Trump, avertisment dur pentru Putin: „Distrugi Rusia dacă refuzi un acord de pace cu Ucraina”.
Președintele american, Donald Trump, care a promis în campanie că va încheia războiul din Ucraina în 24 de ore, încearcă acum să-i impună liderului rus, Vladimir Putin, un cadru de acord, înaintea convorbirii cu acesta.
Răspunzând reporterilor la 20 ianuarie, la sosirea sa la Casa Albă după învestire, Trump a admis că ar putea vorbi cu Putin în curând, fără a preciza un interval de timp.
Trump, avertisment dur pentru Putin: „Distrugi Rusia dacă refuzi un acord de pace cu Ucraina”
"Ar trebui să facă o înțelegere. Cred că distruge Rusia dacă nu face un acord", a spus Trump.
„Cred că Rusia va avea mari probleme”.
„Majoritatea oamenilor credeau că războiul s-ar fi terminat într-o săptămână”, a spus Trump în ceea ce pare să fie cele mai critice remarci publice despre războiul lui Putin.
„Cred că i-ar fi foarte bine să pună capăt războiului”, a subliniat Trump, potrivit rferl.org.
Liderul rus Vladimir Putin a declarat că este gata să poarte discuții cu Statele Unite asupra războiului din Ucraina, dar a înaintat un ultimatum - capitularea completă a Ucrainei.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), a dezvăluit că Putin ar fi convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei la 20 ianuarie, unde el și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au confirmat pregătirea Rusiei pentru discuții de pace cu noua administrație a președintelui american Donald Trump.
„Oficiali superiori ai Kremlinului, inclusiv Putin și Lavrov, au reiterat în ultimele săptămâni că Kremlinul refuză să ia în considerare orice compromisuri la cererile lui Putin de la sfârșitul lui 2021 și începutul lui 2022, adică Ucraina să rămână permanent „neutră” și să nu adere la NATO, să impună limitări ale mărimii armatei ucrainene și eliminarea actualului Guvern ucrainean”, potrivit European Pravda.
Citește și: Europa a început războiul cu Administrația Trump. Îl amenință pe Musk cu interzicerea platformei X
Rusia a cheltuit sute de miliarde de dolari în război, a pierdut peste 700.000 de oameni, după unele statistici, și a sacrificat piața profitabilă a gazelor europene și accesul la piețele financiare occidentale, pe măsură ce rubla și-a scăzut valoarea.
Kremlinul cheltuiește aproximativ 40% din bugetul său pentru armată și se luptă să țină sub control inflația chiar și cu rate ale dobânzilor de peste 20%. În schimb, a confiscat un teritoriu din Ucraina care este pustiu și, continuarea războiului va duce spre colapsul statului rus.
Citește și: SUA aduc în Europa bombe nucleare de 3 ori mai puternice decât cele de la Hiroshima. Rusia, în gardă
Însă „oferta” de pace a lui Trump nu este acceptată nici de Kiev, care nu dorește înghețarea conflictului pe liniile actuale ale frontului.
„Nu este o rezolvare a conflictului, este o amânare în avantajul Rusiei, pentru a-și reface forțele, mult slăbite acum”, a declarat Kievul.
Trump a oprit ajutorul militar pentru Ucraina?
Într-una dintre primele sale acțiuni în calitate de președinte, Donald Trump a semnat un decret de suspendare a programelor de ajutor extern al SUA pentru 90 de zile. S-a interpretat ca un semnal de rău augur și pentru Ucraina.
Publicat pe site-ul oficial al Casei Albe, ordinul impune o revizuire a tuturor programelor de ajutor pentru a se asigura că acestea sunt aliniate cu obiectivele de politică externă ale noii administrații.
„Politica Statelor Unite este ca nicio altă asistență externă a Statelor Unite să nu fie plătită într-un mod care nu este pe deplin aliniat cu politica externă a președintelui Statelor Unite”, se arată în decret.
Pe parcursul acestor 90 de zile, Casa Albă își propune să evalueze programele existente și să determine contribuția acestora la interesele SUA.
Dar înghețarea nu se aplică ajutorului militar pentru Ucraina. Această clarificare a venit de la Oleksandr Kovalenko, directorul Centrului Ucrainean de Combatere a Dezinformarii (CPD).
„Este vorba despre alte ajutoare”, a scris Kovalenko pe Telegram.
Nu a existat încă o confirmare din partea SUA, așa că ajutorul militar acordat Ucrainei – finanțat în mare măsură ca răspuns la invazia Rusiei – va rămâne probabil sub control.
Associated Press a raportat că majoritatea ajutorului extern al SUA se ridică la mai puțin de 1% din bugetul federal.
Ajutorul acordat aliaților de lungă durată precum Israelul se ridică la aproximativ 3,3 miliarde de dolari pe an, Egiptul la 1,5 miliarde de dolari și Iordania la 1,7 miliarde de dolari este puțin probabil să se confrunte cu reduceri imediate, deoarece acestea sunt pachete pe termen lung care datează de zeci de ani.
Departamentul de Stat al SUA a raportat săptămâna trecută că, din 2014, au fost alocate 69,2 miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv 65,9 miliarde de dolari de la invazia pe scară largă a Rusiei din 2022.
În plus, SUA au folosit de 55 de ori Autoritatea Președintelui de Retragere din august 2021, oferind asistență militară de 27,688 miliarde de dolari din stocurile Departamentului de Apărare.
Cu doar câteva săptămâni înainte de a-și părăsi funcția, la 30 decembrie 2024, președintele de atunci Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor de 2,47 miliarde de dolari.
Pachetul a inclus 1,25 miliarde dolari în arme din rezervele armatei americane și 1,22 miliarde dolari pentru achiziționarea de arme de la producătorii americani în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate a Ucrainei (USAI).