Tîlvăr (MApN): Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit relevanţa, inclusiv pe coordonarea transatlantică

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.04.2023 - 09:48
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării - Foto: Wikipedia/CC BY 2.0

Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit relevanţa, inclusiv pentru coordonarea transatlantică şi unitatea aliată, în special în actualul context de securitate, a declarat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, transmite MApN. Tîlvăr a co-prezidat reuniunea.

SHARE

El a coprezidat, alături de omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, Reuniunea miniştrilor Apărării în Format Bucureşti 9, care a avut loc la Varşovia.

Tîlvăr: Formatul B9 e relevant

"Formatul B9 continuă să-şi demonstreze relevanţa şi valoarea adăugată, fiind o platformă importantă pentru consultarea permanentă a aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO", a spus ministrul Tîlvăr, citat în comunicatul MApN, conform Agerpres.

Pe timpul reuniunii, au fost abordate aspecte privind actualele provocări de securitate generate de ultimele evoluţii ale războiului din Ucraina şi implicaţiile în plan regional şi euroatlantic, continuarea sprijinului internaţional pentru Ucraina, evaluarea implementării deciziilor adoptate la Summit-ul de la Madrid, privind postura de descurajare şi apărare de pe Flancul Estic, precum şi pregătirea Summit-ului de la Vilnius, din 11 iulie.

"La Vilnius trebuie continuate măsurile de întărire a apărării şi descurajării pe flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, întărită necesitatea continuării consolidării prezenţei aliate pe flancul estic, cât şi evidenţiată importanţa creşterii capacităţii de răspuns aliate", a evidenţiat oficialul român.

Citeşte şi: Ministrul Tîlvăr: „Vom continua să asigurăm sprijin politic, economic şi umanitar Ucrainei”

De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a menţionat necesitatea implementării deciziilor Summit-lui NATO de la Madrid, în special în domenii privind securitatea la Marea Neagră, regiune de importanţă strategică pentru Alianţă, precum şi necesitatea continuării coordonării eforturilor NATO - UE pentru sprijinirea Ucrainei şi partenerilor din regiune.

"Credem că este foarte importantă continuarea sprijinirii celor mai expuşi parteneri din regiune la acţiunile hibride ale Federaţiei Ruse, precum Republica Moldova, Georgia, Bosnia şi Herţegovina, pe dimensiunea rezilienţei şi dezvoltării capacităţilor de apărare", a accentuat ministrul Tîlvăr.

În încheierea reuniunii, ministrul român al apărării a reiterat relevanţa discuţiilor în formatul B9 pentru sincronizarea percepţiilor aliaţilor estici şi a partenerilor strategici privind evoluţiile de securitate de pe flancul estic şi asigurarea unui răspuns adecvat la acestea.

Citeşte şi: Tîlvăr, despre incidentul cu racheta rusească: „Înțelegem preocupările unui stat atacat şi alerta”

Totodată, a subliniat mesajul puternic privind unitatea şi solidaritatea pe care îl transmite prezenţa forţelor NATO pe teritoriul aliaţilor de pe flancul estic, precum şi continuarea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare.

La reuniune a participat şi secretarul de stat pentru apărare al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Ben Wallace, iar asistentul Secretarului General al NATO pentru Operaţii, Thomas Goffus, a avut o intervenţie prin videoconferinţă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te