Un soldat rus care a participat la crimele de la Bucea care cere azil la Madrid: „Am fost păcălit”

DE Daniel Toșa | 18.11.2022 - 09:26
Un soldat rus care a participat la crimele de la Bucea care cere azil la Madrid: „Am fost păcălit” - FOTO: Twitter/ Nexta

Un membru al forțelor armate ruse care a făcut parte din Brigada 64 pușcași motorizați care a participat la crimele comise la Bucea a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid.

SHARE

Nikita Chibrin, în vârstă de 27 de ani, a declarat că a petrecut mai mult de patru luni în Ucraina ca parte a Brigăzii 64 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate, o unitate acuzată de comiterea de crime de război în regiunea Kiev în luna martie.

Chibrin a aterizat marți în capitala spaniolă și a fost reținut la centrul de imigrare de pe aeroport. Într-un interviu telefonic acordat miercuri seară de pe aeroport, Chibrin a negat implicarea în crimele de război raportate ale unității sale, afirmând că nu a tras cu arma "nici măcar o dată" în timpul petrecut în Ucraina.

Soldatul vrea să depună mărturie în fața unui tribunal internațional

El a declarat că este nerăbdător să depună mărturie în fața unui tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. "Nu am nimic de ascuns", a spus el. "Acesta este un război criminal pe care Rusia l-a început. Vreau să fac tot ce pot pentru a-l opri".

Chibrin a declarat că a decis să fugă din Rusia după ce a dezertat din unitatea sa din Ucraina în luna iunie. Potrivit lui Chibrin, el le-a spus comandanților săi despre opoziția sa față de război pe 24 februarie, în prima zi a invaziei. Chibrin spune că a fost îndepărtat din gradul său de mecanic al armatei după ce a vorbit și că a fost însărcinat cu efectuarea de munci manuale.

Imagine

Citește și: Război mafiot în oligarhia rusă. Miliardarii se ucid între ei pentru bani. Victime: neveste, copii

"M-au amenințat că mă vor încarcera. În cele din urmă, comandanții mei au decis să mă folosească ca om de serviciu și încărcător. Am fost plasat departe de câmpul de luptă", a spus el despre perioada petrecută în Ucraina.

Chibrin a furnizat documente și fotografii care arată că a fost staționat în cadrul Brigăzii 64 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate din Ucraina.

Chibrin este al doilea militar rus cunoscut care a fugit din țară după ce a luat parte la invazie. În august, The Guardian l-a intervievat pe Pavel Filatyev, un fost parașutist rus care a fugit din țară după ce a scris un memoriu în care critica războiul.

Citește și: Generalul Ben Hodges: Eventualul succesor al lui Vladimir Putin va fi mult mai rău

"Nu credeam că voi fi implicat în vreun război"

Născut în Yakutsk, în estul Siberiei, Chibrin s-a înrolat în armata rusă în vara anului 2021. "Nu credeam că voi fi implicat în vreun război", a declarat el, citând dificultățile financiare ca fiind motivul care a stat la baza deciziei sale de a se înrola în armată.

Imagine

Chibrin a declarat că a intrat pentru prima dată în Ucraina cu unitatea sa la 24 februarie, trecând granița cu Belarus. "Nu aveam nicio idee că vom lupta în Ucraina", a spus el. "Am fost cu toții păcăliți".

Potrivit lui Chibrin, a petrecut prima lună a invaziei în satul Lypivka, la 50 de kilometri vest de Kiev. În acea perioadă, brigada lui Chibrin este acuzată că a executat civili în Bucha și Andriivka, două sate apropiate de Lypivka.

Imagine

Site-ul rusesc de investigații iStories a publicat anterior o mărturisire a unui soldat care făcea parte din unitatea lui Chibrin, recunoscând în fața camerei de filmat că a împușcat și ucis un civil în orașul ucrainean Andriivka, la mai puțin de 8 km de Lypivka.

După ce oficialii ucraineni au identificat Brigada 64 de pușcași motorizați separați ca fiind unitatea care a ocupat Bucha, președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat acesteia titlul onorific de "gardieni" și a lăudat unitatea pentru "marele său eroism și curaj".

„Au jefuit tot ce era. Mașini de spălat, electronice, totul”

Chibrin a susținut că nu a fost martor la niciun schimb de focuri în timpul cât a stat la Lypivka, dar a spus că unitatea sa jefuia în mod obișnuit casele ucrainenilor. "Au jefuit tot ce era. Mașini de spălat, electronice, totul", a spus el.

El a adăugat că existau "zvonuri răspândite" printre camarazii săi potrivit cărora membrii unității sale ar fi fost implicați în violențe sexuale și în uciderea de civili. ONU a declarat anterior că Rusia a folosit violul și violența sexuală ca parte a "strategiei sale militare" în Ucraina.

Trupele rusești au fost nevoite să se retragă de la periferia capitalei ucrainene în luna martie. Chibrin a declarat că unitatea sa a fost trimisă la Buhaivka, un oraș din regiunea nord-estică a țării, Harkov.

El a descris moralul în unitatea sa pe toată perioada în care a fost în Ucraina ca fiind "extrem de scăzut", coroborând rapoartele ample ale presei care au prezentat armata rusă ca fiind una afectată de probleme de moral.

"Toată lumea a încercat să găsească modalități de a ieși din armată. Dar comandanții noștri ne amenințau că ne împușcă dacă dezertăm".

El a declarat că la 16 iunie a reușit să fugă din Ucraina ascunzându-se în interiorul unui camion care se îndrepta spre Rusia pentru a lua provizii de alimente.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te