Trucul pentru a digera mai ușor mâncare. Specialiștii demontează mitul apei din timpul mesei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2023 - 15:42
Trucul pentru a digera mai ușor mâncare. Specialiștii demontează mitul apei din timpul mesei - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Trucul pentru a digera mai ușor mâncare. Specialiștii demontează mitul apei din timpul mesei. Toată lumea recomandă ca apa să nu fie consumată în timpul mesei, însă specialiștii sunt de altă părere.

SHARE

Trucul pentru a digera mai ușor mâncare. Specialiștii demontează mitul apei din timpul mesei. Toată lumea recomandă ca apa să nu fie consumată în timpul mesei, însă specialiștii sunt de altă părere.

Bem sau nu apă în timpul mesei?

Apa este indispensabilă vieții, corpul fiind compus, în medie, din 60% apă. Ea se regăsește în toate celulele organismului și îndeplinește multe roluri fiziologice.

Apa este mediu de reacție pentru numeroase procese, intervine în reglarea temperaturii corporale, protejează organele și articulațiile. Ceea ce nu multe persoane știu, însă, este faptul că apa susține o digestie optimă și previne constipația.

Citește și: De ce cozonacul se numește așa? Care este originea desertului de Crăciun preferat de români?

Miturile în materie de nutriție sunt numeroase, iar teoriile sunt contradictorii, astfel încât populația este confuză cu privire la modul în care trebuie să se alimenteze sau să se hidrateze. Unul dintre mituri este că apa nu ar trebui consumată împreună cu alimentele. Iată ce spun specialiștii cu privire la apa consumată în timpul mesei.

Un mit destul de cunoscut este faptul că „Apa diluează sucurile gastrice și enzimele digestive, astfel încât ea nu trebuie consumată înainte, în timpul sau după masă”.

De fapt, această afirmație este falsă, declară pentru Washington Post Tamara Duker Freuman, nutriționist-dietetician autorizat. Teoria nu are un fond științific, însă poate părea logică pentru persoanele care nu sunt informate corect cu privire la modul în care funcționează procesul de digestie.

Ce cred specialiștii?

Acest proces începe încă din cavitatea bucală, unde alimentele sunt mărunțite și înmuiate cu salivă, care conține o serie de enzime (molecule care descompun nutrienți, pregătindu-i pentru absorbție). După ce ajung în stomac, bolul alimentar este amestecat cu sucurile digestive, care descompun anumite substanțe nutritive.

În continuare, mâncarea ajunge în intestinul subțire unde este digerată cu ajutorul enzimelor și acizilor biliari. Aceasta este procesată, ulterior, în intestinul gros, fiind în final eliminată sub formă de materii fecale. Întregul proces durează în jur de 24-72 de ore.

Și alți specialiști din domeniul medical demontează acest mit. Medicul gastroenterolog Deborah D. Proctor declară pentru aceeași publicație anterior menționată că prezența apei în stomac nu interferă cu activitatea enzimatică și digestia. Enzimele digestive aderă de particulele alimentare, indiferent dacă ai stomacul plin cu apă. Lichidele traversează mai rapid tractul digestiv decât mâncarea solidă și nu reduc contactul enzimelor cu aceasta, descrie Healthline.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te