă ceea ce are nevoie țara.

Surse citate de The Guardian au spus că ruşii își pregătesc deja "hainele de vreme rea".

Un grup transatlantic format din foști diplomați înalți și consilieri militari la nivel înalt a declarat că războiul din Ucraina este pe cale să intre în impas, dacă Occidentul nu va crește nivelul sprijinului militar.

Citeşte şi: 

Grupul a spus că „declarațiile de sprijin neclintit” nu sunt suficiente și că „acțiunile încă nu reușesc să se potrivească cu retorica”, într-o reflectare a evaluărilor militare din capitalele europene și Washington.

La summitul G7, miniștrii și-au reafirmat angajamentul de a „intensifica, coordona pe deplin și pune în aplicare” sancțiunile împotriva Rusiei, fiind de acord să fie mai focusați, pentru a preveni sustragerea de la aplicarea măsurilor și pentru a viza terții care furnizează arme Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te