La câte miliarde e evaluat Tezaurul Românesc sechestrat la Moscova? Cum vrem să îl luăm înapoi?

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.11.2023 - 15:57
Tezaurul românesc la Moscova - Foto: schiffgold.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Tezaurul Românesc e evaluat la mai multe miliarde de lei și este sechestrat la Moscova. Documentele arată că, valoarea de atunci a Tezaurului, era de peste 1,5 miliarde.

SHARE

Tezaurul Românesc e evaluat la mai multe miliarde de lei și este sechestrat la Moscova. Documentele arată că, valoarea de atunci a Tezaurului, era de peste 1,5 miliarde de lei. Acum, vorbim de o sumă mult mai mare.

Mugur Isărescu a anunțat că Banca Națională a pus presiune pe Rusia pentru a ne recupera tezaurul. Tezaurul a fost trimis la Moscova în 1916, apoi a fost sechestrat de comuniști.

Ce a spus Isărescu

„Un drept de creanță al României mai vechi de un secol. Nu suntem la primele acțiuni pe această linie. Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului aprecia că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate”, a spus Isărescu.

Rusia nu a vrut să audă de nicio discuție și nu a dat niciun semn că ar vrea să restituie tezaurul. 

„Ca urmare, principala noastră preocupare, spun, de preocupare a Băncii Naționale, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, subliniez originale, reunite în dosarul special care se păstrează se seiful guvernatorului BNR încă din 1922”, a spus Isărescu.

La câte miliarde e evaluat Tezaurul Românesc sechestrat la Moscova 

Îna cest moment, orice discuție desprre Tezaur este închisă. Rusia și România au încetat orice dialog urmare a războiului din Ucraina.

Ultimele discuții pe subiectul tezaurului românesc aflat la Moscova s-au dus în urmă cu 4 ani. 

„Din noiembrie 2019 nu ne-am mai întâlnit cu partea rusă, acea întâlnire având loc la Moscova, conform principiului alternării locațiilor. Întâlnirea programată pentru 2020, în Romania, nu a mai avut loc datorită epidemiei.

La propunerea mea, din 2021, de a relua întâlnirile nu am primit un raspuns”, a spus, pentru Newsweek România, prof. univ dr. Ioan Bolovan, membru-corespondent al Academiei Române care conducea negocierile cu Rusia.

Ce conține Tezaurul de la Moscova

Între 12 și 14 decembrie 1916, în gara Iași, s-au încărcat în 17 vagoane și 1738 casete, în care se afla depozitat aurul, deținut sub formă de lingouri și monede diverse, în valoare totală de 314.580.456 lei aur.

La acestea s-au mai adăugat două casete, conținând bijuteriile Reginei Maria, evaluate la 7.000.000 lei aur. La terminarea operațiunilor de încărcare s-a semnat un Protocol în trei exemplar.

La 18 iulie 1917, Consiliul de Miniștri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanțe, strămutarea avutului Băncii Naționale în Rusia.

Noul transport s-a făcut în perioada 23 – 27 iulie 1917. Trenul avea 24 de vagoane, din care trei vagoane reprezentau valorile Băncii Naționale, cu o valoare declarată de 1.594.836.721 lei.

Venirea comuniștilor la puiterea a însemnat refuzul restiturii Tezaurului.

Ce s-a dat înapoi

Pe 16 iunie 1935, în gara Obor din București, au sosit 17 vagoane de marfă, încărcate cu 1.443 de lăzi, provenind de la Moscova, din ordinul guvernului URSS, care a decis să restituie României o parte din bunurile care au fost depozitate la Kremlin.

A doua restituirea a avut loc în 1956 ca un gest de bunăvoință al tovarășilor ruși.

Citește și: Cum și când s-ar putea încheia războiul dintre Rusia și Ucraina. Următorul conflict, inevitabil

Lista bunurilor restituite includea Tezaurul de la Pietroasele, 120 de tablouri semnate de Nicolae Grigorescu (dintr-un total de 1350 de picturi, gravuri și desene), vase liturgice din aur și argint, cărți și miniaturi vechi, bijuterii, 156 de icoane, 418 tapițerii, 495 obiecte de cult religios, etc.

Citește și: EXCLUSIV Ce spune negociatorul României despre restituirea Tezaurului. Rușii nu ne răspund la mesaje

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te