Fosta colonie britanică a fost zguduită în 2019 de o amplă mişcare de contestare împotriva tutelei, considerate în creştere, din partea Beijingului. Majoritar paşnică la început, mişcarea de contestare a dus la violenţe, mai ales atunci când manifestanţi au pătruns în interiorul "Legco", parlamentul local.
Pe Twitter, blocat de altfel în China, tabloidul naţionalist Global Times publică unele lângă altele fotografii cu intruziunea de la Capitoliu a susţinătorilor lui Donald Trump şi altele cu manifestanţi hongkongonezi în Legco.
.@SpeakerPelosi once referred to the Hong Kong riots as "a beautiful sight to behold" — it remains yet to be seen whether she will say the same about the recent developments in Capitol Hill. pic.twitter.com/91iXDzYpcO
— Global Times (@globaltimesnews) January 7, 2021
Cotidianul de limbă engleză notează că manifestanţii din Hong Kong au fost calificaţi la acea dată drept "eroi" de către Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. "Rămâne de văzut dacă ea va spune acelaşi lucru în legătură cu situaţia din Capitoliu", comentează ironic cotidianul.
În mai multe editoriale, Global Times atacă insistent democraţia "în stil occidental" şi apără "modelul" autoritar chinez, ca fiind mai eficace.
Pe platforma Weibo, Tineretul comunist a calificat evenimentele din capitala americană drept "un spectacol pe cinste".
Subiectul este intens comentat şi totaliza peste 230 de milioane de vizualizări. "Ceea ce s-a întâmplat la Hong Kong se repetă în Capitoliul american", comentează un internaut.
Susţinând manifestanţiile pro-democraţie din Hong Kong şi condamnându-le pe cele de la Washington, "liderii ţărilor occidentale au dat dovadă de duble standarde", susţine un altul.
Mişcarea de contestare din Hong Kong a fost înăbuşită la începutul lui 2020 prin restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, apoi prin intrarea în vigoare a unei noi legi asupra "securităţii naţionale", acuzată că subminează libertăţile teritoriului.