Trump, după atacul iranian asupra trupelor SUA: NATO să fie mai implicată în Orientul Mijlociu

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.01.2020 - 09:01
Foto Getty Images

Președintele american Donald Trump a declarat, miercuri, la Casa Albă, după atacurile iraniene asupra bazelor militare utilizate de americani în Irak, că va cere NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu și a anunțat noi sancțiuni imediate împotriva Iranului.

SHARE

22 rachete au fost lansate de Teheran asupra bazelor militare americane Ain al-Assad și Erbil, unde aproximativ 5.200 de soldați americani sunt detașați în Irak.

„Atâta timp cât sunt președinte, Iranului nu i se va permite să aibă o armă nucleară. Niciun american nu a fost rănit în atacul de aseară. Toți soldații sunt în siguranță”, a declarat președintele american.

Anterior, iranienii susținuseră că 80 de militari americani au fost ucisși în atac. 

„Forțele noastre sunt pregătite pentru orice. Iranul pare să dea înapoi. Pentru prea mult timp națiunile au tolerat comportamentul Iranului. Acele zile s-au terminat. Iran a fost sponsorul terorismului, amenință lumea civilizată.
Statele Unite vor impuse sancțiuni asupra regimului iranian. Acestea vor rămâne până când Iranul își va schimba comportamentul”, a precizat Donald Trump.

Președintele american a insistat că Iran trebuie să renunțe la ambiții nucleare și să pună capăt terorismului. Donald Trump nu a uitat, însă, să menționeze că și Europa trebuie să se implice în securitatea din Orientul Mijlociu.

„A venit timpul pentru Europa, China, Rusia, China să recunoască această realitate. Puterile lumii pot lucra la un nou acord cu Iranul pe armele nucleare și trebuie să trimită un mesaj clar și unit Teheranului. Vom cere NATO să fie mai implicată în procesul din Orientul Mijlociu. Rachetele noastre sunt letale și rapide Asta nu înseamnă că trebuie să le folosim. Nu vrem să le folosim”, a menționat liderul SUA.

Trump a încheiat cu un mesaj de pace către Iran: „Vrem să aveți un viitor, un viitor strălucit, unul pe care îl meritați. Unul al prosperității acasă și armonie cu națiunile din lume. Statele Unite sunt gata să îmbrățișeze pacea cu toți cei care o caută”.

Iranul a revendicat responsabilitatea pentru atacul cu rachete balistice, ca reacție a atacului american care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -