Putin: „Rusia nu va ataca aceste țări NATO”, dar România, luată „la ochi” de Moscova: Vă monitorizăm

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.03.2024 - 14:13
Putin: „Rusia nu va ataca aceste țări NATO”, dar România, luată „la ochi” de Moscova: Vă monitorizăm - Foto: Profimedia images

Putin: „Rusia nu va ataca aceste țări NATO”, dar România, luată „la ochi” de Moscova. Rusia nu intenționează să atace Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forțele ruse, a spus Putin.

SHARE

Dictatorul de la Moscova, Vladimir Putin a declarat că alianța militară condusă de SUA s-a extins spre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu intenționează să atace un stat NATO, deși proliferează aproape săptămânal amenințări la adresa Occidentului.

Putin: „Rusia nu va ataca aceste țări NATO”, dar România, luată „la ochi” de Moscova: Vă monitorizăm

"Nu avem intenții agresive față de aceste state", a spus Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului publicate joi.

"Ideea că vom ataca o altă țară - Polonia, statele baltice și cehii sunt, de asemenea, speriați - este un nonsens total. Este doar o prostie".

Reamintim că Vladimir Putin spunea exact aceleași lucruri cu câteva zile înainte să invadeze Ucraina și acuza Statele Unite, care avertizau „un război iminent”, că minte și vrea să sperie „vecinii Rusiei”.

Pe de altă parte, Kremlinul transmite că întărirea potențialului militar al NATO în România, Polonia și statele baltice „este provocatoare, exacerbează tensiunea militară de-a lungul perimetrului granițelor ruse și creează amenințări la adresa securității țării.”

Citește și: VIDEO Harta stațiilor feroviare rusești din apropierea Ucrainei, publicate online. Ținte „sigure”

„Toate acestea au ca scop pregătirea aliaților blocului pentru o potențială ciocnire cu țara noastră”, suține MAE rus, care amenință că va monitoriza acțiunile României, va evalua „riscurile emergente” și va ține seama de ele „în timpul planificării militare”, potrivit Digi24.

Sursa Foto: Profimedia images

Renunță Putin la „linia roșie” cu avioanele F-16 date Ucrainei?

În timp ce acuză Occidentul că „luptă împotriva Rusiei” prin sprijijnul militar acordat Ucrainei, Putin spune că în acest moment relațiile cu Washingtonul sunt la cel mai jos nivel.

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina, Putin a spus că astfel de aparate nu vor schimba situația din Ucraina.

"Dacă vor furniza avioane F-16, și vorbesc despre asta și se pare că antrenează piloți, acest lucru nu va schimba situația pe câmpul de luptă", a spus Putin.

"Și vom distruge avioanele, așa cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoarele multiple de rachete".

Rusia amenință că va distruge aerodromurile din țările NATO 

Putin a spus că F-16 ar putea transporta și arme nucleare.

"Bineînțeles, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla", a spus Putin.

Comentariile lui Putin au urmat comentariilor făcute mai devreme în cursul zilei de ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care a afirmat că avioanele ar trebui să ajungă în Ucraina în următoarele luni.

Citește și: Apelul disperat al Ucrainei, după atacurile din Harkov: „Accelerați livrearea de F-16 și Patriot”

Ucraina, aflată acum de mai bine de doi ani într-un război cu drepturi depline împotriva Rusiei, a căutat F-16 timp de mai multe luni, potrivit The Guardian.

Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda se numără printre țările care s-au angajat să doneze avioane F-16

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te