Trei astronauţi din China, pregătiți de decolare din deșertul Gobi către staţia spaţială chineză

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.06.2021 - 16:02
Trei astronauţi din China, pregătiți de decolare din deșertul Gobi către staţia spaţială chineză. / Foto: time.com

Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA) a confirmat lansarea, joi, la ora 9:22 (1:22 GMT) a trei astronauţi către staţia spaţială a Chinei, aflată în construcţie, în cadrul unei prime misiuni, cu durata de trei luni, informează AFP.

SHARE

Misiunea va fi primul zbor cu echipaj uman efectuat de China în ultimii aproape cinci ani şi va reprezenta totodată o perioadă-record petrecută în spaţiu pentru uriaşa ţară asiatică.

Într-un context de tensiune cu Occidentul, succesul misiunii este o chestiune de prestigiu pentru Beijing, care se pregăteşte să celebreze, la 1 iulie, centenarul Partidului Comunist Chinez (PCC).

Citește și: Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

În timpul unei conferinţe de presă, organizată miercuri la Centrul pentru Lansări Spaţiale din Jiuquan, în deşertul Gobi (nord-vest), cei trei astronauţi au adresat un salut militar reporterilor, în faţa unui mare drapel roşu cu cinci stele.

O misiune de dimensiune patriotică: „Întruchipează aşteptările poporului şi ale Partidului însuşi”

Comandantul misiunii, Nie Haisheng, care a efectuat anterior două zboruri spaţiale, a subliniat dimensiunea patriotică a misiunii. "De decenii scriem capitole glorioase în istoria spaţială chineză, iar misiunea noastră întruchipează aşteptările poporului şi ale Partidului însuşi", a declarat el.

Cei trei bărbaţi urmează să decoleze de la baza din Jiuquan. Ei vor urca la bordul navei spaţiale Shenzhou-12, propulsată de o rachetă Long March 2F, care va andoca la Tianhe ("Armonie celestă"), singurul modul al staţiei aflat deja în spaţiu.

Citește și: Un cartonaş Pokemon, vândut la licitaţie cu aproape 12.000 de euro în Franţa

Centru de control şi casă a astronauţilor, Tianhe a fost plasat la sfârşitul lunii aprilie pe orbita terestră joasă (la 350-390 de kilometri altitudine).

La bordul modulului, astronauţii vor efectua operaţiuni de întreţinere, vor instala echipamente şi vor efectua ieşiri în spaţiu, pregătind viitoarele misiuni pentru construcţia staţiei, dar şi sejururile echipajelor care le vor urma.

O luptă "în fiecare minut"

Trioul a trecut prin peste 6.000 de ore de antrenament, inclusiv scufundări în piscină în costume spaţiale, pentru a se obişnui cu traiul în condiţii de imponderabilitate.

"Ne-am luptat în fiecare minut pentru a ne îndeplini visul spaţial", a spus Liu Boming, unul dintre membrii echipajului. "M-am antrenat pentru a mă dedica acestei cauze", a adăugat el.

În modulul spaţial, cei trei militari vor putea opta între 120 de alimente la masă şi vor putea să se antreneze pe o bandă de alergat pentru a se menţine în formă.

Misiunea Shenzhou-12 este a treia lansare din cele 11 necesare pentru construcţia staţiei, între 2021 şi 2022. În total, sunt planificate patru misiuni cu echipaj uman.

Alături de Tianhe, celelalte două module - cu funcţie de laborator - urmează să fie trimise în spaţiu anul viitor. Acestea vor face posibilă efectuarea de experimente în domenii precum biotehnologie, medicină şi astronomie, dar şi în tehnologii spaţiale.

Când va fi finalizată, staţia spaţială chineză, denumită în engleză CSS ("Chinese Space Station") şi în chineză Tiangong ("Palatul celesc"), va avea dimensiuni similare cu fosta staţie sovietică Mir (1986-2001). Durata sa de viaţă va fi de cel puţin zece ani.

China a decis sa îşi construiască propria staţie spaţială după refuzul Statelor Unite de a permite participarea sa la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

ISS, care reuneşte Statele Unite, Rusia, Canada, Europa şi Japonia, urmează să fi retrasă din funcţiune în 2024, cu toate că NASA a menţionat o posibilă prelungire dincolo de 2028.

"Suntem pregătiţi să cooperam cu orice ţară care se angajează în utilizarea paşnică a spaţiului cosmic", a declarat reporterilor Ji Qiming, responsabil în cadrul CMSA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te