Ucraina cere sisteme PATRIOT din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc”. Trimite și România?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.04.2024 - 08:22
Ucraina cere sisteme Patriot din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina cere sisteme PATRIOT din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc”. Trimite și România? Ucraina solicită partenerilor săi din NATO furnizarea de baterii de sisteme de apărare aeriană Patriot, care „ar putea fi livrate imediat”, pentru că stau degeaba.

SHARE

Ucraina cere sisteme PATRIOT din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc”. Trimite și România?

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat, în cadrul ședinței Consiliului NATO-Ucraina, că există baterii antiaeriene „ce pot fi disponibile imediat în țările NATO”.

Ucraina cere sisteme PATRIOT din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc”

„Le-am rugat să nu caute scuze de ce nu le pot livra, ci doar să le livreze. Și acum se va rezolva această problemă”, a declarat Kuleba după întâlnire, potrivit European Pravda.

Ministrul a refuzat să precizeze despre ce sisteme de apărare aeriană sau despre ce țări vorbea.

„Dar eforturile depuse acum de președinte și de întreaga sa echipă diplomatică se vor încheia – nu am nicio îndoială – cu furnizarea de noi sisteme de apărare aeriană în viitorul apropiat, inclusiv PATRIOT”, a declarat ministrul.

Germania a inițiat o căutare a sistemelor de apărare aeriană Patriot disponibile pentru Kiev în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina la sediul NATO de la Bruxelles, la 4 aprilie.

Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a susținut propunerea Ucrainei de a transfera sistemele de apărare aeriană, dar din țările occidentale, care le în arsenal, dar nu le folosesc.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că va lua măsuri imediate după ce Ucraina a cerut sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot.

România a primit primul sistem PATRIOT în 2020, fiind cea mai recentă versiune testată în luptă, sistemul PATRIOT PAC 3.

Achiziţia sistemului PATRIOT adaugă o capacitate defensivă esențială și contribuie în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

În 2023, România a anunțat că cea de-a patra dintre bateriile sale de rachete patriot funcționează, oferind un impuls major securității naționale, sporind în același timp apărarea flancului de sud-est al NATO.

Sute de soldați români au fost instruiți în SUA cu privire la sistem și a fost înființată o unitate dedicată în cadrul armatei române.

Citește și: VIDEO Cum se apără România de ruși la Marea Neagră? Rachete Patriot, drone Bayraktar, în prima linie

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, România a semnat un acord pentru șapte baterii PATRIOT într-un contract în valoare de 3,9 miliarde de dolari în 2017, contractul fiind atribuit producătorilor americani Raytheon și Lockheed-Martin un an mai târziu.

Trimite și România?

Site-ul Departamentului de Stat al SUA precizează: „România joacă un rol important în apărarea aeriană a NATO. Aeroportul Mihail Kogălniceanu este un important nod de tranzit în apropierea Mării Negre, iar Statele Unite ale Americii modernizează în prezent Campia Turzii pentru a consolida capacitățile aeriene ale SUA și ale NATO. Pe lângă faptul că servesc armatele americane și ale NATO, aceste două baze aeriene majore sunt necesare pentru a servi avioanele F-16 recent achiziționate de România de la Norvegia”.

Citește și: Putin: „Rusia nu va ataca aceste țări NATO”, dar România, luată „la ochi” de Moscova: Vă monitorizăm

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va achiziţiona 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, costul fiind de peste un miliard de euro, demersul făcând parte dintr-un contract aliat, a informat un comunicat al MApN. 

Este puțin probabil ca România, dat fiind poziția sa în apropierea războiului Rusiei în Ucraina, să renunțe la vreun sistem PATRIOT, chiar dacă nu le-a folosit încă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te