Trump contestă rezultatele alegerilor în cinci state, dar are puține șanse la victorie

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 13.11.2020 - 13:05
Donald Trump/FOTO: Reuters

Avocații lui Donald Trump au depus acțiuni în instanță în statele Pennsylvania, Michigan, Arizona, Georgia și Nevada prin care acuză că fie oficialii electorali au numărat buletine de vot sosite cu întârziere, fie că voturi valabile pentru republican au fost respinse.

SHARE

Președintele american, Donald Trump, a refuzat, până în acest moment, să accepte victoria rivalului său democrat, Joe Biden, în alegerile pentru Casa Albă, declanșând în același timp un val de acțiuni în justiție prin care acuză „fraude electorale masive.”

Avocații republicanului au depus acțiuni în instanță în câteva dintre statele swing, acolo unde Team Trump acuză fie că oficialii electorali au numărat buletine de vot sosite cu întârziere, fie că voturi valabile pentru republican au fost respinse din cauză că alegătorii ar fi folosit Sharpies ca să le completeze sau că responsabilii electorali nu au dat dovadă de suficientă transparență la numărarea voturilor.

În zilele care au urmat alegerilor de la 3 noiembrie, echipa legală a președintelui Trump a intentat procese în statele swing esențiale, unde cursa a fost extrem de strânsă, iar rezultatele finale indică în general o diferență de câteva zeci de mii de voturi între democratul Biden și republicanul Trump.

Statele în care echipa de campanie a lui Donald Trump au intentat proces pentru renumărarea voturilor sau pentru contabilizarea buletinelor de vot sunt Pennsylvania, Michigan, Arizona, Georgia și Nevada.

Rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie depinde de câteva state cheie. Joe Biden se află în acest moment în fruntea cursei, cu 279 de voturi electorale, depășind cele 270 de voturi necesare pentru a fi președinte. Donald Trump a refuzat însă să își recunoască înfrângerea, iar contestațiile legale ar putea prelungi cu încă câteva saptămâni sau chiar luni anunțarea câștigătorului oficial al scrutinului pentru Casa Albă. 

Experții cred că cele mai multe dintre plângerile formulate de Team Trump vor fi respinse de tribunale, iar Curtea Supremă va evita să se implice cu excepția cazului în care rezultatul general al scrutinului va fi contestat sau va fi afectat de bătăliile purtate în tribunale. Dacă diferența de voturi electorale va fi foarte mică după ce statele certifică rezultatele, procurorul general William Barr ar putea găsi o modalitate prin care Departamentul de Justiție să se implice în acest caz. El a anunțat deja că procurorii vor verifica acuzațiile privind neregularitățile la vot. În acest context, merită reamintit faptul că Barr a afirmat constant că el crede că voturile prin corespondență cresc mult perspectiva unor fraude electorale, potrivit g4media.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te