Ucraina, câmp de „război” pentru Japonia și Coreea de Sud cu China și Coreea de Nord. Cum e posibil?

DE Valentin Bolocan | 22.11.2024 - 16:30
Ucraina, câmp de „război” pentru Japonia și Coreea de Sud cu China și Coreea de Nord. Cum e posibil? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
Ucraina, câmp de „război” pentru Japonia și Coreea de Sud cu China și Coreea de Nord. Cum e posibil? - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Ucraina, câmp de „război” pentru Japonia și Coreea de Sud cu China și Coreea de Nord. Cum e posibil? Victoria lui Trump la alegerile prezidențiale și au ridicat îngrijorări cu privire la capacitatea Kievului de a-și susține apărarea împotriva războiului declanșat de Moscova.

SHARE

Ucraina, câmp de „război” pentru Japonia și Coreea de Sud cu China și Coreea de Nord. Cum e posibil? Victoria lui Trump la alegerile prezidențiale și au ridicat îngrijorări cu privire la capacitatea Kievului de a-și susține apărarea împotriva războiului declanșat de Moscova.

Aceste preocupări au umbrit o altă dinamică importantă într-un conflict deja complicat: implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est într-un război european.

Pe lângă sosirea recentă a cel puțin 10.000 de soldați nord-coreeni de partea rusă, rolurile în evoluție ale Chinei, Japoniei și Coreei de Sud ridică întrebarea dacă în Ucraina se poartă un război proxy din ce în ce mai extins. După toate indicațiile, răspunsul este da: războiul creează un nou precedent pentru ca națiunile indo-pacifice să concureze pentru interesele lor pe scena globală.

Ucraina, câmp de „război” pentru Japonia și Coreea de Sud cu China și Coreea de Nord. Cum e posibil?

Un război proxy este atunci când două țări se luptă indirect, prin sprijinirea participanților în război într-o țară terță. Exemplele clasice din epoca Războiului Rece includ criza din Congo din anii 1960 și criza din Angola din anii 1970, când Uniunea Sovietică și Statele Unite au susținut fiecare facțiuni în război într-un război civil cu bani, arme și, uneori, trupe din alte țări, dar nu s-au implicat niciodată direct în luptă.

Nu toate războaiele proxy arată la fel sau urmează modelul standard. Uneori, sprijinul unei puteri exterioare pentru o parte face ca acea putere să intervină direct. Gândiți-vă la implicarea treptată a Statelor Unite în războiul din Vietnam sau la invazia sovietică a Afganistanului pentru a susține guvernul aflat acolo, arată foreignpolicy.com. Chiar dacă eforturile militare ale împuterniciților lor s-au diminuat, Statele Unite și Uniunea Sovietică și-au menținut participarea în încercarea de a preveni o victorie a împuternicitului celeilalte superputeri.

Citește și: Stare de alertă maximă în Polonia după acțiunile Rusiei. Ce măsuri au fost luate?

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are toate capcanele unui război proxy. Membrii NATO și ai mai multor țări aliniate la Occident sprijină Ucraina cu livrări de arme. Intenția Occidentului poate fi apărarea Ucrainei, dar eforturile sale sunt în mod clar îndreptate împotriva Rusiei. Forțându-l pe Putin să eșueze în scopul său de a subjuga Ucraina, sprijinul occidental pentru Ucraina subminează Rusia. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a sugerat la fel, admițând că „vrem să vedem Rusia slăbită”.

Citește și: Rusia, în război cu NATO. Textul integral al declarației lui Putin. Este România amenințată?

Dar cum rămâne cu implicarea statelor din Asia de Est de fiecare parte a acestui război? Este acesta un război proxy și pentru ei? Dacă da, cu ce scop? Începem cu susținătorii Rusiei. În ciuda faptului că Beijingul s-a abținut să ofere în mod deschis Rusiei arme, China a contribuit pentru a asigura capacitatea Moscovei de a-și continua războiul. Nu numai că s-a opus sancțiunilor occidentale, dar și-a folosit și conexiunile diplomatice din sudul lumii pentru a preveni o condamnare mai largă a Rusiei, susține publicația.

Important este că China a intervenit pentru a susține economia și industria rusă de apărare pentru a se asigura că Rusia poate rezista sancțiunilor occidentale și poate aproviziona armata. Rusia importă acum majoritatea bunurilor sale de luptă și componente critice din China.

Rusia importă componentele electronice din China

 Potrivit secretarului de stat al SUA Antony Blinken, China furnizează acum Rusiei aproximativ 90% din importurile sale de microelectronice și 70% din importurile de mașini-unelte. Potrivit datelor vamale, Beijingul livrează în Rusia bunuri cu dublă utilizare în valoare de peste 300 de milioane de dolari în fiecare lună. De parcă ar fi lansat încă un avertisment în direcția NATO, China a participat anul acesta la exerciții militare în Belarus, la doar câțiva mile de granița poloneză.

Coreea de Nord a adoptat o abordare mult mai directă. A fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției Adunării Generale a ONU care se opune agresiunii Rusiei, iar săptămâna trecută Phenianul a ratificat o alianță militară care promite fiecărei țări să o ajute pe cealaltă în caz de atac. Coreea de Nord a furnizat Rusiei obuze de artilerie și rachete balistice pentru a sprijini stocurile de muniție în scădere. Dar cel mai important Coreea de Nord a trimis aproximativ 10.000 de soldați în Rusia, dintre care unii luptă cu ucrainenii în regiunea Kursk a Rusiei.

Soldații din Coreea de Nord la sosirea în Rusia

Japonia, ajutoare de 12 miliarde de dolari

Pe partea cealaltă, pentru a sprijini Ucraina, doi aliați fideli ai SUA au intervenit, deși cu pași mult mai mici. Este vorba de Japonia și Coreea de Sud. De la început, Japonia a coordonat sancțiunile împotriva Rusiei cu partenerii occidentali. Tokyo oferă, de asemenea, asistență directă și indirectă Ucrainei, inclusiv echipamente militare noncinetice - inclusiv vehicule sau drone de recunoaștere - precum și alte ajutoare de aproximativ 12 miliarde de dolari.  Tokyo a devenit astfel unul dintre cei mai importanți donatori bilaterali ai Kievului. Japonia și-a revizuit, de asemenea, restricțiile privind exporturile de arme, permițând transferul rachetelor Patriot fabricate în Japonia în Statele Unite, ajutând astfel la asigurarea ca stocurile americane rămân stabile, chiar dacă unele dintre aceste echipamente sunt trimise în ajutor Ucrainei. Și din punct de vedere diplomatic, Japonia și-a folosit conexiunile pentru a acționa pentru a ajuta Ucraina.

De la începutul conflictului, Coreea de Sud s-a abținut să furnizeze arme Ucrainei, dar a oferit ajutor umanitar substanțial, precum și echipamente militare și de deminare.

Ei s-au alăturat, de asemenea, sancțiunilor împotriva Kremlinului și, la fel ca Japonia, au completat stocul de arme americane, furnizând Statelor Unite obuze de artilerie și astfel dând Washingtonului posibilitatea de a trimite obuze în Ucraina.

În plus, Coreea de Sud a crescut foarte mult exportul de echipamente militare către Polonia, iar după informațiile despre sosirea soldaților nord-coreeni în Ucraina, se gândesc la un sprijin și mai mare, adică furnizarea directă de arme către Kiev.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te