The Beatles reușește să scrie istorie cu ultimul cântec. „Now and then” aduce trupa în topuri

DE Alexandra Lupascu | 11.11.2023 - 15:45
The Beatles reușește să scrie istorie cu ultimul cântec. „Now and then” aduce trupa în topuri Foto: Profimedia Images

The Beatles reușește să scrie istorie la mai bine de 50 de ani de la despărțirea membrilor. Mai exact, ultimul cântec al trupei, "Now and Then", a ajuns pe primul loc în topurile muzicale.

SHARE

The Beatles reușește să scrie istorie la mai bine de 50 de ani de la despărțirea membrilor. Mai exact, ultimul cântec al trupei, "Now and Then", a ajuns pe primul loc în topurile muzicale.

Paul McCartney s-a declarat umit de modul în care fanii trupei au reacționat la această nouă piesă și a adăugat că: "Sunt uimit! Este un moment emoționant pentru mine. Îmi place la nebunie!".

The Beatles reușește să scrie istorie cu ultimul cântec. „Now and then” aduce trupa în topuri

Nicio altă trupă din istoria muzicii din Marea Britanie nu a avut un decalaj atât de lung între două cântece care au ajuns pe primul loc al topurilor.

Citește și: Calvarul lui Blaga. Ia morfină, are halucinații, își prezice sfârșitul. Este interzis și după moarte

La 53 de ani de la destrămarea faimoasei trupe din Liverpool, ''este probabil ultima melodie The Beatles, cântăm cu toţii în ea, este o înregistrare autentică Beatles'', a declarat Paul McCartney, în vârstă de 81 de ani, într-o scurtă înregistrare difuzată online care trasează geneza ''Now and Then'', o baladă plină de melancolie, îmbinând sonorităţile pianului cu solo-ul de chitară.

Istoria ultimului cântec al trupei The Beatles

Titlul melodiei provine dintr-o înregistrare realizată în anii 1970 de John Lennon în apartamentul său newyorkez.

După asasinarea muzicianului, în 1980, văduva lui, Yoko Ono, a trimis înregistrarea, voce şi pian, celorlalţi membri ai trupei.

În lipsa unei tehnologii care să permită la acea vreme extragerea vocii lui John Lennon la o calitate suficient de bună, piesa a rămas în umbră. Totul s-a schimbat odată cu serialul documentar ''Get Back'', realizat în 2021 de Peter Jackson.

Acesta, cunoscut graţie trilogiei ''Stăpânul inelelor'', a extras vocea lui Lennon de pe casetă şi a separat-o de pian cu ajutorul noilor tehnologii care utilizează inteligenţa artificială.

Citește și: Copilăria tulburătoare a starului pop Sinéad O'Connor: „Țipam și o imploram să mă lase...”

''Am obţinut vocea lui John, clară precum cristalul'', a explicat Paul McCartney.

La structura originală au fost adăugate înregistrări cu chitara electrică şi acustică datând din 1995 şi realizate de George Harrison, care a murit în 2001.

Cântecul a fost finalizat anul trecut, într-un studio din Los Angeles, şi combină tobele lui Ringo Starr, pianul şi basul lui Paul McCartney şi vocile celor doi Beatles care mai sunt în viaţă.

Istoria trupei The Beatles

În aprilie 1970, la şase luni de la lansarea albumului ''Abbey Road'' şi cu o lună înaintea ''Let it be'', The Beatles au anunţat că se despart. Cei zece ani de colaborare între Paul McCartney, John Lennon, George Harrison şi Ringo Starr au dus la lansarea a 14 albume bestseller, la aproape un miliard de discuri vândute şi la realizarea mai multor filme.

Citește și: Angela, Mirabela, Dan Spătaru îi datorează cariera. Compozitorul cu 700 de șlagăre moare la 59 ani

În pofida morţii lui Lennon în 1980 şi a lui Harrison în 2001, ''Beatlemania'' rămâne vie la nivel global, iar posibilităţile oferite de inteligenţa artificială au inspirat deja încercări ale fanilor de a-i aduce din nou împreună sau de a prelucra cele mai recente creaţii ale lui Paul McCartney cu vocea sa din tinereţe.

Existenţa înregistrării ''Now and Then'' era cunoscută, iar Paul McCartney nu a ascuns că-şi doreşte să ofere o nouă viaţă acestei piese. Cântăreţul a explicat însă că proiectul nu s-a putut materializa din cauza lui George Harrison, căruia nu-i plăcea melodia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te